Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Automatické připojování DVD a CD nefunguje  (Přečteno 2624 krát)

hornbach

• Návštěvník
Automatické připojování DVD a CD nefunguje
« kdy: 07 Července 2010, 18:44:01 »
Ahoj,
mám takový problém s Ubuntu 10.04. Ať vložím do jakékoliv z mých dvou DVD mechanik libovolné CD nebo DVD, systém je málokdy automaticky připojí. Někdy (asi správná konstelace hvězd) se to ale podaří.
Příkaz
Kód: [Vybrat]
sudo mount /dev/sr0 /media/cdrom0skončí hláškou
umount: blokové zařízení /dev/sr0 je neznámé
Přitom podle správce disků je první mechanika na /dev/sr0 a druhá na /dev/sr1/
V fstab není o mechanikách ani zmínka.
Ve Windows šlapou mechaniky normálně, takže vadné nejsou. Dělá to i s pálenými i s lisovanými medii.

Co je kde prosím potřeba nastavit, aby se automaticky po vložení media do mechaniky připojilo?

Mank

• Host
Re: Automatické připojování DVD a CD nefunguje
« Odpověď #1 kdy: 07 Července 2010, 19:03:00 »
me sice s jednou (Asus) mechanikou , tez nenacitaji cd/dvd , ale jen kdyz v mechanice neni zadny pri startu systemu (a jak sem koukal na Lauchpad zdalo se mi to ze je to tam nahlasene :-B)

hornbach

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 08 Července 2010, 15:44:59 »
Nevšiml jsem si, že by u mě měla přítomnost media v mechanice při startu vliv. Ono to funguje tak nějak podivně. Například dneska všechno bez problémů. Ale všera to některá CD vzalo až na 5 pokus. Vedlejší počítač je vzal na první.

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 11 Července 2010, 22:56:32 »
Povšiml jsem si,že od verze 10.04 zmizela položka v souboru "fstab" o mechanice CD/DVD,nicméně nic ti nebrání,zápis o ní do toho souboru přidat,vytvořit mount point a zkusit jestli to nebude fungovat tak

PavelZapletal

• Návštěvník
    • musepack -> "nejlepší" kompresní audio formát
« Odpověď #4 kdy: 19 Května 2011, 14:51:14 »
Pokusím se to tu trochu oživit, takže doufám, že si toho někdo všimne...
...neoživím to ale odpovědí, ale stejným problémem, který bych potřeboval vyřešit.

Právě jsem na ubuntu 10.10, takže se připravuji na přechod...
Za ten půlrok jsem nashromáždil spoustu dat, které jsem si chtěl vypálit, abych dostal nějaké místo na disku a mohl bez problému přejít na vyšší verzi. Ubuntu jsem instalovat kdysi dávno z USB klíče (důvod byl jednoduchý, neměl jsem zapojenou mechaniku [místo mechaniky byl další disk] a nechtělo se mi to přepojovat). Teď jsem chtěl přepojit disk za mechaniku, abych mohl vypalovat, ale mechaniku se mi nedaří namountovat.

v etc/fstab není o mechanice ani zmínka... a disk který jsem vyměnil za mechaniku jsem zakomentoval, takže tam problém není.
při pokusu o mount skončím vždy (až na jednu vyjímku, kdy se to záhadně rozjelo [a řekl bych že i beze mne, prostě samo od sebe po vložení CD]) s chybou...
pavel@******:~$ sudo mount /dev/cdrom1 /media/cdrom0
přes "diskový nástroj" jsem zjistil, že mechanika se nachází v "/dev/sr0", tak jsem zkusil mount i na tohle místo, ale se skončím se stejnou chybou. Zkoušel jsem i parametry -t iso9660 (-t udf)... pálené i lisované cd/dvd, rozdíl byl jen v chybové hlášce.
pavel@******:~$ sudo mount -t iso9660 /dev/cdrom1 /media/cdrom0
mount: v /dev/sr0 nenalezeno žádné médium

Jsem už opravdu bezradný...  :-\ prosím o POMOC !

EDIT: teď koukám, že tohle není moc vhodná sekce pro tento problém.. mohl by to někdo prosím někdo přesunout do sekce: "Pomoc s hardwarem" ? Děkuji...
« Poslední změna: 19 Května 2011, 14:54:00 od PavelZapletal »
"Musepack vychází z MPEG-1 layer-2 (MP2) stejně jako MP3. Je ale optimalizovaný pro nejvyšší kvalitu. Při bitrate 160-224 kbps je již téměř nerozeznatelný od originálu."

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 20 Května 2011, 02:31:57 »
Zkusil bych vyměnit parametr "sr0" za "scd0"

PavelZapletal

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 20 Května 2011, 10:56:51 »
Zkusil bych vyměnit parametr "sr0" za "scd0"

bohužel stejná odezva:  >:(
"Musepack vychází z MPEG-1 layer-2 (MP2) stejně jako MP3. Je ale optimalizovaný pro nejvyšší kvalitu. Při bitrate 160-224 kbps je již téměř nerozeznatelný od originálu."

Rover623

« Odpověď #7 kdy: 20 Května 2011, 11:22:55 »
Nějak mi začínají docházet nápady, zkusil jsem tohle nasimulovat u své 10.10, ale to nejde, i když nainstaluji systém z USB bez mechanik, po připojení mechaniky mi ji systém normálně najde a začne připojovat obrazy médií.

Celé to vypadá tak, že systém prostě nedokáže tu mechaniku identifikovat, co zkusit nastavit v BIOSu pevně, že se jedná o CD/DVD

PavelZapletal

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 20 Května 2011, 15:26:39 »
Nějak mi začínají docházet nápady, zkusil jsem tohle nasimulovat u své 10.10, ale to nejde, i když nainstaluji systém z USB bez mechanik, po připojení mechaniky mi ji systém normálně najde a začne připojovat obrazy médií.

Celé to vypadá tak, že systém prostě nedokáže tu mechaniku identifikovat, co zkusit nastavit v BIOSu pevně, že se jedná o CD/DVD

BIOS bych do toho moc netahal. Ten je naprosto v pořádku (deska je stará už několik let [775Dual-880Pro], polovina z HW je ještě přes "kšandy" (včetně mechaniky), ale všechno v pořádku nadefinované), ale někde jsem četl, že linux používá BIOS jenom k načtení jádra, zbytek jeho nastavení ignoruje (zdroj: několik diskusí o 2 zvukových kartách a jejich "přednosti použití" - tuzemní i zahraniční fóra).

Spíš mě napadlo, že je to prostě mechanikou. Taky už není nejmladší a mám dojem, že za poslední rok jsem ji použil maximálně tak jednou (a to na jiném stroji.. a už ani nevím jestli úspěšně). Když jsem v mechanice zkoušel různá média, jestli přece jenom něco nenačte, tak se jednou chytila (a bez zásahu na mount), ale podruhé už stejné médium nechtěla. Nejspíš jenom odešla do křemíkového nebe :'(

Rover623

« Odpověď #9 kdy: 20 Května 2011, 16:37:11 »
Taky je to možné, když mi odcházela nepoměrně mladší mechanika od LG do SATA, chovalo se to úplně stejně

PavelZapletal

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 20 Května 2011, 22:55:32 »
Taky je to možné, když mi odcházela nepoměrně mladší mechanika od LG do SATA, chovalo se to úplně stejně

U mě se taky jedná o LG, konkrétně o "DVD-RAM GSA-H55N". Tyhle mechaniky nic nevydrží :D... Mám ještě hodně starou SONY CD-R/RW mechaniku, ale ta šlape jako hodinky ;)

Když bude nějakej čas, tak se do mechaniky podívám a zkusím ji nějak "vyčistit", třeba je jen zanesená nějakým svinstvem.... uvidíme.....

Každopádně mnohokrát děkuju za pomoc při řešení problému.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.