Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak vyčistit pc s ubuntu před prodejem?  (Přečteno 3436 krát)

libor007

• Stálý člen
  • **
Jak vyčistit pc s ubuntu před prodejem?
« kdy: 31 Května 2010, 18:03:03 »
Budu prodávat pc s instalovaným xubuntu. Potřebuju poradit, jak správně změnit heslo roota i klíčenky tak, aby nový majitel neměl s novým heslem nějaké problémy. Taky potřebuju poradit, jak správně vyresetovat vše z firefoxu a chromia, abych na něco nezapoměl.
Kubuntu 20.04

mido0258

• Aktivní člen
  • *
Re: Jak vyčistit pc s ubuntu před prodejem?
« Odpověď #1 kdy: 31 Května 2010, 18:06:08 »
já bych smazal konfiguraci /pri prodeji by byl nejlepsi reinstal systemu
ubuntu 10.4 az na to ze mi nejde 3d je to dobrý... vlastně víc než to

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #2 kdy: 31 Května 2010, 18:06:17 »
Krok 1: Napřed pořádně vymazat disk -- http://www.abclinuxu.cz/faq/disky/jak-nenavratne-znicim-data-na-disku

Krok 2: Znovu nainstalovat Xubuntu a to nejlépe v OEM "režimu" aby si mohl nový uživatel nastavit všechno sám.

mido0258

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 31 Května 2010, 18:17:04 »
jde o to že Libor007 zrejme bude mit nejaky ten sw pro svou potrebu tak ja si myslim ze pan Trefny to vystihl spravne
ubuntu 10.4 az na to ze mi nejde 3d je to dobrý... vlastně víc než to

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #4 kdy: 31 Května 2010, 18:32:57 »
Jak vyčistit pc s ubuntu před prodejem?
Já bych jednoznačně začal s vysavačem.

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #5 kdy: 31 Května 2010, 21:39:50 »
*Pozor, následující příkaz slouží ke smazání celého disku!*

Kód: [Vybrat]
sudo rm -rf / --no-preserve-root a nová inštalácia...

Poznámka administrátora: Příště raději i u takových témat jen s varováním.

EDIT: Ospravedlňujem sa, zabudol som dopísať popis, čo to urobí... Som akýsi roztržitý... :(
« Poslední změna: 31 Května 2010, 22:30:39 od Michal "Tylnesh" Kohútek »
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 31 Května 2010, 22:27:49 »
[quote ps. a pripominam, aby ses priste nechoval jako krupan co neumi pozdravit, poprosit nebo podekovat ;)
[/quote]

Proc bych se choval jako krupan? Omacku nechavam bokem, polozil jsem dotaz a staci mi stejne stroha odpoved. Nemyslim si, ze bych mel nekoho urazit. Pokud ano, nemusis mi odpovidat. Ja se snazim ostatnim taky poradit, pokud se mi neco nepozdava, tak proste nereaguji.

Jinak jsem se spatne vyjadril. Nejde mi o kdovijake mazani low-level formatem hdd. Chci jen:1. korektne zmenit hesla - dle jinych vlaken tady to nemusi byt az tak jednoduche a zmena nemusi probehnout korektne.  2. chci vycistit ff a chromium, aby nezustaly predvyplnene formulare, ulozene pristupy apod. Reinstalovat muzu, ale nechce se mi s tim uz tolik babrat... Instalovane aplikace necham tak, nic zajimaveho tu neni.
« Poslední změna: 31 Května 2010, 22:32:37 od libor007 »
Kubuntu 20.04

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #7 kdy: 31 Května 2010, 22:28:21 »
Nedávno jsem prodával PC. Harddisk jsem důkladně smazal programem DBAN - Darik's Boot and Nuke 2.0.0 (www.dban.org), ke stažení je starší verze například na Slunečnici (http://www.slunecnice.cz/sw/dban/). Program (ISO) se vypálí na CD, restartuje a nabootuje z CD. Je tam dost různých nastavení, i automatické, takže můžete vyzkoušet různě kvalitní (a tím pádem i časově náročné) mazací a přepisovací techniky, navíc s možností nastavení opakování. Pro jistotu jsem smazaný harddisk zkusil obnovit programem testdisk ze SystemRescueCD, ale ani po důkladné kontrole (Deep Search) testdisk opravdu nic nenašel. Takže pokud chcete opravdu vše důkladně vymazat, tak DBAN doporučuju. :) Více je taky kromě autorských stránek i na anglické wikipedii (http://en.wikipedia.org/wiki/DBAN).
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Frantisek Uzivatelu

• Host
« Odpověď #8 kdy: 31 Května 2010, 22:28:52 »
Citace
*Pozor, následující příkaz slouží ke smazání celého disku!*
A všech připojených disků.

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #9 kdy: 31 Května 2010, 22:38:37 »
[quote ps. a pripominam, aby ses priste nechoval jako krupan co neumi pozdravit, poprosit nebo podekovat ;)

Proc bych se choval jako krupan? Omacku nechavam bokem, polozil jsem dotaz a staci mi stejne stroha odpoved. Nemyslim si, ze bych mel nekoho urazit. Pokud ano, nemusis mi odpovidat. Ja se snazim ostatnim taky poradit, pokud se mi neco nepozdava, tak proste nereaguji.

Jinak jsem se spatne vyjadril. Nejde mi o kdovijake mazani low-level formatem hdd. Chci jen:1. korektne zmenit hesla - dle jinych vlaken tady to nemusi byt az tak jednoduche a zmena nemusi probehnout korektne.  2. chci vycistit ff a chromium, aby nezustaly predvyplnene formulare, ulozene pristupy apod. Reinstalovat muzu, ale nechce se mi s tim uz tolik babrat... Instalovane aplikace necham tak, nic zajimaveho tu neni.
[/quote]

Myslím, že označenie "křupan" bolo trochu silné, ale v princípe s tým súhlasím. V každej verejnej komunikácii by malo existovať isté dekórum, ktoré je vhodné a slušné dodržiavať a ak jeden žiada o pomoc, mohol by utrúsiť slovká na pozdrav a poďakovanie... Holt, je fakt, že keď človek ide v šaline a vidí dvoch nadrbaných trapkov, ako sa hlučne "priateľsky" rozprávajú štýlom "každé druhé slovo vulgarizmus" človek ľahko zabudne na základnú slušnosť...
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.