Díky kluci, prošel jsem a nakonec jsem ten ProFTPd prostřelil, včetně grafického klikátka GProFTPd, páč ty já mám nejradši 

No v čem byl problém? Stará verze ProFTPd v repozitářích Ubuntu Dapper, která je již zastaralá (1.2.10-27) a naprosto špatně provedený GProFTPd ve verzi 8.2.2 Zkrátka pomocí těchto nástrojů jsem to nedokázal rozchodit s virtuálními uživateli.
V repozitáři Dapper-backports je ovšem ProFTPd verze poslední, tedy 1.3.0-9. Grafické klikátko GProFTPd jsem stahnul z GnomeFiles v poslední verzi 8.2.8 a musel jsem si udělat deb balíček. No a pak už to šlo jak na drátku. Oboje nainstaloval jako standalone, spustil klikátko a už to jelo. Sice při spuštění proftpd hlásil error na IPv6, ale to jsem upravil korekcí v /etc/hosts a bylo.
Jede to jak jsem přesně chtěl. V /home mám /ftp složku a tam si vytvářím pomocí gkonfigurátka co chci. Paráda. Ale to je právě to, co mne na linuxu obecně štve, že takovéto základní programové vybavení nechodí hned. Tuny stránek musí jeden nastudovat a strašně to zdržuje. Ještě, že mne to baví, páč jinak to vidím jako důvod proč zatím obecná veřejnost drží basu s Billem.
Kill Bill 3