Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po výměně grafické karty jen SVGA rozlišení  (Přečteno 1495 krát)

judeware

• Návštěvník
Po výměně grafické karty jen SVGA rozlišení
« kdy: 20 Února 2010, 22:42:49 »
Potřeboval bych pomoci vyřešit následující nepříjemnost. Na PC mých příbuzných došlo po necelých dvou letech k poruše grafické karty (Gigabyte NVIDIA 7300GS - obyčejná, ale vyhovující). Náhradou jsem dostal 8400GS (sedmou řadu už v Gigabajtu neměli). Následné spuštění systému skončilo v textovém režimu. Pomocí LiveCD jsem ze stránek Nvidie stáhl soubor s ovladači "NVIDIA-Linux-x86-190.53-pkg1.run" a spustil jej. Výsledek byl "sukces" a následoval dotaz na automatickou úpravu xorg.conf, což jsem akceptoval. Bohužel - restart skončil na varovné hlášce "low graphic mode" a já se sice dostal na přihlášení a dál do grafického prostředí, ovšem jen 800x600 bodů. Nastavil jsem tedy aspoň režim VESA s rozlišením 1280x800 bodů, na což se sice dá dívat, ale není to ono (displej je Samsung T240). Akcelerované hry samozřejmě nefungují.

Spustím-li nvidia-settings, chce po mě provést nvidia-xconfig. Tento proběhne, vytvoří nový xorg.conf, ale to nepomůže. Nový pokus o aktualizaci ovladačů mi končil krachem - vadilo mu běžící grafické prostředí. Pokud toto v textovém prostředí pozastavím, skript se rozjede. Sice pláca cosi o tom, že "ovladače 190.53 už tu byly, že bude muset odstranit to co mu vadí atd.", ale znovu proběhne bez chyb. A po restartu zase "low graphic mode" ... Prostě začarovaný kruh. Věděl by někdo o řešení? Myslím, že by se hodilo kdekomu. Grafická karta je poměrně často měněná komponenta v PC. Na stránkách Nvidie nepíšou nic o nějaké minimální verzi konkrétní linuxové distribuce, pro níž nabízejí ovladače ke stažení...

Jedná se o verzi s ukončenou podporou Ubuntu Gutsy. Nerad bych to dával pryč, byl to funkční systém (hardware PC je slabší). Nedávno se mi stalo něco podobného při testech desky (socket AM2), měl jsem k dispozici kartu GeForce 9500, Ubuntu Hardy LTS a chovalo se to stejně. A verze 8.04 je dosud podporovaná, takže proč přecházet na vyšší, když by bylo jednodušší grafiku zprovoznit, není-liž pravda?

Suma sumárum:
-O.S. Ubuntu 7.10 GG
-karta 8400GS (původně 7300GS, před poruchou OK - i provoz dvou displejů)
-správce zařízení ji vidí jako neznamé zařízení na PCI-E
-nastavení obrazovek píše: "vesa - Generic Vesa-compliant video cards"
-bez zásahu fungovalo jen rozlišení 800x600
-správce nesvobodných ovladačů píše: "Váš hardware nepotřebuje žádné nesvobodné ovladače"
-glxinfo píše:
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Error: couldn't find RGB GLX visual

Budu vděčný za jakoukoliv radu.

NoWin

• Host
Re: Po výměně grafické karty jen SVGA rozlišení
« Odpověď #1 kdy: 21 Února 2010, 01:16:03 »
Proč máš 7.10?! Dej sem xorg.conf

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 21 Února 2010, 10:44:12 »
judeware: postup uvedený nahoře se hodí pro nejnovější stroje. Pohodlnější postup je využít položku Ovladače hardware.
Ta nabídne nejvhodnější verzi z dostupných ovladačů Nvidie. Pak se dá "Povolit" s mělo by to být dobré.
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 21 Února 2010, 14:05:46 »
Prvně bych odinstaloval starší ovladač. Určitě tam z něj něco zůstalo.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

judeware

• Návštěvník
Re: Po výměně grafické karty jen SVGA rozlišení - odpovědi
« Odpověď #4 kdy: 21 Února 2010, 22:53:03 »

Pro Rovano: na to jsem nepomyslel - vyzkouším, až budu v dosahu onoho PC.

Pro ladarozan: řekl bych, že ta položka "Ovladače hardware" je totéž, co "Správce nesvobodných ovladačů" v Ubuntu 7.10, 8.04. To bylo první, na co jsem čekal. Nic se nedělo. Při ručním spuštění vypíše "Váš hardware nepotřebuje žádné nesvobodné ovladače" (mám to v příspěvku). Koneckonců jsem to očekával - tato potíž mě potkala vždycky, když je vydání Ubuntu starší, než grafická karta.

Pro Romana Horníka: PC jsem musel vrátit, jelikož příbuzní nemohli žít bez internetu ani den. Mám celkem tři rozdílné "xorgy":
-plně funkční před havárií karty s 22" CRT Philips (a po inovaci se Samsungem T240)
-provizorní řešení VESA, aby jelo aspoň něco (editováno ručně)
-verzi, kterou vytvořil instalátor NVIDIA skrze "nvidia-xconfig"
Dodám, až budu v dosahu onoho PC.
A proč mám 7.10? Proč ne?
-před havárií bez chyb a záseků
-nanáročné na starší HW onoho stroje (i jiných)
-odladěné hry a programy (např. sada .deb souborů pro hru Vdrift mi chodí jen do 8.04,
od 8.10 píše "dependency is not satisfiable" - tehdy mám chuť vraždit)
-přesměrované zdroje SW na náhradní servery = dostupné cokoliv, co bylo i dřív k dispozici
-střízlivý design, jednoduchost

-potřeba zprovoznění grafiky platí i pro vyhlédnutou 9500GT v Ubuntu Hardy, kde mám stejnou
potíž; Hardy je ještě aktuální vydání a vyřešení mých trablů s Hardy & 9500GT bude inspirací i pro
Gutsy & 8400GS (a naopak)

Petr de Zviqov

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.