Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rady a zkusenosti s koupi hardwaru  (Přečteno 4308 krát)

Jezza

• Návštěvník
Rady a zkusenosti s koupi hardwaru
« kdy: 15 Února 2010, 20:39:32 »
Snad zde neni podobna diskuze, nasel jsem jen diskuzi o ubuntu friendly noteboocich.

Chci si zakoupit novy stolni pocitac, vzhledem ke sve prilezitostne vasni ve hrach a softwaru do Adobe se nevyhnu dual bootu. ALe jinak vetsinu casu travim v Kubuntu. Proto bych me zajimaly vase zkusenosti a poznatky ohledne hardwaru ve vztahu k ubuntu i obecne...

Nejvejvetsim otaznikem je samozrejme:

AMD vs. INTEL

a

ATI vs. NVIDIA

a pote dvou, tri, ctyrjadro...

Podelite se se mnou o sve zkusenosti?

Zatim jsem cetl o tom, ze ATI je nyni na tom lepe s vykonem, ale zase ma mene propracovane ovladace pro linux.

Googlil jsem nejake testy...ale benchmarky jsou jedna vec a realne zkusenosti uzivatelu jina.

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
Re: Rady a zkusenosti s koupi hardwaru
« Odpověď #1 kdy: 15 Února 2010, 21:20:06 »
Určitě bych zvolil kombinaci Intel + nVidia. Grafiku mám nvidii a neměl jsem nikdy v žádné distribuci ani v jakýchkoli Windows, s jakýmkoli programem sebemenší problém(třeba špatné rozlišení či dokonce nějaké blikání částí obrazovky), procesor mám od AMD a cítím, že to není ono, není to tak rychlé jako na počítačích s Intelem, Intel je lepší.
Dřív jsem si myslel, že dvoujádro je nejlepší, poněvadž jednotlivá jádra jsou v něm výkonnější a programy jsou většinou jen jednovláknové. Poznání typů algoritmů a vlastní zkušenosti mě však donutily uznat, že čím víc jader, tím lépe.
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #2 kdy: 15 Února 2010, 21:23:34 »
Pokud jde o aplikace typu Photoshop, Illustrator,.. pak wine stačí, případně virtualbox. Adobe aplikace nepoužívají pokročilý DirectX, takže Virtualbox to jistí.

Co se GPU týče, zvolil bych nVidii - lepší ovladače, CUDA, lepší spolupráce s Intelem (recommeded) ;)
Naopak pokud plánuješ AMD, pak jedině ATInu - tuto dvojku bych od sebe netrhal.

Pro grafika minimálně dvoujádro, 4 jádra jsou na notas asi troško moc (chlazení, spotřeba).

Grafiku, nezapoměn na kvalitní display!
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

q66

« Odpověď #3 kdy: 15 Února 2010, 21:34:20 »
amd a nVidia B-)

mám amd x2 240 2.8GHz a NVIDIA GTS 250 a je to výborný.

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #4 kdy: 15 Února 2010, 21:35:52 »
koukni na můj popis, naprosto bez problémů :)

grf. karta ATI HD3750

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 15 Února 2010, 21:38:35 »
S těma procesorama nevím, ale Nvidii můžu jen doporučit :)
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

donny

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 15 Února 2010, 23:57:38 »
Ja jsem mel desktop s AMD Athlonem64 3000+ a grafika - sice integrovaná na desce - Nvidia 6100, tuším. Stejné kombinace jsem se chtěl držet při koupi laptopu, ale musel jsem jit do Intel Core2 Duo, právě kvůli Nvidii (nesehnal jsem obdobnou konfiguraci s procesorem AMD). Ostatní výrobce při výběru grafiky tak nějak ignoruju.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

NoWin

• Host
« Odpověď #7 kdy: 16 Února 2010, 00:44:07 »
U procesorů na výrobci prakticky nezáleží, jak už tady padlo, čím víc jader, tím líp, minimálně hrábni po dvoujádru, jedno jádro je prostě málo.
Grafika- tady vítězí nVidia, zvolíš-li ATI (dneska už AMD), nech si doporučit konkrétní model, pokud možno co nejčerstvější (ale přitom podporovanej), abys po půlroce nemusel sahat po svobodným ovladači, protože pro novej kernel už proprietární ovladač nebude k dispozici.

Jezza

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 16 Února 2010, 01:06:50 »
Zvazuju neco takoveho:

zdroj Fortron ATX-400W, 85PLUS
GIGABYTE MA785GMT-UD2H, Gb LAN, FW
CPU AMD Phenom II X4 940 (case X001)
paměť 4GB DDR3-1333 (2x2048)
HDD 1TB SATAII
NVidia 9800GT 1GB DDR3 DVI HDMI

Ale kdyz celkem vsichni jste proti ATI...Tak mozna nahradit tu kratu NVidii 9800GT+?

NoWin

• Host
« Odpověď #9 kdy: 16 Února 2010, 01:19:10 »
Myslím, že to bude dostačující.
My nejsme proti ATI, ATI je proti nám.

Jezza

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 16 Února 2010, 01:29:38 »
 ;D

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Jezza

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 16 Února 2010, 11:17:58 »
At vyberu tu ATInu nebo Nvidii, bude dostacujici 400W zdroj s tou vyse zminenou konfiguraci? To vlakno v prispevku vyse me to trochu znejistilo...
« Poslední změna: 16 Února 2010, 11:19:55 od Jezza »

NoWin

• Host
« Odpověď #13 kdy: 16 Února 2010, 12:41:54 »
Záleží i na jiných okolnostech, jak bude nenažraná deska, jak budou nenažraný různý mechaniky a kolik jich bude... ale 400W Ti bude pravděpodobně stačit.
Moje grafika (starší NV 7300GS s 512MiB DDR2) si vezme podle výrobce asi 19W, přičemž na většinu her a OpenGL aplikací stačí.
Bacha ale dej na výrobce karty, mám to od Point of View a občas se mi *censored* větrák, zadírá se mi uložení hřídelky rotoru (na to stačí kapka motorovýho oleje), hliníkovej chladič na čipu moc nesedí a s teplovodnou pastou taky šetřili.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #14 kdy: 16 Února 2010, 13:22:13 »
At vyberu tu ATInu nebo Nvidii, bude dostacujici 400W zdroj s tou vyse zminenou konfiguraci? To vlakno v prispevku vyse me to trochu znejistilo...
Podle toho, jak "silnou" si tu grafickou kartu vybereš. Obecně platí, čím výkonnější, tím vyšší nároky na výkon zdroje. Co můžu posoudit, tak 400W zdroj stačí určitě na průměrnou sestavu (třeba viz moje v podpisu). Ale musím říct, že to nechce úplně spoléhat na "levné" OEM zdroje, které jsou součástí podivně levných skříní.

Jinak co se týče AMD vs. Intel procesorů, tam je to z hlediska výkonu v linuxu naprosto jedno. Záleží spíš na tom, jaký chceš výkon, jakou jsi ochoten zaplatit cenu a podobně, či prostě jestli máš radši Intel nebo AMD.

Co se týče grafických karet, tak tam uslyšíš hodně mýtů o tom, že na ATiny nejsou v linuxu dobré ovladače. To je naprostá blbost, mám od jakživa ATiny a od Ubuntu 8.04 vždy jeli perfektně s ovladačem přímo z repozitářů. Problém nastává hlavně v případě nových karet, kde se podpora do ovladače dostává s cca 1měsíčním zpožděním oproti uvedení karet na trh. Ostatně pravidelným pročítáním fóra se dá lehce zjistit, že dotazy typu "Nejde mi ATI ...", "Problém nVidia ..." jsou přibližně stejně časté.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

hepet

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 16 Února 2010, 14:08:18 »
Podle toho, jak "silnou" si tu grafickou kartu vybereš. Obecně platí, čím výkonnější, tím vyšší nároky na výkon zdroje. Co můžu posoudit, tak 400W zdroj stačí určitě na průměrnou sestavu (třeba viz moje v podpisu). Ale musím říct, že to nechce úplně spoléhat na "levné" OEM zdroje, které jsou součástí podivně levných skříní.

Jinak co se týče AMD vs. Intel procesorů, tam je to z hlediska výkonu v linuxu naprosto jedno. Záleží spíš na tom, jaký chceš výkon, jakou jsi ochoten zaplatit cenu a podobně, či prostě jestli máš radši Intel nebo AMD.

Co se týče grafických karet, tak tam uslyšíš hodně mýtů o tom, že na ATiny nejsou v linuxu dobré ovladače. To je naprostá blbost, mám od jakživa ATiny a od Ubuntu 8.04 vždy jeli perfektně s ovladačem přímo z repozitářů. Problém nastává hlavně v případě nových karet, kde se podpora do ovladače dostává s cca 1měsíčním zpožděním oproti uvedení karet na trh. Ostatně pravidelným pročítáním fóra se dá lehce zjistit, že dotazy typu "Nejde mi ATI ...", "Problém nVidia ..." jsou přibližně stejně časté.
S Tebou moc nesouhlasím. U 10.04 mi s NVIDIA jde aplikace skoro bezvadně, s ATI Mobility Radeon HD 3400 mi nejde panel, resp. přepínač aplikací.

q66

« Odpověď #16 kdy: 16 Února 2010, 14:11:09 »
Zvazuju neco takoveho:

HDD 1TB SATAII

Ale kdyz celkem vsichni jste proti ATI...Tak mozna nahradit tu kratu NVidii 9800GT+?

místo té 9800GT vyber GTS250 :) IMHO lepší volba.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 16 Února 2010, 14:21:29 »
Od té doby mě byla poraděna stránka s výpočtem zdroje. Nezapomínejte doplnit počet počet použitých zařízení!

http://support.asus.com/PowerSupplyCalculator/PSCalculator.aspx?SLanguage=cs-cz

Kámošoj jsme k Athlon II X4 na 2,8 Ghz a GPU nVidia 9800(žere víc než GTS 250) koupili zdroj, který jsme už prověřili na LAN párty:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140000000000V0P

Ten můj 620W bylo možná zbytečně moc. Ale tím se nic nezkazí. :) Rozhodně doporučuju zdroj s účiností 80+ !
« Poslední změna: 16 Února 2010, 14:26:40 od Milhouse »

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

q66

« Odpověď #18 kdy: 16 Února 2010, 15:10:07 »
Od té doby mě byla poraděna stránka s výpočtem zdroje. Nezapomínejte doplnit počet počet použitých zařízení!

http://support.asus.com/PowerSupplyCalculator/PSCalculator.aspx?SLanguage=cs-cz

Kámošoj jsme k Athlon II X4 na 2,8 Ghz a GPU nVidia 9800(žere víc než GTS 250) koupili zdroj, který jsme už prověřili na LAN párty:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140000000000V0P

Ten můj 620W bylo možná zbytečně moc. Ale tím se nic nezkazí. :) Rozhodně doporučuju zdroj s účiností 80+ !

já mám zdroj fortron 350W 80+, na athlonu x2 240 a té nvidii gts250, vytěžuju na max často a funguje pěkně :)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #19 kdy: 16 Února 2010, 16:32:05 »
S Tebou moc nesouhlasím. U 10.04 mi s NVIDIA jde aplikace skoro bezvadně, s ATI Mobility Radeon HD 3400 mi nejde panel, resp. přepínač aplikací.
No, řekl bych, že problém nefunkčního panelu nemá moc co dělat s grafickou kartou nebo s ovladačem. Navíc když to zkoušíš na testovací verzi Ubuntu, které oficiálně vyjde až koncem dubna.
« Poslední změna: 17 Února 2010, 09:49:22 od EuGenio »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Belly

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 16 Února 2010, 17:52:49 »
Zvazuju neco takoveho:

HDD 1TB SATAII

Jsme proti Ati, protože se rádí díváme na video bez tearingu!!!
Bohužel jsem vůl, nechal jsem se zlákat poměrem cena/výkon a informace, že na linuxu při přehrávání videa existuje něco jako tearing jsem nebral vážně, přece koupím novej podporovanej produkt, nainstaluju ovladače od výrobce a vše poběží OK. Realita je u AMD/ATI zcela opačná. Mám tu desku MA785GMT-UD2H a stravil jsem spoustu času hledáním funkčního návodu, jak tomu tearingu předejít a nic.
Další důvod je třeba akcelerace HD videa...
Ubuntu 10.10, AMD Athlon II X2 240, Gigabyte MA785GMT-UD2H, DDR3 2x 1GB 1333  CL9 , Seagate Barracuda 500 GB, Samsung 2443BW 24" 1920x1200

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #21 kdy: 16 Února 2010, 18:00:20 »
Jestli tě zajímá, kde to koupit, tak mrkni na www.pclinux.cz, tam jsou výrobci, kteří ti jsou schopní prodat konfiguraci, která pod Linuxem bude opravdu fungovat. Doporučuju hlavně T.S. Bohemia, tam to fakt řeší.

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #22 kdy: 17 Února 2010, 19:34:57 »
moje zelezo viz podpis . kupoval jsem to tak abych za malo penez udelal hond emuziky. coz je videt . s nVidií nikdy opravdu žádné problémy nebyly. Ale je pravda že u nových ATI 5xxx v pomeru cena vykon.... je pro hrace ATI lepsi volba. takze uvaz co je pro tebe dulezite. a co se tyce procesoru tak pokud nepujdes do core i7 tak bych spise zustal u AMD. ty phenomy II docela dobra vecicka. takze pokud nehonis kazdej bod v 3D Marku tak AMD + nVidia. podle me. a k tomu kvalitni DDR3 ramky, dobrou desku a poradny chlazeni :)
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.