Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nejdriv Windows 7 potom ubuntu  (Přečteno 3413 krát)

Epidemic

• Návštěvník
Nejdriv Windows 7 potom ubuntu
« kdy: 24 Února 2010, 19:58:13 »
Vím že se to tu řešilo snad milionkrat, ale takhle, nemám cdromku a bez ni na notas ubuntu 9.10 proste nenainstaluju a 9.04 nemá moznost ktereou by sem dal tak aby se mi linux hodil na druhej oddil a nevim jak sit o sam nastavit, mam tam jenom moznosti ze zformatovat a zabrat celej disk, a rozdelit podle sebe jenze tam to proste neumima nechci mazat windows 7 jinak pridu o 500 giga od asusu na netu.
tak bych vas chtel poprosit jak se to da udelat v te 9.04...nebo jakkoliv aby sem to dostal na ten druhej oddil

mfaifer

• Návštěvník
Re: Nejdriv Windows 7 potom ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 24 Února 2010, 20:07:22 »
zkus vytvořit 2 oddíl ve win a potom spustit instalaci ubuntu mělo by ti to už ukázat
ubuntu 10.10, ntb asus n61da: AMD Phenon II X4 920M, ATI 5730M, RAM 6GB DDR3

Epidemic

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Února 2010, 20:33:52 »
jako tu instalaci spustit ve win?

Epidemic

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 24 Února 2010, 20:35:01 »
protže když si chci pustit ty 9.10 tak to nefunguje tka jako ty 9.04 protse mi to nepsuti desktop install ale vypada to jako dos...a neda se to bez cdromky .. hruza

Janik

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Jů, schválně, co to udělá....
    • Jan Tománek na iDnes.cz
« Odpověď #4 kdy: 24 Února 2010, 20:37:13 »
tak zkuste ubuntu nainstaovat z flashky, případně z windows pomocí wubi... Ale ta flashka je lepší řešení... A Ubuntu 9.04 má možnost hodit to na druhý oddíl, při instalaci máte na výběr, když si rozdělíte disk ručně, neměl by být žádný problém. (ono je tam něco polo-automatického, kde si přesně nastavíte velikost oddílu s Ubuntu a win)
Díky za Linux. EDIT: díky za GNU/Linux, fóra a zkušenější linuxáky.

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 24 Února 2010, 20:43:13 »
Asi před 2 měsíci jsem instaloval z externího CDdrive připojeného přes USB. Ale pokud nemáte tu externí mechaniku, či možnost si ji půjčit, tak jsem Vám nepomohl.   

Epidemic

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 24 Února 2010, 20:45:44 »
janik: z fleshky instaluju porad ....o tom sem mluvil ja sit o sám nemužu nastavit protože když to udělám tak mi to zformátuje ten první oddil(kde mám widle)
a jinak ja už mám 2 NTFS oddíli
mfaifer:mam 2 oddili ve widlich

Epidemic

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 24 Února 2010, 20:47:06 »
ja potřebuju aby stem mi poradili jak z te flashky pustim ten 9.10 jako desktop(live cd) tak jak se spoušté 9.04 při instalaci, pak to zvládnu protože 9.10 tam má možnost která mi to nainstaluje na druhej oddil

Janik

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Jů, schválně, co to udělá....
    • Jan Tománek na iDnes.cz
« Odpověď #8 kdy: 24 Února 2010, 22:06:23 »
ja potřebuju aby stem mi poradili jak z te flashky pustim ten 9.10 jako desktop(live cd) tak jak se spoušté 9.04 při instalaci, pak to zvládnu protože 9.10 tam má možnost která mi to nainstaluje na druhej oddil

s tím USB ti to nenabootuje? to je divný...

a možnost rozdělení disku tam být MUSÍ...
Díky za Linux. EDIT: díky za GNU/Linux, fóra a zkušenější linuxáky.

Epidemic

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 24 Února 2010, 22:21:09 »
No kdzy bootuju 9.04 tak to mam normalne desktop, a abyhc nemusel formatovat celej disk do jednoho muzu zvolit druhou moznost to si otevru a tma mma moje 2 oddili,flashku a neco neznamyho co ma 16MB jenze ted nevim jako to dat na ten druhej oddil, on tam sice je ale neda se nic oznacit, takze se bojim ze dkyz dam Next tam mi to sformatuje vsecko protoze sem vpodstate nic nezvolil
a u 9.10 me to z flashky nehodi do desktop instalu ale neoc jako dos install,proste to je graficky prostredi ale sedo modry.....a tam kadyz psotupuju porad dal po next tak to dojde ke kroku kde to chce neco z cdcka coz ja nemam....

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #10 kdy: 25 Února 2010, 03:37:37 »
Vyrobte si flashku s gparted a oddil s W7 si zmensete. Pak instalujte Ubuntu. http://gparted.sourceforge.net/
http://wiki.ubuntu.cz/GParted
Jestli toto máte tak při instalaci si zvolte ruční rozdělení, vytvořte si na prázdném místě dva oddíly, jeden třeba ext3 a připojit do /, druhý jako swap. O zbyrtek se postará instalátor.
Jestli se nevyznáte v obrazovce pro rozdělení disku tak třeba pomůže toto: http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/AlternateCD#Ru.2BAQ0-n.2BAO0_rozd.2BARs-len.2BAO0_disku
« Poslední změna: 25 Února 2010, 03:46:59 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Epidemic

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 25 Února 2010, 11:24:53 »
Vyrobte si flashku s gparted a oddil s W7 si zmensete. Pak instalujte Ubuntu. http://gparted.sourceforge.net/
http://wiki.ubuntu.cz/GParted
Jestli toto máte tak při instalaci si zvolte ruční rozdělení, vytvořte si na prázdném místě dva oddíly, jeden třeba ext3 a připojit do /, druhý jako swap. O zbyrtek se postará instalátor.
Jestli se nevyznáte v obrazovce pro rozdělení disku tak třeba pomůže toto: http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/AlternateCD#Ru.2BAQ0-n.2BAO0_rozd.2BARs-len.2BAO0_disku
super návod dík, ale já už mám 2 oddíly 1. NTFS 100GB a 2.NTFS 120GB a ten ubuntu chci hodit na ten druhej oddil, nechci zmensovat prvni... a kdyz instaluju Ubuntu a dam rucni rozdeleni tak tam mam ten prvni,druhej flashku a neoc neznámýhoi s 16mb ale to neni důležity... nevím jak vybrat ten druhej oddil aby se to tam hoidlo,bojím se že když dám next/pokračovat tak mi to sformatuje vsechny oddili tak mi reknete jestli ne...

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 25 Února 2010, 12:15:15 »
Nerozumím popisu Vašeho problému... Z Flashky normálně instaluji včetně všech nabídek, které jsou na "klasickém kulatém LiveCD" - prostě se to chová jako LiveFlashka. Zkontrolujte si, zda máte v nástroji na dělení disku nastavený správný disk... Implicitně se tam totiž nabízí ta Flashka a zobrazují její oddíly, což by mi připadalo i ve Vašem případě pravděpodobné, jelikož píšete o 16MB oblasti, u níž nevíte o co jde.
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #13 kdy: 25 Února 2010, 12:38:12 »
Už jsem instaloval z fashky snad 10x a chová se stejně jako CD, tak co pořád řešíš?

Epidemic

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 25 Února 2010, 12:48:01 »
  • tak já to zhrnu
    LIVECD ubuntu 9.04 mi jede, při instalaci si chci vybrat druhý oddil který mám vytvořenej už od zakoupení notebooku a je ve formatu NTFS a je prádznej,takže instaluju až k fázi kde si vyberu kam to chci nainstalovat nahoře mám napsaný Tento počítač obsahuje nekolik operačních systemu(zajmaví kdžy tam sou jenom 7mičky)pod tím mám že
Kód: [Vybrat]
Windows vista(loader)(/dev/sda1)100.0GB --to je ten oddil kde mam sedmičky!
/dev/sda2 122.9GB ten nema žádný meno protože je PRAZDENJ
Windows Vista(loader) (/dev/sda3)10GB
/dev/sda4 16.0MB --- to je to neznámý ALE to mi tam NEVADI a muze tot am zustatPOdtím otazka kam chci ubuntu umístit
1.možnost Použít celý disk.. TO NECHCI!
2.možnost Upřesnit oddíl ručně(pro pokročilé)--- to je zdřejmě moje volba
tak dám Vpřed a ted tu mám ty oddili co sem popisoval víš
  • dev/sda
  • /dev/sda1 NTFS 107374 MB VELIKOST
  • /dev/sda2 NTFS 131928 MB VELIKOST -- TO JE TEN ODDIL KAM TO CHCI NAINSTALOVAT
  • /dev/sda3 fat32 10737 MB VELIKOST -- to asi flashka nebude protoze moje ma jen 4GB-to bude ten vista loader
  • dev/sda4 typ ždánej 16 MB VELIKOST
a ted chci zvolit ten /dev/sda2 aby se to instalovalo tam ale kdzy na to 2x kliknu tak to vyhodí jenom moznosti na "Upravu Oddilu" a to ja nechci CHCI ho vybrat aby se to instalovalou POUZE do toho /dev/sda2 .... nejde to treba pres terminal? nastavit install do /dev/sda2 treba jenom defaultni instalace ze by to bylo anglicky.... protoze tam PORSTE NENI zadna moznost jako INSTALOVAT sem nebo COKOLI co by melo docineni s nastavenim toho oddilu pro instalaci
Doufam že ted vite o co se mi jedna a prosím vás o nejake stručne dobre manuáli,sem začátečník
a připomínám že ty Sedmičky mazat nechci protože bych pčišel o 500GB na asus storage které využívám!
Děkuji

Epidemic

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 25 Února 2010, 13:55:46 »
Už jsem instaloval z fashky snad 10x a chová se stejně jako CD, tak co pořád řešíš?
ja sem taky instalovla z flashky snad 100x aj windows aj linux aj backtrack vsechno! ale vždy sem si puvodni os smazal portože sem ho nepotřeboval ale ted ho smazat nemužu a to neumím

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 25 Února 2010, 14:28:40 »
Ale to co píšete je správně a standardně, nevidím žádný problém... Nechci Vás urážet, ale problém je v tom, že nevíte jak dál, ne, že by se instalátor choval nestandardně, naprosto polopatisticky je to popsáno na wiki http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD#vice_os. Víc nelze poradit...
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

Epidemic

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 25 Února 2010, 16:07:20 »
Takže jěstli to dobře chápu mám dát na můj /dev/sda2 delete a potom z toho udělat "/" , "/home" a "swap"?
a z toho linux pochopí že to sou oddíli pro nej? a kdžy dám Vpřed tak mi to už widle nesformatuje ?
« Poslední změna: 25 Února 2010, 16:15:37 od Epidemic »

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 25 Února 2010, 16:14:32 »
V podstatě ano. Ale alibisticky říkám, že bych Vám doporučil udělat si zálohu důležitých dat ze dvou důvodů:
1) Kdykoli se pracuje s diskovými oddíly je dobré dělat zálohu
2) Jak z Vašeho dotazu chápu nejste si úplně jistý, zda to co děláte, děláte správně.

Epidemic

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 25 Února 2010, 16:17:30 »
V podstatě ano. Ale alibisticky říkám, že bych Vám doporučil udělat si zálohu důležitých dat ze dvou důvodů:
1) Kdykoli se pracuje s diskovými oddíly je dobré dělat zálohu
2) Jak z Vašeho dotazu chápu nejste si úplně jistý, zda to co děláte, děláte správně.
RE:2) ano to máte pravdu
a s tou zálohou,v podstatě tam nemám cenný data, jenom základní Asusackej program od kterýho nemám install a ten mi umožnuje komunikaci se serverm Asus Storage(a ten nevím jak zazálohovat)
takže si musím byt jistej že se mi ty widle nesmažou

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #20 kdy: 25 Února 2010, 21:30:28 »
druhý ntfs oddíl smažte, odstraňte.
Při instalaci - si v tom prázdném místě (které tam zbude po smazání druhého NTFS oddílu) tam oddíly vytvořte ale ne NTFS ale EXT3 a swap.
(přistupovat na ext3 jde i z Windows - pokud bude potřeba)
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 26 Února 2010, 12:14:45 »
a s tou zálohou,v podstatě tam nemám cenný data, jenom základní Asusackej program od kterýho nemám install a ten mi umožnuje komunikaci se serverm Asus Storage(a ten nevím jak zazálohovat)

Tak v tom případě do toho běžte s naprostým klidem tak, jak jste říkal, já jsem schválil a kiklhorn doplnil. Pokud něco pokazíte, předpokládám, že windows nainstalovat umíte a install ausáckého programu si stáhněte zde... http://www.asuswebstorage.com/client_download/, myslím, že to bude to, o čem mluvíte..

Epidemic

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 26 Února 2010, 12:52:26 »

Tak v tom případě do toho běžte s naprostým klidem tak, jak jste říkal, já jsem schválil a kiklhorn doplnil. Pokud něco pokazíte, předpokládám, že windows nainstalovat umíte a install ausáckého programu si stáhněte zde... http://www.asuswebstorage.com/client_download/, myslím, že to bude to, o čem mluvíte..
oo moc dekuji :) už to mám, a k tomu programu, už od zakoupeni tam ten program je takze envim jestli se tam davaji nejake pripojovaci udaje.. v baleni u notebooku sem je nenašel proto sem enchtěl ztratit windows

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.