Fedoru jsem používal pěkně dlouho,to co mě na ní neskutečně štve je,že nemá roling updates (nebo jak se to píše),prostě stejně jako u Ubuntu do starého distra nedostaneš některé nové věci a obráceně,do nového distra už nedostaneš některé starší věci.Bohužel Fedora nezvládá povýšení systému (tedy zvládá,ale nedoporučuje se to) a poté co jsem několikrát zkusil to distro povýšit na novější a skončil na kernel panic nebo fatal error,tak už chápu proč se to nedoporučuje,takže kvůli nové verzi je skoro pokaždé nutností udělat novou instalaci,bohužel po nové instalaci Fedory obvykle člověk zjišťuje,že to co v repech v předešlé verzi bylo už tam není a největší sranda nastává když se nějaká uzavřená komponenta zahodí a místo ní se bez pardonu preferuje open source verze (největší průšvih bylo nahrazení nVidia ovladačů těmi open source,které systém preferoval a nedal si to vymluvit).
S Debianem mám zatím zkušenosti jen na serveru a tam se člověk bez kompilace nového softu neobejde a někdy to pěkně zdržuje