Radsi dopredu prosim, abyste mi nevycitali, ze znovu predhazuji tema, ktere je tady uz mockrat. Skutecne jsem si to tady cetla, ale jsem s linuxem fakt totalni zacatecnik, tak jsem presne nevedela, co si z te hromady rad presne vybrat.
Nainstalovala jsem si Ubuntu 6.10. Protoze mam kartu nVidia, tak se mi graficke prostredi neni schopno nastavit na pomer 16:10, ale o tom az jinde. Pouzivam 2 druhy pripojeni na internet: WiFi ve skole a ADSL Volny (modem mohu pripojovat pres USB i LAN, ale predpokladam, ze pres LAN je to jednodussi). Oboje je ve Windows plne funkcni.
1. ADSL: V Ubuntu lze modem identifikovat, dokonce se muzu dostat na takovou tu stranku s nastavenim ve tvaru 10.0.0.xxx, kde se modem hlasi jako Connected. Ale internet mi nejede. V nastaveni mam prislusny typ pripojeni povoleny a nastavovani dhcp je automaticke.
2. WiFi: Pote, co se mi nepodarilo zprovoznit bezdratove pripojeni pres nastroj k tomu urceny, pokusila jsem se pouzit terminal s pomoci prikazu popsanych na fakultnim webu (tyto prikazy ale byly pro Fedora Core). Jinak prijimac pro WiFi Ubuntu opet rozeznal (a to i pres prikaz dmesg.
Na prikaz iwconfig eth0 atd. se ve vsech pripadech vypise toto:
SET failed on device eth0 ; Operation not permitted.
eth0 IEEE 802.11b/g ESSID:off/any Nickname:"Broadcom 4318"
Mode:Managed Access Point: Invalid
RTS thr:off Fragment thr:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
Skutecne nevim, co s tim mam delat. Divala jsem se na dotaz na tomto foru od cloveka, ktery chtel neco jako ekvivalent windowsovskeho ipconfig. Asi bych potrebovala taky neco takoveho (z uvedeneho vlakna jsem ale nebyla moc moudra).