Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Lamp a PROFTP [vyřešeno]  (Přečteno 3318 krát)

Re4DeR

• Návštěvník
Lamp a PROFTP [vyřešeno]
« kdy: 09 Května 2010, 18:04:02 »
Ahoj, mohl by mi prosím někdo pomoci s mým problémem?
Nainstaloval jsem si LAMP - vše ok.
Přemístil jsem si složku "www" do "home" - vše ok.
Nainstaloval jsem si GADMIN-PROFTPD. Vytvořil uživatele nastavil cestu, spustil atd. - vše ok.
FTP potřebuji víceméně pouze k automatické instalaci pluginů pro Wordpress. Ten se připojil, ale už nedokázal vytvořit složku (ani soubor). Přitom v nastavení proftp jsou pro uživatele všechna práva a všechna práva jsem nastavil i složce  "www"

Chybu tuším někde v nastavení php, ale nevím kde. Díky za každou radu.
« Poslední změna: 18 Května 2010, 11:40:11 od Martin - ViPEr*CZ* »

ETNyx

• Aktivní člen
  • *
Re: Lamp a PROFTP
« Odpověď #1 kdy: 13 Května 2010, 09:50:19 »
Každý trošku vychovaný program řekne co je kde špatně, takže prohlédněte logy. Instalaci WP neznám, takže nevím jaké má vnitřní procesy. Každopádně to spíše vypadá na chybu v právech. POUZE JEN PRO TESTOVACÍ ÚČELY nastavte
Kód: [Vybrat]
chmod 777 -R /home/www/slkozka_s_wp a vyzkoušejte instalaci znovu. Pak práva vraťte na výchozí hodnotu.
jabber: etnyx@jabbim.cz

jmp

• Host
« Odpověď #2 kdy: 13 Května 2010, 09:56:49 »
je to opravdu nutne | bezpecne dat do webovske slozky zaroven prava na spousteni i na zapis?

ETNyx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 13 Května 2010, 10:15:56 »
RE: jmp
to je konstatování. že to jinak nainstalovat nejde? Nebo reagujete na můj post? Zvýrazňuji, že jde jen o test a poté se má vše dát do předchozího nastavení, případně mírně upravit,..

jmp

• Host
« Odpověď #4 kdy: 13 Května 2010, 10:58:06 »
zajima me to - toto nastaveni bych osobne u stroje vystaveneho na netu asi neriskoval ani pro testovaci ucely (nebo bych ho na tu dobu od internetu odriznul)...

ETNyx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 13 Května 2010, 13:25:50 »
Tak určitě to bezpečnostní riziko je, nevím jaká práva jsou k instalaci příslušného kódu potřeba, v některých mých instalačních skriptech používám bash, takže potřebuji mít právo na spouštění. Tak si na dobu instalace povolím spouštění souborů které potřebuji.

Nicméně v současné situaci kdy je čerstvá instalace a žádná důležitá služba neběží si mýslím, že to může vyzkoušet (případně s jiným právem 644 pokud si je jist nastavení vlastníků složky a uživatele apache). Případně by mohl být ještě zápis v nějakém logu (apache,..), jestli nechybí práva (podle nastavení apache).

Re4DeR

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 14 Května 2010, 23:18:17 »
Není to složka na webu. Vše se odehrává u mě na lokále na pc u kterého na zabezpečení nezáleží. Práva mě napadli také, ale nepomohlo to.

Tak jsem to teď zkusil přes terminál a píše mi to:
Operation not permitted
« Poslední změna: 14 Května 2010, 23:41:13 od Re4DeR »

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 15 Května 2010, 08:34:57 »
Co jste zkusil přesněji?
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Re4DeR

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 15 Května 2010, 23:15:55 »
Citace
chmod 777 -R /home/muj_ucet/www/wordpress

ETNyx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 16 Května 2010, 01:28:16 »
Citace
chmod 777 -R /home/muj_ucet/www/wordpress

Opravdu povrchně jsem koukl do "Docs" k Wordpress a našel jsem odkazy na soubor "php5.cgi" (podle koncovky) je možná potřeba povolit spouštění cgi skriptů viz. dokumentace k apache, třeba základ: http://httpd.apache.org/docs/trunk/howto/cgi.html.
Píši jen po cca 2 minutách strávených v dokumentaci, takže to tak být nemusí, ale na druhou stranu to dává celkem smysl,...

Nicméně pokud něco instaluji chce to dobře prostudovat dokumentaci a sledovat updaty a poznámky k jednotlivým vydáním,...

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 16 Května 2010, 09:44:10 »
No od toho jsem se právě ptal přesně co dotyčný dělal.... to že mi odpověděl chmod svědčí o tom, že neví co dělal  ::)
Protože ta hláška spíše znamená operace nepovolena... jedná se spíše o nějaký konkrétní nepovolený skript... o práva ani nejde... to by to spíše psalo permission denied tuším.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Re4DeR

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 17 Května 2010, 20:19:46 »
ETNyx děkuji za nakopnutí.

Martine, kdybych věděl co dělám, tak se neptám. Jsem odrostlý na woknech a vertrigu. Tam jsem takový problém neměl tak mě to a zaskočilo a nenapadlo mě co s tím.

Každopádně ETNyx mi doporučil ať zkusím nastavit chmod. Napsal jsem co mi to vypsalo za chybovou hlášku. To co dělá chmod samozřejmě vím. Kde je problém?
-----

Tak už jsem to vyřešil. Stačí změnit vlastníka složky s wordpressem.

Citace
sudo chown www-data:www-data -R /home/jmeno/www

Díky všem za snahu
« Poslední změna: 17 Května 2010, 22:51:15 od Re4DeR »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.