Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: U8.04 versus U9.10 - okem laika  (Přečteno 7904 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
U8.04 versus U9.10 - okem laika
« kdy: 19 Února 2010, 08:48:44 »
Oba uvedené systémy se mi líbí. Stále ale váhám, který víc... Mám Ubuntu od 7.04.

Ubuntu 8.04 výhody
méně časté mrznutí (u mě cca 10x)
možnost změny přihlašovací obrazovky
možnost změny grafické karty displayconfig-gtk
spolehlivější zvuk alsa
spolehlivější spolupráce se Skype
spolehlivější sdílení tiskáren
správce spouštění GRUB1
Ekiga v základu
funkční akcelerace s Intel 845 s i810
jednoduše lze přenášet systém na jiný disk
možnost spouštět z USB disku na téměř libovolném HW
centrum softwaru obsahuje rating programů
spolupráce s disketovou mechanikou
možnost vytvořit záchranné diskety
Ubuntu9.10 výhody
možnost Ubuntu One
možnost šifrovat home
diskový nástroj
možnost bootovatelného USB disku
možnost kódování CP1250 pro Palm
pohodlnější a spolehlivější připojování USB disků
gscam2pdf má konečně crop
možnost ext4
funkční Back In Time
aktualizováno 9.3.2010
« Poslední změna: 09 Března 2010, 15:57:19 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re: U8.04 versus U9.10 - okem laika
« Odpověď #1 kdy: 19 Února 2010, 12:51:30 »
Oba systémy se mi líbí. Stále ale váhám, který víc...
Ubuntu 8.04 výhody
možnost změny přihlašovací obrazovky
možnost změny grafické karty displayconfig-gtk
spolehlivější zvuk alsa
spolehlivější spolupráce se Skype
spolehlivější sdílení tiskáren
spolehlivější čeština v rdesktop
správce spouštění GRUB1
Ekiga v základu
funkční akcelerace s Intel 845 s i810
jednoduše lze přenášet systém na jiný disk
možnost spouštět z USB disku na téměř libovolném HW
centrum softwaru obsahuje rating programů
Ubuntu9.10 výhody
možnost Ubuntu One
možnost šifrovat home
diskový nástroj
možnost bootovatelného USB disku
možnost kódování CP1250 pro Palm
pohodlnější a spolehlivější připojování USB disků
gscam2pdf má konečně crop
ext4
Spekulace. V 8.04 jsem měl problémy se zvukem ve více aplikacích, ve Skypu taky. Grub 1 můžeš mít i v 9.10. A mohl bych pokračovat :)
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #2 kdy: 19 Února 2010, 12:56:33 »
Ač je 8.04 LTS, tak pro mě to byla nejproblémovější distribuce - pravda přiznávám, že to může být i tím, že jsem u ní začínal  ;D - ale s každým novým vydáním je to jenom lepší.
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

NoWin

• Host
« Odpověď #3 kdy: 19 Února 2010, 13:07:15 »
Ač je 8.04 LTS, tak pro mě to byla nejproblémovější distribuce - pravda přiznávám, že to může být i tím, že jsem u ní začínal  ;D - ale s každým novým vydáním je to jenom lepší.
Chceš poslat 6.06LTS, abys změnil názor? Na tom jsem začínal a přežil jsem to, i když to byl porod (s extrémně línou 2D grafikou a problematickým zvukem ve stereu na 7.1 kartě se špatně poznává "svět") :)

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #4 kdy: 19 Února 2010, 13:08:42 »
Chceš poslat 6.06LTS, abys změnil názor? Na tom jsem začínal a přežil jsem to, i když to byl porod (s extrémně línou 2D grafikou a problematickým zvukem ve stereu na 7.1 kartě se špatně poznává "svět") :)

Já to přežil taky, důkaz je ten, že jsem stále tady a Ubuntu vesele používám... Prostě jsem se musel učit  ;) Což někdy strašně bolí  :D

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5

pariktadeas@jabbim.cz

compaq

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 19 Února 2010, 13:11:44 »
Grub 1 můžeš mít i v 9.10.

Fakt? A jak na to? Vyzkoušel to někdo?
Zatím nevidím žádnou výhodu GRUB2.

Když jsem chtěl downgradovat GRUB2 na GRUB1 u U9.04 či SuSE11, vždy se zavaděč úplně zmrskal, v lepším případě tam zůstaly oba se zmatenými záznamy apod.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

NoWin

• Host
« Odpověď #6 kdy: 19 Února 2010, 13:28:49 »

Já to přežil taky, důkaz je ten, že jsem stále tady a Ubuntu vesele používám... Prostě jsem se musel učit  ;) Což někdy strašně bolí  :D

No právě, учиться, учиться, учиться! I dneska platí, že kdo chce bezproblémově používat Bububuntu (nebo jakoukoli linuxovou distribuci), musí mít chuť učit se, musí se o to vážně zajímat, brát to jako koníček, ne jen na to čumět jako tele a fórum plnit naprosto nesmyslnýma dotazama, pak tvrdit, že je Ubuntu stejně na hovno a netrpělivě očekávat ukecávání, že aby zůstal, neodcházel, že ho komunita strašně moc potřebuje a že se bez něj rozpadne.
Když jsem tenkrát začínal, grafiku a zvuk jsem měl VIA, jenže na to pořádný linuxový ovladače ani nebyly. V tý době jsem se naučil (musel naučit) googlovat a kompilovat, pro ty nestabilní ovladače neexistovaly binárky jako teď. Párkrát pokus-omyl, zvuk mi hrál ze všech osmi výstupů a glxgears házely kolem 250FPS (i když na obrazu lítaly různý artefakty). Jak to je dneska? Dneska se ovce bojej šáhnout na myš, aby se kvůli tomu náhodou něco nepohnojilo, místo toho, aby poznávali svůj systém, bojej se riskovat.
Nainstalovat všem takovým nějakou archaickou verzi Ubuntu (5.04 - 7.04) a stát nad nima s ocelovou trubkou tak dlouho, dokud se to nenaučej!

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #7 kdy: 19 Února 2010, 13:31:07 »
учиться, учиться, учиться! a zblbnout  ;) a hlavně opravdu mít to jako koníčka...

EDIT: ono taky u nás je to něco jiného, pamatuju si, jak jsem co by dítě školou povinné, koupil knížku o MS-Dos a takhle jsem začínal... prostě pokus omyl, nebát se...
« Poslední změna: 19 Února 2010, 13:36:00 od Tadeáš Pařík »

pariktadeas@jabbim.cz

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 19 Února 2010, 13:42:23 »
Výhody a nevýhody různých vydání jsou hodně diskutabilní, záleží natom co komu padne víc. Nikdo nikoho nenutí používat nejnovější vydání ale třeba osobně mám mnohem radši Ubuntu9.10 než Ubuntu 8.04.
Příkláním se ktomu grubu, taky bych jej změnil na grub1 ale taky jsem to ještě nevymaturoval :-(
Fire's in my soul, steel is on my side

NoWin

• Host
« Odpověď #9 kdy: 19 Února 2010, 13:48:00 »
To je ono, nebát se! Nejde-li o život, jde o hovno ;). Důležitý data zazálohovat (dělám to na jinej oddíl) a pak se v tom vrtat. Než jsem se to naučil, musel jsem to snad stokrát reinstalovat ;D

K tomu GRUBu- Jednička byla dobrá, celkem jednoduchá, snadno konfigurovatelná, dvojka se sice konfiguruje o trochu hůř, ale to mi nevadí, vadí mi to, že mi nabíhá cca 10s. Asi zkusím LILO, prej taky může vypadat hezky :)

compaq

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 19 Února 2010, 13:49:03 »
Nic proti učení, ale nevím, co se chcete naučit na nepovedené přihlašovací obrazovce U9.10, nedodělané možnosti změny nastavení a jiných odfláknutých věcech, které již byly jednou dobře vyřešené... A jsou pouze pohřbené...

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 19 Února 2010, 13:54:18 »
Wohou...však compaq má už niečo cez 1700 príspevkov, je dlhodobým používateľom ubuntu a zjavne aj členom fóra. Takže verím tomu, že sa mu podarí si 9.10 spraviť k svojej predstave. Bohužiaľ v 9.10, bolo niekoľko zmien, ktoré odrádzali dokonca aj mňa, až ma nakoniec aj odradili.

Takže držím palce v rozhodovaní...

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 19 Února 2010, 13:54:59 »
Nic proti učení, ale nevím, co se chcete naučit na nepovedené přihlašovací obrazovce U9.10, nedodělané možnosti změny nastavení a jiných odfláknutých věcech, které již byly jednou dobře vyřešené... A jsou pouze pohřbené...
pohrbene nejsou - v jinem vlakne (sam jsi tam dneska na to odpovidal) mas postup, jak nainstalovat "Login Screen (GDM2Setup)"
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 19 Února 2010, 13:58:36 »
Já Grub2 nedowngradoval. pouze jsem nechal Grub1 při updatech 9.04 a nechal jsem ho i po upgradu na 9.10. Takže neporadím.
U Grub2 mě *censored*, že neposlouchá a nezobrazí výběr ať dělám co dělám. Takže když si domrvím systém, už nerebootuju nikam.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

compaq

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 19 Února 2010, 13:59:57 »
pohrbene nejsou - v jinem vlakne (sam jsi tam dneska na to odpovidal) mas postup, jak nainstalovat "Login Screen (GDM2Setup)"

...a v tom vlákně by ses taky dočetl, že to funguje na 50%. Nejde měnit dekorace, nezůstává tam nastavení zvuku a banneru, prostě šlendrián, kterému nedůvěřuji a bojím se, že se kvůli tomuto šmejdu jednou do systému nepřihlásím vůbec...

Nezávisle na tom, když ještě před přihlášením můžeš nenávratně změnit vzhled přihlašovacího dialogu, svědčí to o tom, že si autor GDM2 ten den šlehnul víc koksu, než jeho nos snese.

:-)

NoWin

• Host
« Odpověď #15 kdy: 19 Února 2010, 14:08:21 »
Compaq > Kdybys viděl můj boot a mou přihlašovací obrazovku... ;D Je to rychlý, spolehlivý a nenáročný. Co je to? :)

compaq

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 19 Února 2010, 14:12:16 »

NoWin

• Host
« Odpověď #17 kdy: 19 Února 2010, 14:36:08 »
Přesně, akorát nemusím startx spouštět ručně, zadám jméno, heslo a vítej, GNOME! :) Díky tomu mám docela slušnou rychlost bootu (ne že by mi to k něčemu bylo, ale machrovat se musí- 10.8s).

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #18 kdy: 19 Února 2010, 14:41:42 »
Přesně, akorát nemusím startx spouštět ručně, zadám jméno, heslo a vítej, GNOME! :) Díky tomu mám docela slušnou rychlost bootu (ne že by mi to k něčemu bylo, ale machrovat se musí- 10.8s).

10,8 včetně Gnome? Já myslel, že to lze jen v pohádkách a na počítačích TOP 500. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

compaq

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 19 Února 2010, 14:45:28 »

To jsem se tu snažil vyřešit před rokem... Jak jsi to udělal, to chci!

Jinak stále nechápu, co vede vývojáře k tomu cpát všude splasche... Někdy mám pocit, že každej, si chce něco svého do bootu přidat:

Po probliknutí BIOSu, problikne něco, zasvítí GRUB2, zase něco problikne, potom jedno logo, zdá se, že se systém uklidnil, zhasne, ale zase se rozsvítí, zabliká, obrazovka zčerná, problikne text (ale jiný font), zobrazí se jiné logo, pohybující se pruh pod ním, který se zadrhává, do toho zadrhávající zvuk, obrazovka zase černá, aby se konečně rozsvítila s přihlašovacím dialogem, který toho umí zase méně, než minulý... Po přihlášení ještě párkrát něco problikne, zčerná až nakonec vidíme plochu a do toho se nervozně mění kurzor, který občas mizí, občas s ním lze i pohybovat...

Proč všechny OS (kromě Mac) nabíhají stále takto hnusně? Pamatuju to už od W3.01.

Jestli by nebyl lepší pouze text:

LOADING ... 78%

:-)
« Poslední změna: 19 Února 2010, 14:58:08 od compaq »

NoWin

• Host
« Odpověď #20 kdy: 19 Února 2010, 14:46:45 »

10,8 včetně Gnome? Já myslel, že to lze jen v pohádkách a na počítačích TOP 500. :)
Ne, neblázni, od chcípnutí GRUBu po login :) http://img714.imageshack.us/img714/4716/bootchartt.png

compaq

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 19 Února 2010, 14:49:09 »
Romane, jak ,prosím tě, vyházím (z U9.10 i U8.04) ty přihlašovací blbosti a nechám si tam pouze login a heslo, po kterém se spustí startx? Díky za návod.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #22 kdy: 19 Února 2010, 14:51:47 »
Tak to jo. :) Jedinému, čemu v tom grafu zcela rozumím, je ten výsledný čas. ;) Prostě nepoznám, který proces je tou brzdou...

N. Á. V. O. D. Y.

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 19 Února 2010, 14:59:26 »
Romane, jak ,prosím tě, vyházím (z U9.10 i U8.04) ty přihlašovací blbosti a nechám si tam pouze login a heslo, po kterém se spustí startx? Díky za návod.
Nekde jsem tady videl opacny postup - minimalni instalace bez GUI a pak pridavat jen to potrebne... http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,35688.0.html
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #24 kdy: 19 Února 2010, 15:00:26 »
Jj, Arrange...

N. Á. V. O. D. Y.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.