Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po zapnutí hned černá obrazovka (i v Ubuntu), lze "poslepu" nastartovat Win XP  (Přečteno 8597 krát)

Tarah

• Návštěvník
Dobrý den,
používám dual boot Ubuntu 9.10 a Windows XP, notebook ASUS M50SV.

Můj problém je následující: Z neznámého důvodu se mi při zapnutí počítače nezobrazuje vůbec nic, obrazovka zůstavá černá. Větráky fungují, ledky svítí. Vím, že notebook funguje a že dokáže najet až do GRUBu.
Podle zvuků jsem schopna říct, kdy je spuštěn GRUB a najet poslepu na poslední položku seznamu - Windows XP. Po chvíli se mi ukáže přihlašovací obrazovka a jsem schopná se přihlásit a normálně pracovat (nezobrazuje se mi "načítání" systému). Ovšem pokud nechám automaticky po 10s nabootovat Ubuntu, obrazovka je stále černá, pouze slyším jak notebook pracuje.
Jak k tomuto došlo: Jednou se mi při práci v Ubuntu sekl obraz, nb přestal reagovat a obrazovka zhasla. Při restartu začaly problémy popsané výše.
Co nemůžu: Protože při startu nic nevidím, nejsem schopna ani najet do BIOSu, můj HDD je nastaven jako primární zařízení, ze kterého bootovat, takže nemohu ani načíst systém z disku/opravit systém z disku/..

V této chvíli se začínám přiklánět k názoru, že to bude nejspíš problém v hardwaru. Pokud máte někdo zkušenosti s tímto problémem, velice bych pomoc ocenila. Naformátování si nechávám až jako poslední řešení, protože v současnosti nemám kapacitu zálohovat větší množství dat.

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Zkušenosti s tím nemám, ale je to, zdá se, celkem běžná věc.
Nejdřív budeš asi muset někde sehnat externí monitor a vyzkoušet to na něm, abychom vyloučili chybu v LCD.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

petergula

• Stálý člen
  • **
Citace
Protože při startu nic nevidím, nejsem schopna ani najet do BIOSu
Z toho sa da logicky vydedukovat, ze ide pravdepodobne o HW problem, kedze s biosom nema nic spolocne ani linux ani win ani bootovanie z HDD. Je mozne, ze odislo podsvietenie LCD, ale to by som este overil pripojenim externeho lcd/crt monitora. Popr. ntbk maju este moznost prepinania vystupu FN+Fxx(zalezi od vyrobcu a modelu na ktorej funkcnej klavese to je) nemas nastavene na iny vystup, alebo stiahnuty jas na nulu?
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
To petergula: Jasem to nebude, Tarah píše, že když naběhnou XP, vše funguje. Nicméně skutečně hledejte HW problém, u mě se projevilo něco podobného. Dříve jsem měl monitor BenQ a ten bez problémů nastartoval hned včetně zobrazení hlášky "Press Esc to enter BIOS" nebo tak nějak, od chvíle, kdy jsem vyměnil monitor se mi po startu není schopno zobrazit nic, teprve, až naběhne splash, monitor se probudí. Vzbuzuje to ve mě dojem, ale nemám to nijak potvrzené, že do chvíle, než správu výstupu gr. karty převezme OS, monitor nepozná, že by se měl probudit. Ještě doplním, že se to projevilo při připojení přes DVI. Přes standardní RGB to jede OK. 
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

petergula

• Stálý člen
  • **
To petergula: Jasem to nebude, Tarah píše, že když naběhnou XP, vše funguje. Nicméně skutečně hledejte HW problém, u mě se projevilo něco podobného. Dříve jsem měl monitor BenQ a ten bez problémů nastartoval hned včetně zobrazení hlášky "Press Esc to enter BIOS" nebo tak nějak, od chvíle, kdy jsem vyměnil monitor se mi po startu není schopno zobrazit nic, teprve, až naběhne splash, monitor se probudí. Vzbuzuje to ve mě dojem, ale nemám to nijak potvrzené, že do chvíle, než správu výstupu gr. karty převezme OS, monitor nepozná, že by se měl probudit. Ještě doplním, že se to projevilo při připojení přes DVI. Přes standardní RGB to jede OK. 
Mas pravdu, pre pracu uz ani nevidim co citam, len mi je divne, ze na ntbk sa stane, ze nevidi bios hlasky, ved lcd na ntbk sa nemeni, ako v tvojom pripade monitor na pc. Podla mna pripojenie externeho monitoru by mohlo co to objasnit, alebo este zamotat :)
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
Mas pravdu, pre pracu uz ani nevidim co citam, len mi je divne, ze na ntbk sa stane, ze nevidi bios hlasky, ved lcd na ntbk sa nemeni, ako v tvojom pripade monitor na pc. Podla mna pripojenie externeho monitoru by mohlo co to objasnit, alebo este zamotat :)

Nemění, ale projev je podobný, tím chci říci, že mohlo dojít k nějaké závadě na HW, předpokládám, že z "obvodového" hlediska se gr. karta chová stejně k internímu LCD, jako k externímu. A zároveň, že BIOS a Linux ovladač přistupují k ovládání trochu jinak než XP, ale to jsou vše jen dohady... Nicméně, když si k tomu přidám odkazy, které posílal arrange, myslím si, že to bude ono. Bohužel ale nedokážu poradit řešení.
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

Tarah

• Návštěvník
Ok, sehnala jsem externí monitor, připojila přes d-sub a vypadalo to následovně: monitor v pohodě všechno zobrazil, ovšem při vybrání Ubuntu převzal kontrolu nad obrazem opět notebook (lcd je podsvícené, zesvětlá), takže stejná chyba - černá obrazovka. Na klávesnici mám zkratku pro přepínání mezi lcd a monitorem, ale ta nevypadá , že by reagovala. Ovšem při přepnutí do textového režimu se vše přepne zpět na monitor a v pohodě se zobrazuje, reaguje,..
XPčka jsem ani spouštět nezkoušela.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.