Tak Lubuntu 10.04 alpha3 jsem tento týden taky vyzkoušel ... a dobrý

Mám rád minimalistický prostředí, akorát jsem "vyhodil" Abiword a Gnumeric a doinstalil místo toho OO (jen calc+writer).
Dokonce hudební přehrávač Aqualung v defaultu přehraje mp3, což jsem mrkal (DVD jsem nezkoušel, ale nedivil bych se, kdyby je MPlayer přehrál taky).
Jinak to je fičák

, o tom žádná.
Býval bych u Lubuntu asi i zůstal, ale semo tamo mi tuhl nb, vždycky na pár sekund (což ovšem souvisí s mou wifi kartou Atheros o čemž vím a provádí to i Lenny, ale zatím jsem nepřišel na to, co s tím udělat) a pak blbnul výchozí plugin baterie, kdy v liště jen nepravidelně problikávall (a to je u nb na pendrek).
Možná znovu zkusím finální verzi, uvidím.
Pohrál jsem si a doinstaloval i XFCE - tam už fungovaly i Fn klávesy a pochopitelne korektně xfce-battery-plugin.
Uspávání do RAM fungovalo v pohodě (na disk jsem nezkoušel).
Po základní instalaci to zabíralo na disku tuším do 1,3GB (asi) a instalačka Ubiquity je "klasika" bez Pythonu.
Hlavní programy : Chrome, Transmission, OSMO, XArchiver, MPlayer, Aqualung, ePDFview, Abiword + Gnumeric, Leafpad, PCManFM 2, Xfburn, Cheese, Synaptic ... čistě Gnome programy jsou asi jen Gnome MPlayer a gnome-power-manager + gnome-keyring .
Jinak při zalogování je na výběr v defaultu i prostředí Lubuntu-netbook -
http://www.webdevonlinux.fr/wp-content/uploads/2010/02/lubuntu5-533x400.png.