Potřeboval bych pomoci vyřešit následující nepříjemnost. Na PC mých příbuzných došlo po necelých dvou letech k poruše grafické karty (Gigabyte NVIDIA 7300GS - obyčejná, ale vyhovující). Náhradou jsem dostal 8400GS (sedmou řadu už v Gigabajtu neměli). Následné spuštění systému skončilo v textovém režimu. Pomocí LiveCD jsem ze stránek Nvidie stáhl soubor s ovladači "NVIDIA-Linux-x86-190.53-pkg1.run" a spustil jej. Výsledek byl "sukces" a následoval dotaz na automatickou úpravu xorg.conf, což jsem akceptoval. Bohužel - restart skončil na varovné hlášce "low graphic mode" a já se sice dostal na přihlášení a dál do grafického prostředí, ovšem jen 800x600 bodů. Nastavil jsem tedy aspoň režim VESA s rozlišením 1280x800 bodů, na což se sice dá dívat, ale není to ono (displej je Samsung T240). Akcelerované hry samozřejmě nefungují.
Spustím-li nvidia-settings, chce po mě provést nvidia-xconfig. Tento proběhne, vytvoří nový xorg.conf, ale to nepomůže. Nový pokus o aktualizaci ovladačů mi končil krachem - vadilo mu běžící grafické prostředí. Pokud toto v textovém prostředí pozastavím, skript se rozjede. Sice pláca cosi o tom, že "ovladače 190.53 už tu byly, že bude muset odstranit to co mu vadí atd.", ale znovu proběhne bez chyb. A po restartu zase "low graphic mode" ... Prostě začarovaný kruh. Věděl by někdo o řešení? Myslím, že by se hodilo kdekomu. Grafická karta je poměrně často měněná komponenta v PC. Na stránkách Nvidie nepíšou nic o nějaké minimální verzi konkrétní linuxové distribuce, pro níž nabízejí ovladače ke stažení...
Jedná se o verzi s ukončenou podporou Ubuntu Gutsy. Nerad bych to dával pryč, byl to funkční systém (hardware PC je slabší). Nedávno se mi stalo něco podobného při testech desky (socket AM2), měl jsem k dispozici kartu GeForce 9500, Ubuntu Hardy LTS a chovalo se to stejně. A verze 8.04 je dosud podporovaná, takže proč přecházet na vyšší, když by bylo jednodušší grafiku zprovoznit, není-liž pravda?
Suma sumárum:
-O.S. Ubuntu 7.10 GG
-karta 8400GS (původně 7300GS, před poruchou OK - i provoz dvou displejů)
-správce zařízení ji vidí jako neznamé zařízení na PCI-E
-nastavení obrazovek píše: "vesa - Generic Vesa-compliant video cards"
-bez zásahu fungovalo jen rozlišení 800x600
-správce nesvobodných ovladačů píše: "Váš hardware nepotřebuje žádné nesvobodné ovladače"
-glxinfo píše:
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0".
Error: couldn't find RGB GLX visual
Budu vděčný za jakoukoliv radu.