Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu nemůže nabootovat (Aspire 5610)  (Přečteno 1756 krát)

HellWalker

• Návštěvník
Ubuntu nemůže nabootovat (Aspire 5610)
« kdy: 28 Září 2010, 12:45:24 »
Dobrý den
Včera jsem se rozhodl že přejdu na linux (alespoň co se týče mého notebooku). Po spuštění OS vše fungovalo dobře, byl jsem nadšen. Několik restartů, zapnutí vypnutí, vše OK. Pak, jsem nainstaloval aktualizace, restartoval pc, chvíli brouzdal po netu a potom vypnul pc. Druhý den jsem ho zapnul a nastal první problém a sice, nefunkční touchpad, dále jsem se nemohl dostat na disk (resp. oddíl nfts s daty, druhý oddíl s OS jsem otevírat nezkoušel). Tak jsem experimentálně restartoval os, při bootování na mě vyskočilo toto:

Killed
mount: mounting /dev on /root/dev failed: No such file or directory
mount: mounting / sys/ on root/sys failed: No such file or directory
mount: mounting /proc on /root/proc failed: No such file or dirctory
Target filesystem doesn't have /sbin/init.
No init found. Try passing init= bootarg.

BusyBox v1.13.3 (Ubuntu 1:1.13.3-1ubuntu11) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list built-in commands.

Ještě bych měl uvést, že těsně po instalaci mi to házelo podobně jako teď, tedy v příkazové řádce nějaké chybné sektory. Nejsem si už jistý jak to vypadalo jenom mi to probliklo před očima, tak to berte s rezervou, píšu to jen tak pro informaci. V HW to podle mě není, NB normálně funguje už 3 roky. Touchpad je taky v pořádku, když nabootuju do instalátoru windows 7, tak funguje normálně. Hdd je v biosu vidět. Nějaké rady?

Dále bych rád uvedl, že jsem complete newbie, co se týče linuxu. Včera jsem s ním poprvé pracoval :) Tak bych rád poprosil, aby jste ke mě jako k lamě přistupovali. Díky a přeji krásný den ;)

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: Ubuntu nemůže nabootovat (Aspire 5610)
« Odpověď #1 kdy: 28 Září 2010, 18:05:21 »
Co je to "lama"?  :)
Mrkni se na wiki - problémy při bootování, z tvého popisu není úplně jasné, v čem konkrétně by mohl být problém.
v příkazové řádce nějaké chybné sektory
Může být vadný disk, nebo souborový systém, vyzkoušej uvedené možnosti v odkazu.

Jinak buď rád, že ti to nefunguje, jedinečná šance se na Ubuntu něco naučit...  ;D
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

HellWalker

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 29 Září 2010, 11:47:26 »
Díky za reakci. Každopádně jsem to celé reinstaloval. Tentokrát z flash disku a žádné chybné sektory mi "nevyskočily". Takže problém je nejspíš solved:) 

HellWalker

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 04 Října 2010, 20:12:03 »
No, tak se mi to vrátilo. Ubuntu mi hází zase ten samej error. Stalo se mi to ve škole, když jsem notebook dal do spánku (stav OS uložil do ramek), nb jsem otevřel a zobrazila se mi jen černá plocha s myšítkem. Tak jsem pc na ostro vypnul, chvíli počkal a potom zase zapnul, při bootování se zobrazil zase ten error. Problém je taky v tom, že nemůžu nabootovat ani do livecd, při bootování se pc jako by kousne. Mechanika se ani netočí, jen se animují ty "tečky" co symbolizují boot. Už mi to tady takto načítá asi 8 minut... nějaké rady

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #4 kdy: 04 Října 2010, 23:48:38 »
Nabootuj LiveCD otvor terminal
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l a výpis hoď sem.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 04 Října 2010, 23:54:50 »
Alebo pre urýchlenie v tej tabulke čo ti to vyhodí budeš mať hviezdičku->to je partícia na ktorej je linux a tú dosaíš namiesto x
Kód: [Vybrat]
sudo e2fsck -fyv /dev/sdax Potom Miesta->Počítač a skús sa pripojiť tú svoju partíciu.Keď dojde k chybe tak sem hoď všetky chyby.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

HellWalker

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 05 Října 2010, 17:44:49 »
díky za ochotu pomoci, ale včera jsem nainstaloval na notebook zpátky windows 7. Neberte mě zle, ale nemám čas zabývat se s každým problémem. Potřebuji mít na školu nb se stabilním OS. Což ubuntu, alespoň na mém notebooku není... K linuxu se později možná vrátím a projdu si ho pořádně do hloubky. Teď ale ne :(

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 05 Října 2010, 18:09:59 »
Však win na NB môžeš mať a popritom tam môže byť aj ubuntu.Ja používam Arch linux.Mne o nastavovaní hovoriť nič nemusíš.Ubuntu je takmer úplne automatizované.Ešte som sa nestretol s problémom závažnejším.Pri tom LiveCD by som skúsil parameter noacpi poprípade nomodeset.A velakrát sa stáva, že uspanie nefunguje...toto by mal vyriešiť nový súborový system.BTRFS.Ale to asi potrvá ešte nejakú chvílku kým sa dostane do Ubuntu.

HellWalker

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 05 Října 2010, 20:41:39 »
Do no notebooku ne. Raději do desktopu, větší hdd, větší výkon...atd. Momentálně mám ale jiný povinnosti než si hrát s linuxem, alespoň zatím. 
Jinak příkaz noacpi jsem zkoušel..., bez výsledku

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.