Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ubuntu s LXDE-vase zkusenosti, tipy?  (Přečteno 3656 krát)

libor007

• Stálý člen
  • **
ubuntu s LXDE-vase zkusenosti, tipy?
« kdy: 15 Února 2010, 12:21:56 »
Tak se pokukuju po nejakem lehkem prostredi. mimo xubuntu me zaujalo lxde. jake jsou vase prakticke zkusenosti na netboocich? taky by mne zajimalo, jak na cistou instalaci pouze ubuntu s lxde, bez dalsich prostredi, ktere bych stejne nepouzil...
Kubuntu 20.04

Kedrigern

Re: ubuntu s LXDE-vase zkusenosti, tipy?
« Odpověď #1 kdy: 15 Února 2010, 15:10:43 »
V repozitářích je balík Lubuntu, což je buntu s LXDE, zda už je použitelné nevím, ale vypadalo to slibně. Před alternativ by to mohlo jít nainstalovat čistě a pokud se nechceš babrat s alternativ, tak použij Xubuntu, doinstaluj Lubuntu (je to normální balík) a v GDM nastav, aby se spouštělo LXDE (takhle to dělám s E17, kterou také stojí za to vyzkoušet). Jinak je zde toto téma: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,32409.0.html

Když už jsem to nakousl, tak o E17 zde: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,26339.0.html se dozvíš vše potřebné, ale oproti LXDE má příšerného sprácvce souborů (lze používat jiný, ale původní tam zůstane a občas otravuje) a má sice ohromné možnosti, co se týče vzhledu, ale musíš si s tím pohrát.

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #2 kdy: 16 Února 2010, 22:57:41 »
Ja už som Lubuntu vyskúšal a musím povedať veľmi sa mi to pozdávalo... zostávam pri Gnome, ale aj tak je to paráda... Len jedno ma pri doinštalovaní nových prostredí hnevá a to zmeny mojich predvolených preferovaných aplikácii. Napríklad obnova predvolenia Nautila bola naozaj otravná...
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

Kedrigern

« Odpověď #3 kdy: 16 Února 2010, 23:14:31 »
Ty by na sebe neměly mít vliv... to je někde něco odbyté.

Jo škoda, že E17 i LXDE nemají pár základních věcí, takže jsou pro běžné uživatele nepoužitelné... (mám pár PC s běžnými uživateli, kde je Ubuntu a Gnome je bez problémů s E17 mám hodně práce a LXDE jsem se neodvážil nasadit)

Mimochodem: http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/srovnani-pametove-narocnosti-lxde-xfce-a-kde, ale nějak se mi to nezdá. LXDE a hlavně jeho programy (ten file manager, Leafpad etc.) mi všude připadali opravdu nejrychlejší.
« Poslední změna: 16 Února 2010, 23:16:15 od Kedrigern »

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 17 Února 2010, 21:11:47 »
nezkouseli ste nekdo porovnat lxde s moblinem?
Kubuntu 20.04

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 19 Února 2010, 12:06:41 »
Tak sem nahodil lxde do UNR. Vali to jak blesk, i s xfce nesrovnatelne... Dotazek pro zkusenejsi - co vse je treba nainstalovat do minimalni instalace? Chci z alternate cd nahodit jen minimum. Instalace lxde je mi jasna, ale co zbytek balicku nutnych pro netbook(wifi, cpu scaling apod)? Trochu me svrbela ruka a stahl sem zkusebne fedoru lxde spin - za zkousku nic nedam - testnu a poreferuju...
Kubuntu 20.04

Kedrigern

« Odpověď #6 kdy: 19 Února 2010, 13:49:38 »
No upřímně bych věřil více těm distrům, které LXDE mají přímo ve výběru, protože mají většinu věcí dořešených. Na Ubuntu to bude dosti do you yourself.

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 23 Února 2010, 15:52:21 »
tak sem testl livko Lubuntu(budouci lucid s lxde) a jede to paradne, nicmene marna snaha - mlada, ktere sem to chtel hodit na AAO chce ikonkove ovladani. takze UNR lucid to nejspis jisti. Testl jsem ale i alfu kde netbook edition s kde 4.4 a vypada to dost dobre. Narocnosti mi pripadne skoro stejne, jako UNR a vypada ponekud atraktivneji. Pro mladou na net a mail bych to pak i zkusil..
Kubuntu 20.04

sekyt

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 10 Března 2010, 23:24:35 »
Tak Lubuntu 10.04 alpha3 jsem tento týden taky vyzkoušel ... a dobrý  :D

Mám rád minimalistický prostředí, akorát jsem "vyhodil" Abiword a Gnumeric a doinstalil místo toho OO (jen calc+writer).
Dokonce hudební přehrávač Aqualung v defaultu přehraje mp3, což jsem mrkal (DVD jsem nezkoušel, ale nedivil bych se, kdyby je MPlayer přehrál taky).
Jinak to je fičák  ;D, o tom žádná.

Býval bych u Lubuntu asi i zůstal, ale semo tamo mi tuhl nb, vždycky na pár sekund (což ovšem souvisí s mou wifi kartou Atheros o čemž vím a provádí to i Lenny, ale zatím jsem nepřišel na to, co s tím udělat) a pak blbnul výchozí plugin baterie, kdy v liště jen nepravidelně problikávall (a to je u nb na pendrek).
Možná znovu zkusím finální verzi, uvidím.
Pohrál jsem si a doinstaloval i XFCE - tam už fungovaly i Fn klávesy a pochopitelne korektně xfce-battery-plugin.
Uspávání do RAM fungovalo v pohodě (na disk jsem nezkoušel).
Po základní instalaci to zabíralo na disku tuším do 1,3GB (asi) a instalačka Ubiquity je "klasika" bez Pythonu.

Hlavní programy : Chrome, Transmission, OSMO, XArchiver, MPlayer, Aqualung, ePDFview, Abiword + Gnumeric, Leafpad, PCManFM 2, Xfburn, Cheese, Synaptic ... čistě Gnome programy jsou asi jen Gnome MPlayer a gnome-power-manager + gnome-keyring .

Jinak při zalogování je na výběr v defaultu i prostředí Lubuntu-netbook - http://www.webdevonlinux.fr/wp-content/uploads/2010/02/lubuntu5-533x400.png.
Mandrake (od 2003) → Kubuntu 08.04 → Xubuntu 12.04 → 14.04 → 16.04

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 15 Března 2010, 11:09:22 »
Díky sekytovi jsem vyzkoušel lubuntu taky s netbook desktopem. Je to super - ikonkové ovládání, ale dole v liště zároveň zůstává zachováno klasické menu a nemusím k tomu přepínat styl ovládání.  Rychlost za jedna. Myslím, že UNR pro (po)malé netbooky vyrůstá zdatný konkurent...
Kubuntu 20.04

sekyt

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 16 Března 2010, 19:47:39 »
Citace
... dole v liště zároveň zůstává zachováno klasické menu a nemusím k tomu přepínat styl ovládání.

Jj, to jsem opomenul zmínit, že tam je navíc klasická lišta - a komu by vadila (bo zabírá cenné místo) ... stačí ji nechat automaticky schovávat a "vytáhnout" ji, jen kdyby byla potřeba   ;).
Mandrake (od 2003) → Kubuntu 08.04 → Xubuntu 12.04 → 14.04 → 16.04

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 21 Března 2010, 21:13:32 »
Mám ještě dotazy na lubuntu zasvěcence..
1. jak je to s restricted extras - jsou pro xfce, gnome i kde verzi, ale pro lxde jsem jej buď přehlédl, nebo není...
2. ja na cpu scaling? V nabídce pro panel není aplet na nastavení režimu procesoru
3. jestli není nějaká utilitka na editaci vzhledu - chtěl bych pro netbook menu přenastavit barvy
Kubuntu 20.04

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 27 Března 2010, 19:00:37 »
Jak se v LXDE da hybat ikonama na plose? pokud nastavim PCmana, aby mi spravoval plochu, tak se ikonky ukazou, ale nejde s nima hybat. jak to?
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.