Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s instalací: Výchozí nastavení Správce napájení nebylo správně nainst...  (Přečteno 2571 krát)

ferdiczech

• Návštěvník
Jsem spokojený uživatel Ubuntu, který moc nerozumí jak to funguje, konzoli a příkazům. Včera jsem si nainstaloval nějaké ovladače k modemu od Vadofone. Začalo mi to hlásit, že mám málo místa na "kořenovém disku" (snad to píši správně). Nevěděl jsem co dělat, protože vím, že mám ještě 4 GB volného místa, tak jsem to ignoroval. Nyní mi ale nejde znovu spustit Ubuntu a hlásí mi to: "Problém s instalací: Výchozí nastavení Správce napájení nebylo správně nainstalováno, kontaktujte svého správce."

Dočetl jsem se, že to nesouvisí s napájením, ale s tím místem na disku viz http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/291292

Odmazal bych něco, ale nevím co. Už vím, že do konzole se dostanu přes CTRL + ALT + F1
zkoušel jsem příkazy:
sudo apt-get autoclean
sudo apt-get autoremove
Něco se uvolnilo, ale moc ne.

Pak jsem zkusil odmazat věci, které vím, že můžu vklidu odmazat a pak je tam třeba vrátit jako GIMP a Pidgin, ale uvolnilo se jen cca 20 MB, to nepomohlo. Zkusil jsem to příkazem
sudo apt-get remove Gimp

Asi jsem si to zaplnil hrou GO, ale nevím jak se přesně jmenuje. Tak mě napadlo odstranit OpenOffice, abych mohl spustit Ubuntu, najít tu hru a odstranit ji.

Mé otázky:
1. Jak odstranit v konzoli OpenOffice?
2. Jak se správně dostat z konzole? Prozatím stisknu tlačítko vypnout na notebooku, což asi nebude to pravé ořechové
3. Nebo je to celé v něčem jiném?

Rover623

Z konzole se dostaneš příkazem exit.Odinstalace office je sudo apt-get remove ooffice.

Zkoušel jsi taky vymazat obsah adresáře /var/cache/apt/archives

Pokud ti to nepůjde,smaž celý adresář,ale nezapomeň ho potom vytvořit zpátky a vložit do něj ještě složku partial

ferdiczech

• Návštěvník
Z konzole se dostaneš příkazem exit.Odinstalace office je sudo apt-get remove ooffice.

Zkoušel jsi taky vymazat obsah adresáře /var/cache/apt/archives

Pokud ti to nepůjde,smaž celý adresář,ale nezapomeň ho potom vytvořit zpátky a vložit do něj ještě složku partial

Díky za radu, hlásí mi to ale "E: Nemohu najít balík ooffice". není to nějak jinak? OpenOffice tam určitě mám. Tu druhou radu bych zkusil, ale vůbec nevím jak, docela se toho bojím.
« Poslední změna: 03 Srpna 2010, 10:26:45 od ferdiczech »

gumka

• Aktivní člen
  • *
používam bleachbit. nájdeš v repo. je lokalizovaný včetne nápovedy, takže vieš čo budeš mazať.

ferdiczech

• Návštěvník
používam bleachbit. nájdeš v repo. je lokalizovaný včetne nápovedy, takže vieš čo budeš mazať.

Díky, ale toho jsem se obával a proto to píšu výše, že na mě musíte pomalu :)
Absolutně nechápu, co je "bleachbit", "repo", "lokalizovaný", takže se obávám, že mi tady asi nikdo neporadí tak, abych tomu rozuměl :(
Ale díky, cením si Vašich rad.

gumka

• Aktivní člen
  • *
máš ubuntu tak predpokladám používaš synaptic?
alebo v paneli aplikácie-centrum softveru?
pre synaptic: spustiť-hľadať-napíš bleachbit-enter. označ+nainštaluj.naprace sa do: aplikácie-systémové nástroje, kde vytvorí dve ikony(bleachbit a bleachbit-root).tebe v začiatku postačí prvá(bleachbit). spusti, označ čo sa má skontrolovať a klikni na náhľad. potom na ikonu odstrániť.

ferdiczech

• Návštěvník
máš ubuntu tak predpokladám používaš synaptic?
alebo v paneli aplikácie-centrum softveru?
pre synaptic: spustiť-hľadať-napíš bleachbit-enter. označ+nainštaluj.naprace sa do: aplikácie-systémové nástroje, kde vytvorí dve ikony(bleachbit a bleachbit-root).tebe v začiatku postačí prvá(bleachbit). spusti, označ čo sa má skontrolovať a klikni na náhľad. potom na ikonu odstrániť.

asi jsem to nenapsal přesně, já se do Ubuntu nedostanu, pustí mě to jen k přihlášení a pak mit to ukáže tu hlášku a hodí mě to zase na to přihlášení. Dostanu se jen ke konzoli pomocí CTRL ALT F1.

gumka

• Aktivní člen
  • *

Rover623

Tak blbě,Office nelze odstranit jako celek,ale pouze po částech,balíky se jmenují openoffice.org-název programu,osobně bych ovšem začal odstraněním výše zmíněné složky takto sudo rm -rf /var/cache/apt/archives

ferdiczech

• Návštěvník
Tak blbě,Office nelze odstranit jako celek,ale pouze po částech,balíky se jmenují openoffice.org-název programu,osobně bych ovšem začal odstraněním výše zmíněné složky takto sudo rm -rf /var/cache/apt/archives

Díky, částečně to pomohlo, Ubuntu jsem konečně otevřel, ale nešlo tam nic dělat, tak jsem raději vše přeinstaloval, nevěděl bych si s tím rady.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.