Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Multimedialne centrum - HW a SW ?  (Přečteno 11183 krát)

vawaver

• Aktivní člen
  • *
Multimedialne centrum - HW a SW ?
« kdy: 02 Srpna 2010, 10:34:59 »
Srdecne zdravim,

vyhrabal som doma stare PC s 2 GHz Intel CPU a Nvidia 6600(128 MB) a s 2 GB RAM a zvazujem ci z toho neurobit multimedialne centrum pripadne hned stanicu na prijem Digitalnej TV

Moja predstava je taka, ze by to malo byt pripojeny na starsi 100 Mhz televizor cez SCART alebo Cinch (priznam sa ze neviem ako kabelaz) a zvuk zo zvukovky cez Digital OUT do receivera.

Viete poradit ci takato zostava je schopna zvladnut aj HDTV filmy? Alebo je to moc stara sunka...

Taktiez ma zaujima na akom softe to stavat? Zatial mam skusenost na notebooku len s XMBC...

Poradite prosim niekto , kto s tym ma skusenosti ako na to?

Dandim

• Aktivní člen
  • *
Re: Multimedialne centrum - HW a SW ?
« Odpověď #1 kdy: 02 Srpna 2010, 11:16:46 »
Podle mně je toto co hledáš: http://wiki.ubuntu.cz/MythTV
Abych se přiznal taky po tom toužím (někdy v budoucnu realizovat doma).

Luban

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 02 Srpna 2010, 11:47:25 »
Taky jsem si pohrával s myšlenkou postavit nějaké HTPC a v hledáčku s MythTV.
Nakonec spíše koupím nějaký multimedální přehrávač alá Xtreamer.

vawaver

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 02 Srpna 2010, 12:13:38 »
MythTV je podla mna dost komplikovane rozbehat. Skusal som ho nainstalovat aj na iny PC ale skoncil som na nejakej hlaske o tom ze nevie najst backend server.

Zatial sa len rozkukavam co a ako, skor si necham poradit do coho ist.

Dandim

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 02 Srpna 2010, 12:20:46 »
Asi jsi instaloval frontend MythTV. Základem je právě ten backend! kukni na ten odkaz co jsem posílal. To znamená, pokud to teoreticky dobře chápu, tak (pokud chceš multimediální centrum na 1 PC) budeš muset nainstalovat backend a frontend na 1 PC. Poté můžeš v lokální síti přidat další frondendy! Takže budeš mít doma pouze 1 backend (tam musí být TV, SAT karty) a po síti na něj připojíš několik frondendů. A máš multimediální dům (byt)!  ;D Vynikající je na tom ta rozšířitelnost. Jinak v Googlu najdeš dost informací, např. http://www.root.cz/clanky/mythtv-aneb-linux-na-televizi-v-obyvaku/

vawaver

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 02 Srpna 2010, 12:37:38 »
Presne tento clanok som vcera len zbezne pozeral okolo 23.00...instalacia mi pripadala dost komplikovana, tak som sa nakoniec rozhodol pre Synaptic instalaciu ale podla vsetkeho to nebolo to prave orechove, nakolko mi po instalacii hadzalo tu chybovu hlasku ze nemoze najst Backend server. Teraz uz chapem co si tym chcel povedat :). Nechapal som princip ako to funguje. Dakujem za objasnenie. Takze instalacii podla toho navodu ma asi neminie  ::) a samozrejme aj ten odkaz na WIKI.

Domnievate sa ze takyto stroj bude postacovat na moj umysel ?

Dandim

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 02 Srpna 2010, 13:18:40 »
Já bych řekl, že přes ten wiki návod by měla být instalace hračka. Jinak existuje přímo distribuce šitá na míru MythTV ( http://www.mythbuntu.org/ ). Tvůj stroj by na to měl stačit. Přečti si pár článků o tom (třeba i na tom root.cz) a směle do toho. Já mám k dispozici ještě horší PC, tak si na MythTV zatím s tím HW co mám netroufám. Průběžně zde dávej nějaké informace jak to funguje atd... Máš koupenou už nějakou kartu DVB? Při výběru si radši zjisti zda pod linuxem pojede.

vawaver

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 02 Srpna 2010, 13:31:17 »
S tym som aj otvaral tento prispevok, ze by sme tu mohli celu tuto problematiku prebrat blizsie, nakolko na fore sa zatial o tomto moc zivo nediskutuje, resp. som nenasiel.

Clanky co si pisal som si uz poprecitava, HW by teoreticky mohlo stacit i ked pravdepodobne budem musiet zohnat nejaku starsiu NVIDIU 256 RAM plus este pre AGP  :-\ ak si chcem dopriat HDTV bez trhania.

Postupne popatram aj o vhodnej TV karte, i ked zatial mojou prioritou je pozretie nejakeho DVD ci BlueRay rippu ako najvyssi od ktorych ocakavam najvyssi HW narok pre tuto chvilu.

Luban

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 02 Srpna 2010, 13:49:33 »

vawaver

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 02 Srpna 2010, 13:58:38 »
Dakujem za dobry link na inspiraciu.
Skoda ze v tom vlakne su uz skor advanced prispevky.
Chyba mi trosicku taky postupny pristup ako zacat.

Co sa tyka Mythtv tak tam bolo pisane ze 0.22 je nepodarok...tato verzia sa nachadza aj v repozitaroch, na strankach je uz verzia 0.23.1 ..ide to pripadne nejak bezbolestne upgrejdnut ? Mate s tym niekdo skusenosti?

vawaver

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 03 Srpna 2010, 10:02:21 »
Tak som sa docital ze budem mat problem s pouzitim VDPAU na NVIDIA kartach nakolko mam AGP kartu a bohuzial na tychto nie je VDPAU podporovane. Tym padom nema zmysel riesit novu VGA.

viac tu http://www.mythtv.org/wiki/VDPAU#Supported_Cards

vawaver

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 04 Srpna 2010, 08:49:37 »
Mate niekto odskusane niektore z podporovanych TV kariet, resp. Satelitnych ,ktore viete odporucit? Cena vs vykon je taktiez samozrejme smerodajna..

karlitos

• Stálý člen
  • **
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
« Odpověď #12 kdy: 10 Listopadu 2010, 01:24:57 »
Take ted to ted resim. Sveho casi jsem pro tyto ucely upravil stary dobry Xbox, ale ten uz znacne vysluhuje - na fotky jeste dobry, ale uz se to dal nevyviji a vetsinu jen trochu lepsich formatu s vyssim rozlisenim to neda.
Zase se mi ale nechce delat pocitac. Nehlede na to ze nejaky maly tichy HTPC stejne nedam pod 10tis. A Asrock Vision 3D kterej mi ucaroval stoji 999$  :-\
Docela me zaujalo BOXEE Box od D-Linku - jede to na SOC od Intelu, takze x86 a zakladem je Linux - tudiz lze ocekavat i znacnou "tuningovatelnost" Akorat ze ten soft zrovna nepresvedcil, puvodni XBMC je nebe a dudy  Ale v Nemecku ho sezenu za 229€ a je k nemu dalkovy ovladac s QWERTY klavesnici - nakonfigurovany !!! - coz je rozhodne plus. Zasadni nedostatek je nepritomnost opticke mechaniky a disku, ty se daji samozrejme poresit externe, ale trochu tim trpi elegance. Docela by me zajimalo jestli by to bylo schopny obhospodarit i Truecrypt.
Zna nekdo nejakou jinou alternativu ? Tedy cena do 8Tis, aby to uz bylo hotove a nakonfigurovane, ale zaroven otevrena architektura ?
« Poslední změna: 10 Listopadu 2010, 08:46:39 od karlitos »
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Luban

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 10 Listopadu 2010, 08:46:00 »
Já jsem si svého času taky chtěl něco postavit. Pak jsem to přehodnotil a koupim nějakou multimediální krabičku pod TV. Na stavění a ladění není čas a finance  :(.

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #14 kdy: 10 Listopadu 2010, 08:50:52 »
Nojo - jenze jakou ... tot zasadni otazka. Bud to bude uzavrena zalezitost s minimem funkci a nebo to bude DoDo/Udo (Udelej Doma) Moje zasadni pozadavky jsou : Funkcnost a jednoduchost SW aspon jako u XBMC, moznost ! bezpecneho ! pristupu po siti/internetu na datove  uloziste (HDD), moznost aspon externiho pripojeni opticke mechaniky kvuli DVD. Kdyz by sel - treba i za cenu zasahu do SW zprovoznit Truecrypt - budu jenom nadseny.

Luban

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 10 Listopadu 2010, 09:09:12 »
No HTPC to není, ale rozhoduji se mezi Xtreamerem a Asus O! Playem.

jenda93

• Stálý člen
  • **
  • software engineer
« Odpověď #16 kdy: 10 Listopadu 2010, 10:17:41 »
Jedině toto:

Hlavním úkolem vývojářů je chválit nový software

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #17 kdy: 10 Listopadu 2010, 10:34:53 »
Používám Boxee, ale neumí TV karty.
Intel Atom z mýho podpisu.

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #18 kdy: 11 Listopadu 2010, 11:32:36 »
Já jsem o tom hodně dumal, ale nakonec asi zvolím Asrock Ion330. Samozřejmě počítám s "masochismem" to doladit do požadované podoby, ale koukal jsem že se použitý dá sehnat kolem 5000. Samozřejmě něco na platformě Pineview by se mi líbilo víc, ale za tuhle cenu jedině starší mašinu s Ionem.
Ten Boxee Box se mi líbí, ale hodně to sráží nepřítomnost optické mechaniky a disku - a hlavně to nemá ani eSata a tahat všechno přez USB 2.0 ... Radši nějaký čas počkám a uvidím jak se bude celá ta záležitost vyvíjet.
Jako systém bych zatím viděl XBMC, ale asi to bude chtít upravit. Díval jsem se na to a poslední Live-verze je postavená na Karmicu. Na druhou stranu představa že bych to musel celé konfigurovat sám ... Asi zkusím někam do virtuálu nahodit XBMC Live a podívat se, jak mají řešené nastavení a zkusil to převést na nějaké novější Ubuntu. Především bych rád co nejvíc zrychlil boot, zachoval automatické spouštění XBMC - to vše bez nutnosti  instalovat nějaké desktopové prostředí.

DOPLNĚNO :

Díky za tip na ten Xtreamer - cena ja Ok, ale chybí mi mechaniky a disk - nebo jsem si nevšiml. Spotřeba a hlučnost budou taky někde jinde než HTPC s Ionem. ALe nikde jsem nenašel na čem to běhá - a soudě dle informací to bude nějaký ARM. A 128MB paměti ? Problém těhle krabiček je, když od nich chcete něco malinko navíc, samozřejmě viděl jsem jaké modifikace se s tím dají dělat atd. ALe nakonec to stejně narazí na výkon HW. Už jenom skutečnost že to musí tahat data přez UBS 2.0 - už tohle zaměstná CPU víc než SATA/eSata
Atom + Ion + 2Gb paměti a nemusím si vůbec dělat vrásky že mi běží současně přehrávání multimédií (z Truecryptového disku), Transmission, Apache , FTP server ... V nejhorším případě přidám paměť.
A spotřeba ? Našel jsem 31-40W a to je ještě v pohodě.
« Poslední změna: 11 Listopadu 2010, 12:28:22 od karlitos »

Luban

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 11 Listopadu 2010, 21:44:33 »
Jak jsem psal, že zvažuji Asusu O! Play, tak + pro mě jsou:
- funguje jako NAS
- má pozici na 3,5" HDD
- eSata (má i už usb 3.0)
- podporované souborové systémy FAT16/32, NTFS, HFS/HFS+ a EXT3

Taky má jistě -, ale je to o tom, co od toho očekáváte ;).

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #20 kdy: 12 Listopadu 2010, 13:02:01 »
No tak to "fungovani jako NAS" si zaridim na kazdem pocitaci behem chvilky (SAMBA uvnitr site, SSH resp. scp z venci, pripadne zabezpeceny FTP), interni disk 2,5 mi nevadi - interni disk jen na system a nejake ty oficialni veci, na sifrovana multimedia externi disk(y) prez eSata.
Je fakt ze kdyz si clovek koupi nejaky hotovy prehravac tak mu odpadne ta instalace, na druhou stranu ma to sve hranice a ty prekrocit je pak vaznbe problem.
Me je treba nejake streamovani cehokoliv celkem sumak, dulezite je naopak aby to melo vykon (a architekturu) pro Trucerypt, bezelo to jako server (SSH, FTP, SAMBA ,Apache ...) melo to optickou mechaniku (tuny DVD za 39,- z trafiky) melo to HDMI + VGA (LCD Televize + projektor)a malou spotrebu.
Zpusob pouzivani bude asi ten, ze ja tam ze zahranici, treba prez noc na ten sifrovany disk nakopu rodicum nejake filmy, na ten nesifrovany oddil nejnovejsi vyfocene fotky, a cele to pobezi styslem server <-> server takze nebude muset bezet desktop ktery si rekne o vic jak reojnasobek proudu. Druhy den pak rodinka akorat sedne k televizi, spusti to - nabehne XBMC a pohoda.

Jedine co bych rad vymyslel je jak spoustet nejake jinae aplikace bez nutnosti instalace kompletniho desktopoveho prostredi (Gnome ...) - proste udelat si spoustec do XBMC na firefox s tim ze by se spustil nejaky windowmanager (IceWM) + firefox a pri zavreni vsech oken firefoxu by se ukoncil i ten WM a nabehlo zase XBMC. Mozne reseni by byla spoustet aplikace v druhem Xku.

donny

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 12 Listopadu 2010, 18:53:59 »
Podívej se na vývojovou verzi XBMC (oproti 9.11 dost velký krok dopředu), někde na jeho webu by mohl být i link na balík, případně kompilace ze svn (viz např. http://aur.archlinux.org/packages/xbmc-svn/xbmc-svn/PKGBUILD ). Je tam dost rozšířená podpora skriptů a trošku polevili v té "jednoúčelovosti" - dřív nechtěli o nějakym browseru v xbmc ani slyšet, ale v té vývojové větvi jsem našel např. youtube skript, který umí vyhledávat na youtubu videa a pouštět je, a možná i ukládat. Tak bych se nedivil, kdyby tam byl takhle implementovanej třeba právě www browser. Xbmc-svn používam doma, tak až se tam nějak dostanu, tak se v tom zkusím trochu pohrabat, jestli už něco takovýho tam funguje.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #22 kdy: 12 Listopadu 2010, 22:03:40 »
Skript na YouTube jsem uz nasel - je nova vyvojova vetev, sem rad ze ji rovnou implementovali. Stejnak je i skript na Truecrypt byt uz trochu starsi. A taky je skript/rozsireni ktere umi primo z XBMC spoustet programy. Vyvojovou verzi myslis Dharmu ? Neco uz jsem cetl a vypada fakt dobre.
Na to psani skriptu jsem se chtel sam uz taky  podivat - treba to neni zas az tak slozity, zaklady programovani zvladam.

donny

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 13 Listopadu 2010, 17:16:45 »
Jojo, přesně to jsem měl namysli. Můžu doporučit, se stabilitou nemám problém. S Transparency! skinem nemá konkurenci.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #24 kdy: 13 Listopadu 2010, 17:24:09 »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.