No tak to "fungovani jako NAS" si zaridim na kazdem pocitaci behem chvilky (SAMBA uvnitr site, SSH resp. scp z venci, pripadne zabezpeceny FTP), interni disk 2,5 mi nevadi - interni disk jen na system a nejake ty oficialni veci, na sifrovana multimedia externi disk(y) prez eSata.
Je fakt ze kdyz si clovek koupi nejaky hotovy prehravac tak mu odpadne ta instalace, na druhou stranu ma to sve hranice a ty prekrocit je pak vaznbe problem.
Me je treba nejake streamovani cehokoliv celkem sumak, dulezite je naopak aby to melo vykon (a architekturu) pro Trucerypt, bezelo to jako server (SSH, FTP, SAMBA ,Apache ...) melo to optickou mechaniku (tuny DVD za 39,- z trafiky) melo to HDMI + VGA (LCD Televize + projektor)a malou spotrebu.
Zpusob pouzivani bude asi ten, ze ja tam ze zahranici, treba prez noc na ten sifrovany disk nakopu rodicum nejake filmy, na ten nesifrovany oddil nejnovejsi vyfocene fotky, a cele to pobezi styslem server <-> server takze nebude muset bezet desktop ktery si rekne o vic jak reojnasobek proudu. Druhy den pak rodinka akorat sedne k televizi, spusti to - nabehne XBMC a pohoda.
Jedine co bych rad vymyslel je jak spoustet nejake jinae aplikace bez nutnosti instalace kompletniho desktopoveho prostredi (Gnome ...) - proste udelat si spoustec do XBMC na firefox s tim ze by se spustil nejaky windowmanager (IceWM) + firefox a pri zavreni vsech oken firefoxu by se ukoncil i ten WM a nabehlo zase XBMC. Mozne reseni by byla spoustet aplikace v druhem Xku.