Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu nebo kubuntu LTS?  (Přečteno 12671 krát)

libor007

• Stálý člen
  • **
Ubuntu nebo kubuntu LTS?
« kdy: 08 Dubna 2010, 16:50:22 »
Vzhledem k LTS vydani take pro kubuntu se naskyta otazka, co je ted lepsi volba - KDE4.4 vs Gnome. Nezkouseli jste je nekdo srovnat v realu? Zatim jsem vcelku spokojen s karmicem gnome, ale pro qt je taky dost zajimavych aplikaci. O gnome, ktery se procistuje od stareho kodu psali, ze zrychlil, KDE je na tom pry take lepe nez drive. Vim, ze neni problem pouzivat soucasne sw obou prostredi, ale nerad to placam dohromady - az na vyjimky pro ktere neni vhodna alternativa. Bety2 urcite nahodim do virtualboxu a porovnam osobne, ale budu vdecen take za vase zkusenosti... Jinak pro netbook s pomalym ssd aspire one mam jiz jasnou jednicku - lubuntu.
Kubuntu 20.04

Pavel Půlpán

Re: Ubuntu nebo kubuntu LTS?
« Odpověď #1 kdy: 08 Dubna 2010, 16:53:11 »
Úplně nejjednodušší bude, když to prostředí prostě vyzkoušíš a vybereš, který ti víc bodne. Já osobně už jsem od nějakých radikálních názorů (stále mám ovšem radši KDE) upustil a používám prostě to, co mi v danou chvíli přijde vhodnější. Gnome nebo KDE, je to prostě jedno...

Nemec

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 08 Dubna 2010, 18:59:48 »
Osobně mám nainstalovány obě prostředí. Mám radši KDE ale doplňuji celkem dost gtk aplikací takže bych neinstalací Gnome moc neušetřil. Rozhodně ale používám omezenější verzi bez efektů a některých novinek. Taky se hodí mít záložní prostředí, zvláště pokud člověk trpí snahou zkoušet poslední verze kde.

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 08 Dubna 2010, 19:23:50 »
A jak je na tom dnes kde vs gnome s narocnosti na vykon a pamet? V jaunty mi pripadlo gnome o neco lehci, ale dnes to muze byt jinak. Ale nehodlam nic hrotit, prave instaluju Kubu LL do virtualky, pak dam jeste ubu a porovnam chovani a nabidku nativnich aplikaci. V gnome si kupodivu vcelku vystacim  s gtk aplikacemi, v kde bych se mirnemu namichani nevyhnul. Nekdo si stezoval na chovani gtk aplikaci pod KDE - je to opravdu takovy problem?
Gnome2 je vcelku jistota, ale z prichodu gnome3 nemam zrovna dobry pocit. Jde tedy taky o to, jestli se nepreorientovat na KDE prave ted s LTS verzi. Pripadne mi, ze canonical zacina prizpusobovat gnome vic, nez je zdravo(viz ovladaci tlacitka na oknech). Je to skoda - ubuntu mi jinak vyhovuje a utect na jine distro nemam odvahu. Uvidime ale jeste, jak bude vypadat linux mint...
« Poslední změna: 08 Dubna 2010, 19:47:15 od libor007 »
Kubuntu 20.04

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 08 Dubna 2010, 19:50:47 »
Tak skoda, instaler kuby u konce tvrdosijne pada. Holt musim pockat na vychytani bugu...
Kubuntu 20.04

wlado

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 08 Dubna 2010, 20:12:36 »
Ahoj, momentálně používám 9.10 s posledním kde. Výhody jsou, že se dá neustále používat nejnovější KDE. Gnome je méně náročnější a lépe se v něm pracuje hned od začátku, na druhou stranu na KDE jsou takové vychytávky pro které jsem se rozhodl gnome dál nemít. V KDE i dnes občas spadne aplikace, ale je to asi tak jak ve windows, takže pohoda. Hlavní věc, co se mi líbí na kubuntu je, že je to krásné čisté KDE a ne nějaká rádoby splácaniny se vzhledem a pop up oknama jako je ubuntu s gnome - ted navíc v nové verzi parodojí mac. Další věc, není v něm pulseaudio, takže zvuk mi v něm funguje bez problémů. To byly takové malé aspekty proč jsem najednou už zakotvil u KDE. Každopádně s KDE jsem se sžíval mnohem delší dobu, naopak v gnome jsem pracoval hned.
   Svým způsobem je to jedno co používáš, jen gnome je takové víc omezené a vzhled gtk nic moc. Na druhou stranu se mi na něm líbí ten minimalismus, zatímco KDE je někdy až moc přeplácané.

A důležitá věc na konec - gnome je v ubuntu lépe podporované - proto ve svém kubuntu třeba používám radši klasický synaptic než ten kde balíčkovač.

Kubuntu 10.04 (KDE 4.4.3)
Zkuste GO, nejstarší dokonalou deskovou hru na světě...  třeba na http://www.gokgs.com/
vše o go zde http://www.goweb.cz/

Roddney

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 08 Dubna 2010, 20:18:21 »
Já musím říct, že jsem si hodně zvykl na Gnome. Líbí se mi, že je jiné a nepřipomíná tolik prostředí Windows. Spíše připomíná Mac OS X. Pravdou je, že mi přijdou gnome programy chudší než primárně pro KDE např. K3B versus Brasero. K3B má podle mě více možností. Ale Gnome jako prostředí je hodně dobré.

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 08 Dubna 2010, 21:26:48 »
Jo, gnome je vpoho. Je jednoduche a zkratka funguje. KDE ma ale taky sve vyborne aplikace. Nemam rad omalovanky, ale priznejme si, ze KDE je mnohem atraktivnejsi vzhledove(ale pokrok je konecne trochu videt v ubuntu LL). Vyzkousim oboje, uvidim. V pripade vahani poseckam na gnome2, na konci LTS podpory uz preci jen bude gnome3 zrale a bude mozno rozhodovat se mezi technologicky srovnatelnymi prostredimi. Dnes Gnome3 provazi dost spekulaci a zbytecnych predsudku.
Kubuntu 20.04

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 08 Dubna 2010, 23:15:03 »
Tak mam nahozeny aspon LL s gnome a zatim to vypada, ze opravdu zestihlely naroky na hw..
Kubuntu 20.04

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 09 Dubna 2010, 00:16:36 »
KDE má stále pár chybiček, které mě časem štvali. Byl jsem na něm teď 2 měsíce. Asi bych u něj zůstal dál, kdyby mi to jelo rozumně :/
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 09 Dubna 2010, 07:57:51 »
O to jde, uz 2 verze zpet se KDEckari halasaji stabilitou a vychytanosti, ale kdyz to clovek zkusi, tak jsou tady porad takove ty nahodne pady aplikaci. Vyzkousim ted betu2. Pokud bych se rozhodl pro KDE, nejdriv bych ovsem testl jako druhy system na opravdovem zeleze - tam se taky muze chovat jinak. Na levostranne okenni tlacitka se da vcelku rychle zvyknout. Pokud by se ale canonical dopustil v budoucnu te prasarny o ktere koluji spekulace - ze bych byl system s reklamami, tak potom ihned papa. Nebo si za prijatelnou cenu koupit verzi bez reklamy. Doufam, ze bysme se pak nedockali cerneho kopirovani, jako u win ;D
Kubuntu 20.04

Nemec

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 09 Dubna 2010, 08:51:18 »
Právě zkouším aktualizovat na betu a používám kde. Vše na reálném železe. Dám vědět výsledek. Jinak co se týče náročnosti tak počítej že je potřeba trochu více paměti na 9.10 asi v poměru 230mb Gnome a 270mb Kde. Na procesor mi přijdou obě prostředí přibližně stejně, samozřejmě je tu otázka běžících služeb, tady se řídím zásadou, že po instalaci většinu vypínám a nechávám jen to co potřebuji.

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 09 Dubna 2010, 10:31:47 »
Uz mam v virtualu oba lucidy. Pametove po startu obe prostredi srovnatelne - 140 vs 180mb v mirny prospech gnome. Nutno ale rict, ze reakce v gnome jsou subjektivne znatelne rychlejsi. Budu jeste testovat obe verze do vydani finalky, ale zatim to pro KDE nevypada tak dobre, jak jsem puvodne cekal... Jen tak pro zajimavost - s lubuntu po startu kolem neuveritelnych 50mb...
« Poslední změna: 09 Dubna 2010, 10:50:07 od libor007 »
Kubuntu 20.04

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 09 Dubna 2010, 11:52:32 »
Uz mam v virtualu oba lucidy. Pametove po startu obe prostredi srovnatelne - 140 vs 180mb v mirny prospech gnome. Nutno ale rict, ze reakce v gnome jsou subjektivne znatelne rychlejsi. Budu jeste testovat obe verze do vydani finalky, ale zatim to pro KDE nevypada tak dobre, jak jsem puvodne cekal... Jen tak pro zajimavost - s lubuntu po startu kolem neuveritelnych 50mb...
To LXDE překvapuje. Asi to taky nahodim do virtuálu.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 09 Dubna 2010, 17:26:39 »
jj, lxde je pro netbooky s pomalym ssd velkym prinosem. Treba tolik vychvalovane xfce mi pripada jen o trochu sviznejsi, nez gnome. Lxde je ale uplne jine kafe a nechava xfce a gnome daleko za sebou. Navic, kdo chce, muze si zapnout plochu podobnou UNR - ikonkove ovladani. Jen staci zmenit typ sezeni pri startu. Netestoval sem ale zatim na zeleze skype apod. S tim byly v drivejsich verzich problemy se zvukem, ikdyz v karmicu jsem uz skype nastavil bez nutnosti krkolomneho laborovani.
« Poslední změna: 09 Dubna 2010, 17:28:14 od libor007 »
Kubuntu 20.04

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 09 Dubna 2010, 18:45:29 »
to mozna radsi opensuse. jsou nejake reference na 11.3? 11.2 si lidi pred vydanim pochvalovali, ale v recenzich pak finalka nic moc...
Kubuntu 20.04

Nemec

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 09 Dubna 2010, 19:13:12 »
Neposuzuj rychlost podle virtuálu, nedá se to, v reálu je to jiné

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 11 Dubna 2010, 09:28:25 »
Já vím,že suse11.3 nevyšlo,zajímá mě,jak se 11.3 rýsuje.lidi si chválili milestone verze 11.2.recenzi jsem četl víc.nebyly vyloženě negativní,ale celkově oproti očekávání menší zklamání.hlavně stále špatná podpora notebooku.pokud nebude nějaké příjemné překvapení z jiné distribuce,vidím to zatím na ubu s posledním gnome2.
Kubuntu 20.04

novas33

« Odpověď #18 kdy: 11 Dubna 2010, 09:51:28 »
Nevím přijde mi to pořád dokola.Co je lepší KDE nebo Gnome.Myslím,že každej používá co mu víc vyhovuje,já jsem používal Kde do verze 3.5 na Mandrivě,neříkám že verze 4.4 není pěkná jenom mi přijde zbytečně přeplácaná.Gnome mi oproti tomu přijde rychlejší a jednoduší i když vzhledově je KDE hezčí,ale určitě každý musí vyzkoušet to co mu více vyhovuje.
Ubuntu 18.04 LTS

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #19 kdy: 11 Dubna 2010, 13:30:09 »
Dokonce je možnost mít Kubuntu 10.04 LTS s KDE3.5   ;) viz wiki ubuntu.com.
Případně může koexistovat s KDE4.

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 11 Dubna 2010, 18:17:42 »
Nevím přijde mi to pořád dokola.Co je lepší KDE nebo Gnome.Myslím,že každej používá co mu víc vyhovuje,já jsem používal Kde do verze 3.5 na Mandrivě,neříkám že verze 4.4 není pěkná jenom mi přijde zbytečně přeplácaná.Gnome mi oproti tomu přijde rychlejší a jednoduší i když vzhledově je KDE hezčí,ale určitě každý musí vyzkoušet to co mu více vyhovuje.

mozna je to dokola, ale ted jsme ve fazi, kdy KDE4 je konecne vcelku pouzitelne a gnome2 je technologicky pozadu. gnome3 zas bude moc mlade, ikdyz nepredpokladam nejake vetsi problemy.
Kubuntu 20.04

novas33

« Odpověď #21 kdy: 11 Dubna 2010, 19:09:17 »
Dokonce je možnost mít Kubuntu 10.04 LTS s KDE3.5   ;) viz wiki ubuntu.com.

tak to jsem opravdu nevěděl,to by mi asi vyhovovalo,myslel jsem,že KDE 3.5 nemůže být s KDE4
Ubuntu 18.04 LTS

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #22 kdy: 11 Dubna 2010, 20:28:29 »
Dokonce je možnost mít Kubuntu 10.04 LTS s KDE3.5   ;) viz wiki ubuntu.com.

tak to jsem opravdu nevěděl,to by mi asi vyhovovalo,myslel jsem,že KDE 3.5 nemůže být s KDE4
Taky jsem to netušil. na té anglické wiki je spousta super věcí :)

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 16 Dubna 2010, 09:51:44 »
Tak jsem to uz nemohl vydrzet a nahodil lubuntu aspoj jako druhy system na aspire one s pooomalym ssd diskem. Vysledek vysoce predcil me ocekavani. Akorat nevim, jak ridit rezim cpu. Je tady v nabidce aplet do panelu, ale ukazuje 0mhz a pise, ze to neni podporovano. Jinak uspani apod funguje ok.
Kubuntu 20.04

ravenant

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 22 Dubna 2010, 16:21:44 »
Mno, také řeším tohle dilema - GNOME nebo KDE. Jedu 2,5 roku starým noťasovi - takže kancelář, internet, pošta, poslech muziky a filmu. Půl roku jsem jel na Ubuntu 9.10 na GNOME. KDE mi předtím furt padalo. Přítelkyně má teď Kubuntu 9.10.

Právě zkouším LL jak s Gnome tak KDE. Mám z toho několik postřehů či připomínek, které by mohly být asi klíčové pro výběr běžnému uživateli - tedy i mě (nejsem žádnej geek, ladič a kompilátor), prostě chci používat pohodlně systém ke své práci a také nestydět se za něj ukázat "okýnkářům".

1) VZHLED:
 + pro KDE  - atraktivnější vzhled, líbí se mi widgety, nemusím instalovat žádné screenlety a docky
 - pro KDE - nastavení vzhledu se s poslední verzí KDE liší, poněkud méně přehledné, animace na starším stroji méně plynulé
 + pro GNOME - jednoduchý design, neruší, plynulejší a rychlejší reakce
 - pro GNOME - nutno doinstalovat spousty widgetů, dekorátorů, docků, špatné nastavování některých vlastností (průhlednost menu, průhlednost okenního rámu), design zamrzlý do doby alá Win98

2) VÝKON
nezaznamenal jsem zásadnější rozdíl, snad jen GNOME startuje o krapet rychleji než KDE, u KDE mi v beta2 verzi pravidelně vyskočí hláška o pádu nějaké KDE aplikace

3) VYBAVENOST SW
+ pro KDE - spousta dobrejch aplikací K3B, Kopete (mnohem lepší než empathy), dobře provedené seskupování oken v doku ale i do tabů
- pro KDE - chybí software centrum, nerad se hrabu v tunách balíčků než najdu ten pravej, u KMailu mi chybí možnost importovat zálohový archiv Evolutionu se vším nastavením (nechápu, proč se vývojáři nedohodnou na nějakém formátu), Amarok,  KWallet - bez komentáře!
+ pro GNOME - software centrum, Rythmbox, Banshee, BFU nástroje jako Janitor
- pro GNOME - všude procpávané "Sociální sítě", tragický Empathy (nechápu, proč nejdou zobrazit zprávy od cizích kontaktů, nemohu se podívat ani na základní informace o kontaktu - pouze můžu přidat, zamítnout nebo počkat - fuj)

No, našlo by se toho asi více, ale tohle jsou mé postřehy po zhruba týdnu testování.
« Poslední změna: 22 Dubna 2010, 16:49:32 od ravenant »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.