Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: HW funkcni, nalezen a identifikovan, ale nefunguje pripojeni.  (Přečteno 8550 krát)

linuxlama

• Host
HW funkcni, nalezen a identifikovan, ale nefunguje pripojeni.
« kdy: 27 Listopadu 2006, 16:47:48 »
Radsi dopredu prosim, abyste mi nevycitali, ze znovu predhazuji tema, ktere je tady uz mockrat. Skutecne jsem si to tady cetla, ale jsem s linuxem fakt totalni zacatecnik, tak jsem presne nevedela, co si z te hromady rad presne vybrat.
Nainstalovala jsem si Ubuntu 6.10. Protoze mam kartu nVidia, tak se mi graficke prostredi neni schopno nastavit na pomer 16:10, ale o tom az jinde. Pouzivam 2 druhy pripojeni na internet: WiFi ve skole a ADSL Volny (modem mohu pripojovat pres USB i LAN, ale predpokladam, ze pres LAN je to jednodussi). Oboje je ve Windows plne funkcni.

1. ADSL: V Ubuntu lze modem identifikovat, dokonce se muzu dostat na takovou tu stranku s nastavenim ve tvaru 10.0.0.xxx, kde se modem hlasi jako Connected. Ale internet mi nejede. V nastaveni mam prislusny typ pripojeni povoleny a nastavovani dhcp je automaticke.

2. WiFi: Pote, co se mi nepodarilo zprovoznit bezdratove pripojeni pres nastroj k tomu urceny, pokusila jsem se pouzit terminal s pomoci prikazu popsanych na fakultnim webu (tyto prikazy ale byly pro Fedora Core). Jinak prijimac pro WiFi Ubuntu opet rozeznal (a to i pres prikaz dmesg.
Na prikaz iwconfig eth0 atd. se ve vsech pripadech vypise toto:

SET failed on device eth0 ; Operation not permitted.
eth0      IEEE 802.11b/g  ESSID:off/any  Nickname:"Broadcom 4318"
             Mode:Managed  Access Point: Invalid  
             RTS thr:off   Fragment thr:off
             Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
             Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
             Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

Skutecne nevim, co s tim mam delat. Divala jsem se na dotaz na tomto foru od cloveka, ktery chtel neco jako ekvivalent windowsovskeho ipconfig. Asi bych potrebovala taky neco takoveho (z uvedeneho vlakna jsem ale nebyla moc moudra).

Pavelp

• Host
« Odpověď #1 kdy: 27 Listopadu 2006, 18:58:40 »
Ad 1. Mrknete na parametry pripojeni v nastaveni site win, napiste si je a porovnejte s vypisem ifconfig ($ sudo ifconfig). Pokud se budou lisit, nebo budou jine, musi se to resit. Je doporucenihodne ten modem pred najetim linuxu vypnout(pokud stridate win a linux.
Ten ipconfig ve win se spousti v prikazove radce (dosovskem okne, cmd). Uvidite parametery pripojeni prehledne vypsane v jedne obrazovce.
prikaz je: ipconfig /all

Ad 2. Nevim, wifi nepouzivam, poradi jiny.

Ad 3. Nechci rypat, ale proc ten straslivy nick? Ale ocenuju velmi dobre popsane tema prispevku, takovych je tu jak safranu.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #2 kdy: 27 Listopadu 2006, 20:24:06 »
Tez chvalim za vycerpavajici prispevek tazatelky :)

Co se tyce toho pristupu na net, pokud se dostanete az na modem (tj. napr. na http://10.0.0.138/) mate napul vyhrano. Pravdepodobne nemate nastavenou branu pripadne DNS server, ale to vse zjistime dle vypisu z win (a poprosil bych i o vypis z linuxu tj. ifconfig ethX kde X je cislo sitoveho zarizeni).

Ad2) prikaz iwconfig vyzaduje superuzivatelska prava tj. napr. prikaz
Kód: [Vybrat]
iwconfig eth0 essid testovaci_ssidmusi byt proveden jako
sudo iwconfig essid testovaci_ssidcoz alespon dle vypisu soudim udelano nebylo :)

Jinak za naddostatecny ekvivalent ipconfig povazuji ifconfig/iwconfig :)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

linuxlama

• Host
« Odpověď #3 kdy: 28 Listopadu 2006, 12:25:11 »
Tak jsem porovnala ty hodnoty s Windows a z Ubuntu o ADSL. Nasla jsem 2 rozdily. Jinak se vsechno shoduje.

1. Inet adresa byla v Ubuntu 127.0.1.1. Dala se prenastavit i v grafickem prostredi. Nevim, jestli jsem to odhadla spravne, ale z vypisu ipconfig jsem nic takoveho nenasla, jen pod Adresou IP bylo 10.0.0.2. Adresu v Ubuntu jsem podle toho prepsala (no, jestli je to blbe, tak nebude problem prepsat to zpatky.

2. V Ubuntu je neco, co se jmenuje vsesmerova adresa, a ta je 10.0.0.255. V ipconfig jsem nic takoveho nenasla: vychozi brana, server DHCP i DNS je 10.0.0.138. Ze by to bylo to, co je v Ubuntu potreba zmenit? Vyzkousela bych to, ale nenasla jsem v grafickem prostredi moznost toto provest a prikaz do terminalu neznam.

Bezdrat budu resit zase az ve skole.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 28 Listopadu 2006, 12:51:08 »
U toho ADSL nastavte v "nastaveni site" natvrdo IP ve tvaru 10.0.0.2, smazte vychozi branu v "pokrocile volby" a potvrdte.
Po zkontolovani, jestli je adresa nastavena "ifconfig" pro konkretni eth, nastavte prijem adresy z  DHCP a potvrdte.
DHCP server by mel nastavit nejakou adresu vasemu PC ve tvaru 10.0.0.XXX (zkontorolujte ifconfigem)a internet by mel jet.

Pokud Wifina pouziva taky DHCP, postup je stejny, jen s "iwconfig".

Citace: Pavelp
...proc ten straslivy nick?
Tomu se rika podlejzani :D Ale holky to maj radi... :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

linuxlama

• Host
« Odpověď #5 kdy: 28 Listopadu 2006, 14:03:29 »
Nevim, nevim. Nejde mi to. Udelala jsem (doufam), to, co jsem mela, ale vsesmerova adresa je porad stejna (a v ipconfigu vazne takove cislo nenasla). Jinak se sysem chova jako pripojeny. Zkousela jsem napsat 10.0.0.138 do kolonky ping a nejaka odezva z toho vylezla. Taky se mi meni pred ocima pocet odeslanych a prijatych paketu. Uz jsem zacala premyslet, jestli nemam neco spatne nastavene ve Firefoxu, ale nenasla jsem tam nic, co bych mohla v tomto smeru zmenit.

P.S.: Tou prezdivkou jsem nic nesledovala. Nemohla jsem zrovna v tu chvili nic jineho vymyslet - asi to byl blby napad. Jen jsem tim chtela rict, ze jsem linuxovy analfabet.

Pavelp

• Host
« Odpověď #6 kdy: 28 Listopadu 2006, 14:08:05 »
Je trochu divny, ze sit. adresa a broadcast se v ubuntu lisi. Broadcast adresa je ta, ktera ma na konci 255. Je to priznak,aby to chytly vsechny karty na te siti, to jen tak mimo. Te si vcelku nemusite vsimat, je spravne.

Ad 2. ano, melo by to byt stejne, to je 10.0.0.2 IP karty a 10.0.0.138 adresy nameserveru a DHCP serveru.

Zkuste to ruzne zkombinovat, ty udaje z win jsou spravne, nebot jak modri uz vedi, jsou spravne, protoze ve win to chodi.
Bezdrat porad neumim.

linuxlama

• Host
« Odpověď #7 kdy: 28 Listopadu 2006, 15:25:22 »
Zjistila jsem, ze kdyz dam v zalozce Netset v Nastaveni site zjistit aktivni sitove adresy, tak tam porad je 127.0.1.1, i kdyz jsem to prepsala vsude, kde jsem to videla na 10.0.0.2. Ze by tohle byl ten problem?

Pavelp

• Host
« Odpověď #8 kdy: 28 Listopadu 2006, 17:01:53 »
Ja nevim, jak s tim 6.10 zachazi, takze tady neporadim, mam 6.06 a ta se chova k ip adresam slusne, tj. necpe si tam co ji napadne, ale necha tam, co nastavil spravce.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #9 kdy: 28 Listopadu 2006, 18:00:48 »
Mozna by bylo lepsi to nastavit pres terminal, preci jen tezko rici, co s tim to GUI udela :)

zkuste spustit terminal, napsat sudo nano /etc/network/interfaces

tam by melo byt neco ve smyslu:
iface eth0 inet static
        address 127.0.1.1
        netmask 255.0.0.0
        broadcast 10.0.0.138
ulozite to pomoci CTRL+O

pokud tam bude neco jineho, prikaz " cat /etc/network/interfaces"
to vypise (oznacit mysi a CTRL+SHIFT+C to zkopiruje do pameti), dejte to pak sem :)
Stiskni CTRL + W ...

linuxlama

• Host
« Odpověď #10 kdy: 28 Listopadu 2006, 18:53:18 »
Ted budu mit asi vazne blbou otazku. Mam pocit, ze uz jsem si v nastaveni wifi i adsl udelala takovy binec, ze se v tom sice trochu vyznam, ale nevim, jak to uvest do poradku. Kdyz jsem ten linux instalovala (to bylo doma), tak jsem ten modem mela zrovna vypojeny. Pochybuji, ze by to melo na soucasnou nefunkcnost nejaky vliv, ale uz se mi parkrat stalo, ze jsem dosahla nejakeho vysledku naprosto nepravdepodobnym postupem. Co, kdybych si do notebooku pekne zapojila modem a cele ubuntu reinstalovala? Nebo by to bylo uplne, ale opravdu uplne zbytecne?

Pavelp

• Host
« Odpověď #11 kdy: 28 Listopadu 2006, 19:30:22 »
To se tezko radi, na takovou dalku, kdyz nevidime do masiny. Uplne, ale uplne zbytecne .... by to asi nebylo. Guru by to vyresil bez reinstalace.  Win user to naopak neumi jinak.  Pokud se vytvori binec, linux je staveny tak, ze jej lze temer vzdycky vycistit. Nutno ovsem vedet jak. Oapkuju, ze takhle na dalku, se to da spatne odhadnout, rozhodnuti je na Vas. Informaci o konfiguraci sit. rozhrani je tu na foru a na wiki dost.

linuxlama

• Host
« Odpověď #12 kdy: 29 Listopadu 2006, 11:49:40 »
Tak jsem preinstalovala Linux. Internet sice nejede, ale aspon jednu pozitivni zmenu jsem zaznamenala. Oproti drivejsku system automaticky rozeznal ostatni oddily na disku. Nevim, proc se to stalo, ale to uz je jedno. Ted uz jsem radsi nic neprepisovala - posilam vypis ifconfig a ipconfig.

eth1      Zapouzdření:Ethernet  HWadr 00:18:F3:CF:0F:82  
             inet adr:10.0.0.2  Všesměr:10.0.0.255  Maska:255.255.255.0
             inet6-adr: fe80::218:f3ff:fecf:f82/64 Rozsah:Linka
             AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST      MTU:1500  Metrika:1
             RX packets:21 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
             TX packets:55 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0             kolizí:0 délka odchozí fronty:1000
             Přijato bajtů: 3004 (2.9 KiB) Odesláno bajtů: 4696 (4.5 KiB)
             Přerušení:58 Vstupně/Výstupní port:0xd800

Fyzicka Adresa...................: 00-18-F3-CF-0F-82
Protokol DHCP povolen............: Ano
Automaticka konfigurace povolena.: Ano
Adresa IP........................: 10.0.0.2
Maska podsite....................: 255.255.255.0
Vychozi brana....................: 10.0.0.138
Server DHCP......................: 10.0.0.138
Servery DNS......................: 10.0.0.138

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #13 kdy: 29 Listopadu 2006, 16:53:13 »
Jo, to uz vypada dobre :)
Stiskni CTRL + W ...

linuxlama

• Host
« Odpověď #14 kdy: 29 Listopadu 2006, 17:32:19 »
No jo, ale nefunguje to. Bylo by mozne to zprovoznit nejakym prikazem v terminalu, kdyz se mi to v GUI minule nejak nepovedlo?

Pavelp

• Host
« Odpověď #15 kdy: 29 Listopadu 2006, 17:39:36 »
Jeste by chtelo a) zablokovat Ipv6, b) napsat CO nebo JAK to nefunguje, c) otestovat spojeni. Navody jsou tu na foru v sitich.

linuxlama

• Host
« Odpověď #16 kdy: 29 Listopadu 2006, 17:46:52 »
Ta "nefunkcnost" se vlastne projevuje jen tim, ze kdyz si otevru Firefox (jiny prohlizec tam na zacatku neni), tak se mi nenacitaji zadne stranky. Jinak se mi tam meni hodnoty odeslanych a prijatych paketu, i kdyz nevim, co se to vlastne odesila a prijima. Kde presne najdu to Ipv6?

Pavelp

• Host
« Odpověď #17 kdy: 29 Listopadu 2006, 19:55:24 »
Ach jo. Konzola. Zkuste: ping 10.0.0.2 Kdyz jo, zkuste: ping nejaka.stranka.cz
kdyz ne, zkuste ping 193.165.77.29 Kdyz jo,  do internetu muzete, ale browser nevi kde co najde, ergo kladivko asi nefungujou nameservery. Potreba je zkontrolovat.
Prohlidnete soubor /etc/resolv.conf, melo by tam byt neco jako:
nameserver 1.2.3.4 a podobne.
Musi to souhlasit s tim, co je ve win. Zkuste na ne pinknout, musi se ozvat. Atakdale, a porad furt dokola, himl laudon, proc ja mamlas to porad pisu.

Kdyz se na 193.165.77.29 nedopinknete, je cosi shnileho ve state Danskem a bude to potiz.

Disablovani Ipv6 popsal tady na foru Lukas Svoboda, zkuste se pocvicit v hledani.

Pavelp

• Host
« Odpověď #18 kdy: 29 Listopadu 2006, 20:20:08 »
Ted jsem si znovu procetl ten spagat zpetne a napadla me jeste jedna vec. Shodou okolnosti jsem dneska ozivoval internetovy vzdusny spoj s routerem Mikrotik. Kdyz jsem jako jediny nameserver zadal adresu routeru, browser nechodil, i kdyz se vse tvarilo normalne, napr. smtp spojeni slo. Az kdyz jsem (po dlouhem laborovani) pridal dalsi "opravdovy" nameserver v internetu, www se rozbehlo. Mam podezreni, ze bud neni dobra implementace DNS v techto malych routerech (neco je osizene), nebo to administratori napr. toho Mikrotiku nenakonfiguruji dobre.
Takze jeste jedna rada, zkuste do souboru /etc/resolv.conf pridat radek:
nameserver "193.165.77.4", nebo s nejakym znamym nameserverem (trebas skolnim)

linuxlama

• Host
« Odpověď #19 kdy: 29 Listopadu 2006, 21:56:51 »
Sláva, pomohlo vypnutí IPv6. Tohle uz pisu z Ubuntu. Diky za rady, ale mozna se jeste nekdy ozvu, protoze problemu mam vic. Ale napred si prohlednu predchozi vlakna  :) . Mimochodem - existuje v GNOME nejaky ekvivalent Konqueroru jakozto nouzoveho weboveho prohlizece? Myslela jsem, ze je to Epiphany, ale v Ubuntu jsem to nenasla.

Pavelp

• Host
« Odpověď #20 kdy: 30 Listopadu 2006, 17:00:14 »
Citace: linuxlama
Sláva, pomohlo vypnutí IPv6. Tohle uz pisu z Ubuntu. Diky za rady, ale mozna se jeste nekdy ozvu, protoze problemu mam vic. Ale napred si prohlednu predchozi vlakna  :) .
Velmi chvalyhodne. A nezapominetje ten modem pri prechodu mezi systemy resetovat, oni si zbytecne pamatuji veci, ktere nemusi a zpusobuje to problemy.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.