Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: co mi umřelo ???  (Přečteno 1594 krát)

stesti00

• Návštěvník
co mi umřelo ???
« kdy: 01 Března 2010, 19:41:22 »
Dobrý den
Na desktopu mam asi rok stále stejnou instalaci bez jakýchkoli změn (8.04). I když jsem zkoušel jiná vydání, nikdy se mi neběžely. Vždy to vypadalo, jako že system je nečím zaneprázdněn, takže například pohnutí myši byla práce na několik minut, přepnutí do terminálu v podstatě neproveditelné. Ale 8.04 běželo v pořádku. Dneska jsem to zapnul a systém se spustí až po heslo, pak chvíli chroupe, nic nezobrazí (žádnou lištu, jen ubuntu plochu bez ikonek a všeho), myš se zasekne a konec. Děje se to i z LIVE CD. pokaždé to dojede do stejné fáze (zmizí přihlašovací obrazovka a zůstane jen ta ubuntu barva). Předesílám, že tomu nerozumím, jsem uživatel a z příkazovou řádkou zvládnu jen prár běžných příkazů. Ale tohle mi říká, že by mohla nemusela  být chyba v SW, ale v HW. Bylo mi divné, už když neběželo nic kromě UBUNTU 8.04 (zkoušel jsem všechny X- K- U.. buntu až po až po 9.10, slax, mandrivu. Ale teď samo od ssebe nejede už ani to
Prosím, dobré duše, poraďte mi, jak najít chybu.
Z LIVE jsem spustil test paměti - OK
Zkusil jsem různé recovery - vše dopadlo stejně
V LIVE jsem zkusil vypnout při nahrávání vše co šlo jako ACPI.

donny

• Závislák
Re: co mi umřelo ???
« Odpověď #1 kdy: 01 Března 2010, 20:03:35 »
Takhle se mi choval počítač, když mi došlo místo na disku (na / partition). A jinak by možná stálo za to, zkusit nějaké chytré informace vytáhnout z logů (třeba i pomocí LiveCD). Jak vypadá SWAP oddíl? Kolik je paměti RAM? Prováděl jste i kontrolu disku na chybné sektory? (třeba: e2fsck -cfp)
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

stesti00

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 01 Března 2010, 20:35:32 »
no problém je, že mě nenaběhne ani LIVE , prostě se to sekne stejně jako pevná instalace

donny

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 01 Března 2010, 20:37:08 »
Tak zkusit nabootovat do konzole, jestli to tuhne pri startu X serveru.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi

stesti00

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 06 Března 2010, 21:04:42 »
omlouvam se za zpozdeni,.... tak jsem se dostal do konzole ctrl alt f1 pred zadanim prihlasovacich odaju... vse jede jak ma, tak jsem aspon zazalohoval cely disk. Pak jsem spustil pri prihlaseni moznosti - vybrat sezeni - zachranné GNOME . A vse jede jak má. Ale musím to udělat při každém spuštění. Takže děkuji těm, kteří se mi již pokusili pomoci. 
Ale co mám dělat teď, něco je evidentně špatně. Pokud zkusím dát sezení normální, tak mi to akorat zabubnuje na uvitanou a zobrazi hnedožluou plochu bez ničeho a zatuhne.... Taky mi nepřijdě normální, že všechny ostatní distriobuce buď vůbec nenajedou nebo, jako například slax, jedou tak, že myš se pohne jednou za minutu. Nebo Xubuntu 8.10, to me dokonce nechá na něco kliknout a pak to teprve brutálně zpomalí... daší pohyb myši tak za 30sec, Prostě nepoužitelné ani na základní diagnostiku přes "systém".
Myslíte, že by za to mohla graf.karta ? mám Rage 128 pro, motherboard asus k8n procesor athlon ... asi
Zkusil bych aspoň z live CD se dostat do terminálu a zadat tam TOP, ... jenze ani to mě nenecha udělat...

donny

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 06 Března 2010, 21:15:29 »
No a když už přístup k disku je, tak co logy v adresari /var/log/?

stesti00

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 06 Března 2010, 21:51:51 »
jéje, tam jich je... kdybych tak věděl co tam hledat...
ale zatím jsem si dal tu práci a spustil live xubuntu 9.04 to po ukrutne dobe najede a svete div se, mys se normalne hybe. tedy až to okamžiku, kdy na něco kliknu, pak to na minutku zamrzne... nicméně se takhle dá spustit terminál (záměrně nechci  přes ctrl alt ... bo chci vidět, co to dělá když na něco kliknu, takže v terminálu mi top vypíše procesy kolem 1 - 3 procent, ale jakmile na něco kliknu, přestane vypisovat i top a minutku si dá pauzu, pak se většinou stane to co jsem zamýšlel tím kliknutím (třeba otevřít "aplikace") a v topu něco rychle problikne. POkud se zadaří a ten top zamrzne ve správnou chvíli, tak tam je Xorg s 99.3 procenty.
 a k těm logům, neměl by jsi nějaký tip, co mám hledat ? nějaký zápis z doby kdy to kleklo ? něco o konkrétním HW?  něco o driverech ? já se omlouvám ale vážně jsem jen uživatel, který nechápe proč by to nemělo jet. Popravdě, ještě se mi nestalo, že by live CD od všech distribucí uvízly na nějakém HW.
hm, ale teď mě napadlo, že jediná dist. která běží, je 8.04, novější nejedou, ale že jsem nezkoušel starší. Četl jsem něco o starších verzích jádra co podporují starší HW a novější verze prý už mohou obsahovat jiné drivery

donny

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 06 Března 2010, 22:14:24 »
hledal bych třeba logy pro gdm nebo xorg. Nechci teď startovat virtualbox, podíval bych se, jak se soubory jmenují, tak snad tam budou :)
« Poslední změna: 06 Března 2010, 22:16:56 od donny »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.