Předem bych chtěl upozornit, aby jste tento můj příspěvek brali jako příspěvek začátečníka.
Toto mě odradilo od nasazení ubuntu na můj notebook. Poslední dobou jsem se o linux a hlavně ubuntu dost zajímal, četl různé články a pročítám knihu ubuntu 10.04. Zkoušel jsem live cd a po vyzkoušení live verze systému jsem byl ubuntu unešený a začal se mi dost líbit.
Jenže jsem trochu paranoidní a po přečtení článku jsem změnil názor a přemýšlím, že raději zůstanu u vist nebo přejdu na win 7.
Kdo mi zaručí, že iso stažené z těchto stránek (
www.ubuntu.cz) je bezproblémové, a doopravdy na něm nic není? Že se nemůže stát něco podobného jako u toho programu, nebo že tvůrci tam něco schválně neumístily.
U softwaru je to ještě horší. U win stačí stahovat jen z oficiálních stránek známé a prověřené programy a po stažení je projít na virustotal.com a mám jistotu že nic nechytím (šance je malá.).
U linuxu toto nejde. Tam se to stahuje (pokud jsem to dobře pochopil) přes
"Centrum softwaru pro Ubuntu" (Aplikace→Centrum softwaru pro Ubuntu). Kde si kliknu na program a ten se pak z táhne někde z nějakého pochybného serveru kde jsou softwary umístěné a rovnou nainstaluje. (asi něco jako u win stahuj.cz). Nemám žádnou šanci jej nějak prověřit.
Kontroluje někdo software který je tam nabízen? Jakou mám jistotu že se mi takto nedostane do pc něco škodlivého?
Jak je to všechno ošetřeno?
Jak bezpečně stahovat a instalovat software?
Na linux prý neexistuje malware. Kdo mi ale zaručí že je to doopravdy pravda? Jelikož se v linuxu nepoužívá antivir, takže se může plno malwaru dobře šířit a většina uživatelů o tom ani neví a nemá šanci to zjistit.
Přece jen soft pro linux a i samotný linux je free (zdarma), což může být dost pochybné a třeba u win se takto šíří různý malware.
Ubuntu se mi hoodně líbí a chtěl jsem přejít, ale těch už jsem na pochybách a nejsem si tak jistý jestli to bude dobrá volba.