Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Propojení dvou servrů  (Přečteno 3614 krát)

veronika

• Návštěvník
Propojení dvou servrů
« kdy: 18 Března 2010, 07:39:45 »
Zdravím kluci.... situace je následující. Už dlouho máme v paneláku svoji síť a jejím srdcem je takovej střep starý pentium co je nahoře u zesilovačů antén. Běží na něm ubuntu a LAMP. Lidi tam maj svoje stránky a věci do školy a zkoušej si na něm třeba věci než je dají na internet a tak. Jak píšu, není to žádnej rychlík, hlavně když jsme tam teď dali joomlu a leze do ní víc lidí, to se stránka načítá fakt dlouho. Ptala jsem se našeho učitele ictéčka a říkal že to bude asi přetíženou databází. No a protože jsme teď získali ještě jeden podobnej střep  :D tak mně napadlo jestli by nešlo je spolu nějak propojit tak, aby na jednom šla ta databáze a na druhým apač. Pokusím se to nakreslit:

[první servr - mysql] < ------- > [druhý servr - www] < ----- sem se připojí krabička [◘◘◘◘◘◘◘] --- a do těch ◘◘◘ jsou kabely z bytů

Jsem hrozná lama  ::) - LAMP se nainstalil automaticky a všechno funguje samo, ale tady vůbec nevím co s tím, jak to propojit. Jo v každým tom počítači jsou dvě síťovky tak třeba by to šlo nějak využít, propojit k sobě.... ale fakt nevím  :-[ jinak u toho poče je ta krabička s hodně zdířkama co jsou do ní zapojený lidi a zdířek je ještě taky pár volnejch.

Fakt díky moc za jakoukoliv radu. V.

stderr

• Aktivní člen
  • *
  • globglob, Charliee, we're scuba diving Charlieee!
Re: Propojení dvou servrů
« Odpověď #1 kdy: 18 Března 2010, 08:14:25 »
Nazdar děvče (ehm, předpoládám),

zrovna nedávno jsem sepsal návod, jak přesunout MySQL na jiný server - tu: http://dev.stderr.cz/2010/03/presun-mysql-na-novy-server/ ... omlouvám se za odkaz, ale nechce se mi to tu přepisovat. Ale opatrně s tím..

K samotnému propojení serverů - jestli mají oba dva dvě síťovky, tak není problém je propojit kříženým kabelem a přiřadit jim vlastní síť (ušetří se tím míto ve switchi, pardon, krabičce :)).
/etc/network/interfaces by se přidalo něc jako:
Kód: [Vybrat]
auto eth1
iface eth1 inet static
address 10.0.0.1 (pro druhy server pak třeba 10.0.0.2)
netmask 255.255.255.0

Fedora & CentOS (RHEL) user ... co tu vlastně dělám?
Blog /dev/stderr & twitr

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 18 Března 2010, 08:21:26 »
K samotnému propojení serverů - jestli mají oba dva dvě síťovky, tak není problém je propojit kříženým kabelem a přiřadit jim vlastní síť (ušetří se tím míto ve switchi, pardon, krabičce :)).
Len by som dodal, ze ak zvoli tuto moznost, tak bude mat krkolomnejsi pristup na administrovanie servra s sql(ak do dtb servra nezapoji aj kablik do druhej sietovky na net -- dtb server eth2 <-> switch) a samozrejme aj bude zasa bezpecnejsi a trosku rychlejsi, lebo bude od siete oddeleny pocitacom (server www).
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

veronika

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 18 Března 2010, 13:19:20 »
Aha, takže to půjde, super. Jestli to chápu dobře, tak když propojím ty poče přes krabičku, tak to nebude moc bezpečný (to mě v mém případě zase tolik nevadí), ale dostanu se do phpmyadmin a to potřebuju občas. A taky to bude pomalý. Když to propojím kabelem jenom ty zdířky v těch kartách, tak to sice bude rychlý a bezpečný, ale nebudu už moct nic nainstalovat  :-[ , páč nebudu schopná z noťase doma vytvořit žádnou databázi ani tabulky nic - je to tak?

Jen jestli to dobře chápu. Jdu si přečíst ten návod, díky za odkaz. Hledala jsem tady na fórku celý jsem to prolezla ale nenašla jsem nic co by řešilo můj problém, proto se ptám, no... :-\

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 18 Března 2010, 14:00:40 »
Jestli to dobře chápu tak pouhopouhým propojením kablem si nijak výkonově nepomůže. Spíše tu jde o návod to mít tam a tohle zase tady.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 18 Března 2010, 14:12:26 »
Aha, takže to půjde, super. Jestli to chápu dobře, tak když propojím ty poče přes krabičku, tak to nebude moc bezpečný (to mě v mém případě zase tolik nevadí), ale dostanu se do phpmyadmin a to potřebuju občas. A taky to bude pomalý. Když to propojím kabelem jenom ty zdířky v těch kartách, tak to sice bude rychlý a bezpečný, ale nebudu už moct nic nainstalovat  :-[ , páč nebudu schopná z noťase doma vytvořit žádnou databázi ani tabulky nic - je to tak?

Jen jestli to dobře chápu. Jdu si přečíst ten návod, díky za odkaz. Hledala jsem tady na fórku celý jsem to prolezla ale nenašla jsem nic co by řešilo můj problém, proto se ptám, no... :-\
ad cez krabicku: pocitac s dtb bude vyditelny aj od inakade ako z www servra => mensia bezpecnost, ale nie je to nieco strasne, proste treba dobre nastavit pristupy.
ad rychlost: nehladal by som v tom ziadnu super teoriu, rozdiel rychlosti zalezi podla toho co na tych dvoch servroch bude, je mozne, ze ku narastu rychlosti ani nedojde, kvoli slabemu zatazeniu dtb servra.  Mozno taka teoria, zapnut tie dva pc cez kabel a kazdy z PC zapnut aj do switchu, kedze maju oba po dve sietovky :). databazove dotazy z www na sql data smerovat cez priame spojenie a zaroven oba budu dostupne v sieti pre ludi dole v panelaku.

ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

veronika

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 18 Března 2010, 15:11:28 »
Ten návod od stderr je boží, akorát jsem strávila den na googlu a nenašel  :-[ zkusím to podle něj. O data tolik nejde, to se napřed exportuje a potom zase importuje, moc toho tam není. Lepší by se mě líbila ta varianta propojení přímo kabelem bez krabičky, ale dostanu se potom na phpmyadmin? Nebo se to bude muset spojit všecko se vším jak píše petergula? Budu to potom umět nastavit?  :o

ufaak

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 18 Března 2010, 17:12:32 »
je to jednoduche. Pokud to chces tak jak rikas, tedy do swiche pripojeny PC1 (s apachem) a za nim schovany PC2 (s mysql) tak to tak udelej.
Na PC1 nainstaluj phpmyadmin, ktery bude spravovat databazi na PC2. To je jednoducha zalezitost.

Takze se opravdu nemas ceho obavat. Neni potreba delat nejake harakiri s kabelama a vsechno propojovat se vsim.

notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

veronika

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 18 Března 2010, 18:34:27 »
Koukám do těch textovejch souborů přes nano a jen se blbě zeptám: nejde někde změnit velikost písma? Vypsala jsem si -help a ani slovo, jenom že to jde obarvit a přes -m zapnout myšku ale to stejnak nefunguje. Jedno písmenko má nejmíň  :o dva centimetry na vejšku, to je jak pro slepce nebo když píšou politici diplomku, deset slov na stránku... připíchla jsem to na svůj 24" monitor - a hlavně některý řádky jsou v tomhle obrovským fontu zalomený a úplně se v tom ztrácím....  ::) vidím i blechy mrňavý, kdyby šel třeba nějakej windousí font osm nebo i míň... prosím.....  :(

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #9 kdy: 18 Března 2010, 20:59:54 »
Velikost písma? Čistá textová konzole?
zagooglete grub vga
sice to trochu záleží na verzi jádra i grafiky...

nebo si nainstalujte ssh a vemte si to na dálku.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.