Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém při samotné instalaci Ubuntu 9.10  (Přečteno 1468 krát)

Darkover

• Návštěvník
Problém při samotné instalaci Ubuntu 9.10
« kdy: 05 Března 2010, 20:50:39 »
Dobrý den,

z dosud pro mě neznámých důvodů mi úplně selhal WinXP (chybějcí soubory, nejde spustit, reinstalace 7x neproběhla úspěšně, patrně poškozené CD), proto jsem se rozhodl, alespoň dočasně, že se vrátím k Ubuntu (naposledy jsem měl 7.)

TECHNICKÉ SPECIFIKACE:

Intel Core Duo 3.33GHz
GeForce 8800 GTS 512MB
2x SATA 300GB WesternDigital
LG DVD-RW mechanika
čtečka karet
MB ASUS P5KC
integr. zvuková karta/ethernet
(doufám, že to stačí)

Stáhnul jsem si a vypálil Ubuntu 9.10, zkontroloval MD5, vypálil ISO pomocí InfraRecorder a ozkoušel na bezproblémově funkčním PC, vše bez problémů.

V BIOSu jsem nastavil prioritu pro DVD-RW mechaniku, restartoval PC, spustil jsem si průvodce instalací v češtině, v nabídce nastavil čas, klávesnici, že chci smazat (formátovat) disk a instalaci umístit na čisto na něj, vyplnil přihlašovací údaje a potvrdil tlačítkem Instalovat. V okně proběhlo několik operací (tak rychle, že jsem nestihl zjistit o co šlo) a potom se objevilo okno s ukazatelem vývoje a nápisem "probíhá formátování disku", tato operace se zasekla na 5% poté PC už na nic nereaguje, nejde hýbat myší, kontrolka HDD nesvítí a na klávesnici blikají CAPS LOCK a SCROLL LOCK obě současně. Nechal jsem to tak asi hodinu a nepohlo se nic. Zkoušel jsem to znovu (po vypnutí PC natvrdo) a stejný výsledek.

Dále jsem zkusil nabootovat systém z CD beze změn a funguje (jinak bych sem ani nemohl psát na Vaše fórum :-), v nabídce jsem spustil GParted a naformátoval disk, znovu zapnul instalaci, ale problém přetrval. Dal jsem do PC instalační CD WinXP, naformátoval disk (jediná funkce, která funguje) po zformátování přehodil CD(DVD) zkusil instalaci Ubuntu, ale zase stejný problém.

Nevím proč mi přestal fungovat ani XP, probíhalo to asi tak, že ráno v 8:00 jsem zapnul počítač a bez problémů, po obědě se nešlo přihlásit na účet a po restartu PC padal (chybějící knihovny, nelze nahrát soubory, atd.) pak skapal úplně. Ubuntu mi alespoň umožnilo přístup na net. Mimochodem mě prostředí i komfort Ubuntu 9.10 příjemně překvapilo.

U počítače se od začátku potýkám s problémy hardwerového rázu. 2x reklamovaná mechanika, 1x reklamovaný monitor, 1x reklamovaný zdroj a reklamované RAID pole (to už v PC není, oba SATA disky jsou připojeny k MB, vypadá to, že jsou v RAID poli, protože při instalaci Ubuntu je v nabídce umístění instalace /dev/mapper/sil_ajahaiajfcaj NTFS 596,34 GiB.

Zkusil jsem i odpojit jeden z HDD, ale výsledkem bylo, že při instalaci se mi neukázal ani jeden. Disky z nabídky zmizeli úplně.

Předem děkuji za pomoc a v případě nutnosti upřesním co bude potřeba.

NoWin

• Host
Re: Problém při samotné instalaci Ubuntu 9.10
« Odpověď #1 kdy: 05 Března 2010, 21:27:28 »
Čóveče, musím Tě pochválit, dotazy s podobným obsahem (žádný "Nefunguje my počýtač co sťým?????") jsou bohužel k vidění jen zřídkakdy. Jen tak dál!

K věci- takže Ty máš oba disky naformátovaný na NTFS, co? Zkus je naformátovat na jinej souborovej systém, např. EXT3, EXT4, Reiser4 aj., podívej se taky do menu a najdi si tam něco jako "Diskový nástroje"- program se jmenuje Palimpsest. Pokud na tom LiveCD funguje správně (u Ubuntu si nejsem jistej), můžeš se podívat na stav disku/ů z pohledu S.M.A.R.Tu, kontrola disku na jinej způsob je taky dostupná v Gparted.

Bude-li i to všechno v pořádku, v Gparted si rozděl disk, minimálně na 2 oddíly, a to pro / (kořenová složka) a swap (odkládací oddíl, takovej prodlužovák paměti RAM; tomu dej velikost tak 1-2GiB), taky je dobrý mít oddíl pro /home. Budeš-li tam mít 3 oddíly (doporučuju), tzn. / + /home + swap, / by měl mít velikost 8-10GiB, swap 1-2GiB a /home zbytek. Na ty oddíly si to pak nainstaluj.
Co se tejče RAIDu, můžeš si jej deaktivovat v BIOSu a následně si udělat softwarovej RAID.
Za to blikání může tzv. Kernel panic (s panicem to nemá nic společnýho, to jen kernel tak trochu zpanikařil)- tady je definice.

Darkover

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 05 Března 2010, 22:21:37 »
Tak a je vymalováno...

Spustil jsem si GParted, naformátoval oddíl jak byl v RAIDu na EXT4. Zhruba po 2 minutách se mi rozblikala klávesnice (zde by se hodila hláška z filmu Stopařův průvodce po galaxii: DON´T PANIC :-) resetoval jsem PC, z nabídky vybral Spustit Ubuntu bez jakýchkoliv změn, vyčkal na zavedení a ve výpisu, který je vidět těsně před spuštěním bylo asi 7 řádků, které jsem předtím neviděl, všiml jsem si jen že začínají "ext" a u jednoho bylo "warning". Potom mi po monitoru začali lítat zelený pruhy a na monitoru svítilo Out of Range, patrně se ubuntu nespustil zcela kompletní. PC jsem vytáhl ze zásuvky a vyreklamuju, protože to není možný aby herní bedna stará ani ne 1 a půl roku tohle dělala. Před 6 lety jsem si koupil herní PC a funguje bez jediného problému dodnes, jen s občasnou reinstalací.

I tak děkuju za Váš čas, zítra si udělám místo na starém PC a dotáhnu tam Ubuntu, alespoň zjistím jestli náhodou opravdu není problém v CD, ale to si nemyslím. Jinak vývoj Unixu mě příjemně překvapil a v "devět.desítce" jsem se cítil jako ve Win7. Možná to neradi slyšíte, ale je to prostě konkurent a XP na Ubuntu rozhodně nemá.

Když už jsem tu otevřel téma, ještě se zeptám jak jsou na tom tak nějak celkově ovladače grafických karet? S těmi originálními k GeForce od nVidie, které jsou na jejich webu by neměl být problém? Jsou už překonány časy kdy nešly spustit ani karty? Trochu přeháním... Nedávno mi někdo říkal, že už existují dobré nástroje, nebo emulátory..., se kterými není problém spustit a hrát nové i starší hry.

Téma už je asi OffTopic.

Děkuji

NoWin

• Host
« Odpověď #3 kdy: 05 Března 2010, 22:50:55 »
Tak to je nemilý... jak jsem už psal, zkus ty disky zkontrolovat, respektive zrušit RAID (a pak ty disky pro jistotu zkontrolovat zvlášť). Pravděpodobně se bohužel jedná o chybu hardwarovou, možná disky, možná něco na desce, těžko říct, musel bych to vidět.

Co se tejče Woknouze 7, chvíli jsem na něm pracoval, ale prostě se mi z mnoha důvodů nelíbí, možná to je proto, že není oproti linuxovým distribucím transparentní, že se nedá nastavit v takovým rozsahu, na kterej jsem od r. 2006 zvyklej (Ubuntu, teď Debian).

Grafika- nVidie jsou většinou naprosto bezproblémový (což se bohužel ani teď o některých grafikách od ATI/AMD říct nedá), takže se jich neboj. GeForce- jaká řada? Mám 7300GS, sice starší a nepříliš výkonná, ale kvalitně se na ní dá pařit, dá se krásně taktovat, přehrává i FullHD.

Tím emulátorem máš jistě na mysli WINE, což ale ve skutečnosti není emulátor. Pařit se na tom dá, ale jak co, něco jde, něco jde blbě, něco nejde vůbec, seznam je tady: http://appdb.winehq.org. Úspěšně jsem si zahrál třeba GTA San Andreas, S.T.A.L.K.E.R - Shadow of Chernobyl a spoustu dalších her.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.