Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: společný disk pro data z (K)ubuntu a Win [Vyřešeno]  (Přečteno 1322 krát)

tejo

• Návštěvník
společný disk pro data z (K)ubuntu a Win [Vyřešeno]
« kdy: 07 Července 2010, 08:00:20 »
Zdravím,
rozhodl jsem se na svém počítači provozovat současně Kubuntu a Win7. Chtěl bych mít společný prostor pro uživatelská data pro oba systémy. Proto jsem disk rozdělil do několika oddílů - NTFS (pro win), ext4 (pro Linux), fat32 (pro uživatelská data) + odkládací prostory. V linuxu bych pak chtěl fat oddíl moutnout do domovského adresáře (/home/jmeno).
Mám ovšem tyto dvě nejasnosti:

1) nejprve bych rád všechna uživatelská data (vč. uživatelských nastavení) přesunul na ten fat disk (např. sda4), který bych následně pomocí mount připojil do /home/jmeno. Ovšem při kopírování se u některých souborů (~/.kde/tmp-jmeno, ~/.kde/socket-jmeno a ~/.kde/cache-jmeno) objevují hlášky, že nelze vytvořit symbolický odkaz. Dále se u jiného souboru (~/.kde/share/apps/nepomuk/socket) objevuje hláška, že ho není možné číst. Žádný z těchto souborů (symbolických odkazů) se na fat disk neskopíruje. Kopírování provádím pod rootem, jen nevím, zda bych ho neměl dělat ještě z nějakým speciálním parametrem. Mám totiž představu, že na fat bych měl zkopírovat všechna data a naopak adresář, do kterého ho budu připojovat by měl být prázný.

2) Připojení fat disku do domovského adresáře bych chtěl provádět automaticky po startu systému, a to zadáním do fstab. V tom docela tápu. Poradil by někdo, jak by to mělo správně vypadat. Moje představa je zhruba tato:
Kód: [Vybrat]
/dev/sda4    /home/jmeno     vfat    rw,auto    0    0Je to tak v pořádku? A druhá otázka. Musí být sda4 před moutnutím do domovského adresáře připojen jinde v systému?
Věřím, že je to srozumitelné a někdo si bude vědět rady.
Díky.
Martin
« Poslední změna: 09 Července 2010, 08:39:28 od tejo »

petohl

• Návštěvník
Re: společný disk pro data z (K)ubuntu a Win
« Odpověď #1 kdy: 07 Července 2010, 08:36:57 »
1, problem je ze fat nepodporuje symlinky.

tiez FAT nepodporuje nastavenie uzivatelskych prav k suborom, co je urcite problem. Preto je podla mna vhodne aby Home bol na particii ext3/4 (hlavne kvoli nastaveniam - skryte adresare zacinajuce bodkou).

--
Ak chces ten FAT disk pouzivat pre uzivatelske data typu videa, hudba, dokumenty tak ti odporucam vytvorit fat oddiel a primountovat ho napr. do /media/data.
Tym sa ti zobrazi ikona zdielaneho disku pre uzivatelske data na ploche a samotne nastavenia systemu budes mat zvlast v Home.

pre inspiraciu pozri:
http://petohl.yw.sk/nassoftware.htm - bod. 1 a 9 (pripojenie pri instalacii)
alebo
http://petohl.yw.sk/htpclinux.htm - Dodatok  E (priojenie dodatocne)

tejo

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 07 Července 2010, 09:47:15 »
Děkuji velmi za bleskovou odpověď. Tato informace úplně stačí. Na fat budu tedy mít jen uživatelská data a nastavení nechám na ext4.
btw. Nevíte někdo, jak se tady na fóru udělá to, aby bylo téma označeno za vyřešené?
Ještě jednou díky.

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 07 Července 2010, 10:53:36 »
btw. Nevíte někdo, jak se tady na fóru udělá to, aby bylo téma označeno za vyřešené?
Editací předmětu v prvním příspěvku.

tejo

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 07 Července 2010, 11:17:26 »
Chytré. ;)

tejo

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 07 Července 2010, 13:45:34 »
Tak jsem zjistil, že to ještě není dořešené. Rád bych měl na tom fat disku uživatelské adresáře (Dokumenty, Hudba, Video, ...) a celý tento fat dsik bych pak mountnul do /home/jmeno. Problém je, že když tam fat oddíl moutnu, tak se nedostanu k ostatním datům, která v adresáři /home/jmeno jsou (uživatelská nastavení) a nedostanou se k nim ani programy, které tato nastavení využívají, a to je problém.
Není někomu znám nějaký parametr příkazu mount, kterým by se do /home/jmeno připojil fat oddíl a zároveň by zůstaly viditelná (a přístupná) data, která se v domovském adresáři před tím nacházela. Případně bych ocenil nápady, jakým způsobem toto zapsat do fstab.
Díky.

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #6 kdy: 07 Července 2010, 15:08:59 »
Podle mě to takto nejde. Musel by sis vytvořit adresář např. /home/jmeno/data, a ten fat oddíl připojit na něj.
Další možností by bylo ten fat oddíl připojit třeba do /mnt, a v /home/jmeno vytvořit symbolické odkazy na adresáře v daném oddíle.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

tejo

• Návštěvník
Re: společný disk pro data z (K)ubuntu a Win [Vyřešeno]
« Odpověď #7 kdy: 09 Července 2010, 08:40:13 »
Díky, myslel jsem si to - man mount neříkalo nic nadějného.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.