Dobrý den,
z dosud pro mě neznámých důvodů mi úplně selhal WinXP (chybějcí soubory, nejde spustit, reinstalace 7x neproběhla úspěšně, patrně poškozené CD), proto jsem se rozhodl, alespoň dočasně, že se vrátím k Ubuntu (naposledy jsem měl 7.)
TECHNICKÉ SPECIFIKACE:
Intel Core Duo 3.33GHz
GeForce 8800 GTS 512MB
2x SATA 300GB WesternDigital
LG DVD-RW mechanika
čtečka karet
MB ASUS P5KC
integr. zvuková karta/ethernet
(doufám, že to stačí)
Stáhnul jsem si a vypálil Ubuntu 9.10, zkontroloval MD5, vypálil ISO pomocí InfraRecorder a ozkoušel na bezproblémově funkčním PC, vše bez problémů.
V BIOSu jsem nastavil prioritu pro DVD-RW mechaniku, restartoval PC, spustil jsem si průvodce instalací v češtině, v nabídce nastavil čas, klávesnici, že chci smazat (formátovat) disk a instalaci umístit na čisto na něj, vyplnil přihlašovací údaje a potvrdil tlačítkem Instalovat. V okně proběhlo několik operací (tak rychle, že jsem nestihl zjistit o co šlo) a potom se objevilo okno s ukazatelem vývoje a nápisem "probíhá formátování disku", tato operace se zasekla na 5% poté PC už na nic nereaguje, nejde hýbat myší, kontrolka HDD nesvítí a na klávesnici blikají CAPS LOCK a SCROLL LOCK obě současně. Nechal jsem to tak asi hodinu a nepohlo se nic. Zkoušel jsem to znovu (po vypnutí PC natvrdo) a stejný výsledek.
Dále jsem zkusil nabootovat systém z CD beze změn a funguje (jinak bych sem ani nemohl psát na Vaše fórum :-), v nabídce jsem spustil GParted a naformátoval disk, znovu zapnul instalaci, ale problém přetrval. Dal jsem do PC instalační CD WinXP, naformátoval disk (jediná funkce, která funguje) po zformátování přehodil CD(DVD) zkusil instalaci Ubuntu, ale zase stejný problém.
Nevím proč mi přestal fungovat ani XP, probíhalo to asi tak, že ráno v 8:00 jsem zapnul počítač a bez problémů, po obědě se nešlo přihlásit na účet a po restartu PC padal (chybějící knihovny, nelze nahrát soubory, atd.) pak skapal úplně. Ubuntu mi alespoň umožnilo přístup na net. Mimochodem mě prostředí i komfort Ubuntu 9.10 příjemně překvapilo.
U počítače se od začátku potýkám s problémy hardwerového rázu. 2x reklamovaná mechanika, 1x reklamovaný monitor, 1x reklamovaný zdroj a reklamované RAID pole (to už v PC není, oba SATA disky jsou připojeny k MB, vypadá to, že jsou v RAID poli, protože při instalaci Ubuntu je v nabídce umístění instalace /dev/mapper/sil_ajahaiajfcaj NTFS 596,34 GiB.
Zkusil jsem i odpojit jeden z HDD, ale výsledkem bylo, že při instalaci se mi neukázal ani jeden. Disky z nabídky zmizeli úplně.
Předem děkuji za pomoc a v případě nutnosti upřesním co bude potřeba.