Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Bílá obrazovka po startu  (Přečteno 2479 krát)

jarra

• Návštěvník
Bílá obrazovka po startu
« kdy: 08 Září 2010, 11:38:39 »
Po splash screenu biosu mi většinou ihned naskočí bílá obrazovka. Nedá se nic jiného dělat, než reset tlačítko. Ta obrazovka naskočí ihned (1 s) po screenu biosu, takře se ani nerozběhne boot. Wokna to nedělaly, takže HW chyba to asi nebude.
Používám dva monitory, ta bílá naskočí jen na jednom, primárním nebo sekundárním, jak kdy, dám reset a projede bios, vteřinka a naskočí bílá na druhém. Atd, resetuju i 4x, 5x než se to chytne. Když jedu na jednom monitoru, dělá to taky. Když se dostanu do Linuxu tak karta jede výborně, video, 3D akcelerace, s Kompizem i bez. Všechno OK v nejlepším pořádku! Když vypnu stroj uspáním do paměti (což dělám prakticky furt, protože na opakované mačkání reset tlačítka při startu nemám nervy), tak systém naběhne ihned bezchybně.

Mám Ubuntu 10.04, MB nVidia, kartu ATI X1600, CPU Sempron 64, DDR 2G. Přeinstalace Ubuntu snad 8x, 32 i 64 bit verze. Měl jsem dual boot, teď mám čistou instalaci. Myslel jsem, že to dělá vada 1. sektoru a že je chyba v boot sektoru, koupil jsem nové HD a chyba přetrvává.
Dělám od roku 1990 v dosu, měl jsem všechny Wokna a teď jsem měl konečně odvahu přejít na Linux bez duálu, jsem nadšený, ale tohle mne vážně otravuje.
Máte někdo radu? Ale lidskou, prosím, používám Linux 3 neděle.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Bílá obrazovka po startu
« Odpověď #1 kdy: 08 Září 2010, 11:49:47 »
Ak to spravy 1s po biose tak by som to tipol na problem s grafikou v grube a tam je este ta najzakladnejsia grafika(VESA?). Osobne by som skusil pozriet v BIOS na funkcie urychlujuce pracu s grafikou, AGP zbernicou alebo skusit nastavit rozlisenie pre grub.
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2#grub_.28.2BAC8-etc.2BAC8-default.2BAC8-grub.29
Skus ci nezaberie cast s GRUB_GFXMODE=640x480 z navodu. Aj ked niesom si isty ci to ovplyvni aj nastavenie grub-u.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

jarra

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 09 Září 2010, 10:59:04 »
Laboroval jsem s biosem, i s rozlišením v grubu.
Nic, vše při staré, někdy naskočí napoprvé, někdy napopáté. Zkoušel jsem i HW rekonfiguraci, nic.
Obávám se, jestli nemám nabořenou sběrnici. HD, Ram i grafika jsou po testech v pořádku. CPU větrák funguje, nově jsem ho přilepil pastou. Teploty ve skříni jsou v normě, žádné zahřívání.
Uvažuju o výměně grafické karty, jakou mi doporučujete? Mám PCI (PCI E) port.

jarra

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 09 Září 2010, 11:58:43 »
Naše jsem ovladač od výrobce pro moji grafiku. Při instalaci mi vyhodil tuhle hlášku:

ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
==================================================

Error: ./default_policy.sh does not support version
default:v2:x86_64:lib32::none:2.6.32-24-generic; make sure that the version is being
correctly set by --iscurrentdistro

Znaméná to, že instalátor nepodporuje tuhle verzi jádra? A jestli ano, co s tím? Nabootovat na nižší verzi -22, a bude pak ten ovladač fungovat ve -24?
Díky za radu předem.
Ještě předesílám, že ovladač je 64 bit jako moje Ubuntu. A upřímkně řečeno, nevím, jestli ho instalovat, protže 3D běhá i Compiz funguje skvěle, jen ten pos.... boot na popátý mi pije krev.
« Poslední změna: 09 Září 2010, 12:09:52 od jarra »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #4 kdy: 09 Září 2010, 17:26:52 »
Pravdepodobne si nasiel ovladac ktori fungoval naposledy vo verzii ubuntu 8.10.(tusim) Potom prestal vyrobca tuto kartu podporovat a vydavat ovladace. Tak isto ako moju X2300 a vela inych starsich kariet.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

jarra

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 09 Září 2010, 21:57:51 »
Zkusmo jsem nastavil v grubu rozlišení na 1600x1200, což moje monitory nepodporují, ale vypadá to, že je problém vyřešen! Uvidím za pár dní.
« Poslední změna: 10 Září 2010, 11:34:35 od jarra »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.