Mno, také řeším tohle dilema - GNOME nebo KDE. Jedu 2,5 roku starým noťasovi - takže kancelář, internet, pošta, poslech muziky a filmu. Půl roku jsem jel na Ubuntu 9.10 na GNOME. KDE mi předtím furt padalo. Přítelkyně má teď Kubuntu 9.10.
Právě zkouším LL jak s Gnome tak KDE. Mám z toho několik postřehů či připomínek, které by mohly být asi klíčové pro výběr běžnému uživateli - tedy i mě (nejsem žádnej geek, ladič a kompilátor), prostě chci používat pohodlně systém ke své práci a také nestydět se za něj ukázat "okýnkářům".
1) VZHLED:
+ pro KDE - atraktivnější vzhled, líbí se mi widgety, nemusím instalovat žádné screenlety a docky
- pro KDE - nastavení vzhledu se s poslední verzí KDE liší, poněkud méně přehledné, animace na starším stroji méně plynulé
+ pro GNOME - jednoduchý design, neruší, plynulejší a rychlejší reakce
- pro GNOME - nutno doinstalovat spousty widgetů, dekorátorů, docků, špatné nastavování některých vlastností (průhlednost menu, průhlednost okenního rámu), design zamrzlý do doby alá Win98
2) VÝKON
nezaznamenal jsem zásadnější rozdíl, snad jen GNOME startuje o krapet rychleji než KDE, u KDE mi v beta2 verzi pravidelně vyskočí hláška o pádu nějaké KDE aplikace
3) VYBAVENOST SW
+ pro KDE - spousta dobrejch aplikací K3B, Kopete (mnohem lepší než empathy), dobře provedené seskupování oken v doku ale i do tabů
- pro KDE - chybí software centrum, nerad se hrabu v tunách balíčků než najdu ten pravej, u KMailu mi chybí možnost importovat zálohový archiv Evolutionu se vším nastavením (nechápu, proč se vývojáři nedohodnou na nějakém formátu), Amarok, KWallet - bez komentáře!
+ pro GNOME - software centrum, Rythmbox, Banshee, BFU nástroje jako Janitor
- pro GNOME - všude procpávané "Sociální sítě", tragický Empathy (nechápu, proč nejdou zobrazit zprávy od cizích kontaktů, nemohu se podívat ani na základní informace o kontaktu - pouze můžu přidat, zamítnout nebo počkat - fuj)
No, našlo by se toho asi více, ale tohle jsou mé postřehy po zhruba týdnu testování.