Zdravím.
Dlouho jsem všude možně hledal a nenašel řešení, tak třeba bude někdo vědět tady. Na mém Ubuntu 9.04 se mi stala nepříjmená věc, přestal fungovat PolicyKit. Nebo spíš funguje až moc dobře. Jak k tomu došlo, to nevím, a ani netuším, kdy k tomu došlo. Zjistil jsem to tak, když jsem nabootoval jednu jinou minilive distribuci a koukám, že má posunutý čas. Tak jsem vlezl do BIOSu a tam si přenastavil hodiny, které jely o dvě hodiny méně, než je letní čas. Pak jsem nabootoval Ubuntu a zde hodiny byly o dvě posunuty vpřed. Tak jsem chtěl přenastavit hodiny stylem Systém > Správa > Datum a čas. Jenže se mi objevilo okno, které má tlačítko Odemknout zašedlé. Hodiny lze změnit jen přes sudo date... Tak jsem s tím chvíli laboroval, v konfiguráku /etc/PolicyKit jsem přidal kromě defaultně zapsaného uživatele root i sebe, žádná změna nenastala. Tak jsem to vrátil zpět, aby tam byl jen root a od té doby když opakuju nastavení času, tak se už ani neotevře ten dialog a jen vyskočí okno, že nemám oprávnění přistupovat k nastavení systému. A toto vyskočí skoro při čemkoliv, co se týká změny nastavení systému. Pokud vyvolám okno Oprávnění PolicyKitu, kde se dají upravovat práva, tak to sice jde, ale změny buď nelze potvrdit, anebo nemají žádný vliv.
Nejdříve jsem chtěl PolicyKit odinstalovat úplně, jenže to mi zase sebere celý desktop včetně xorgu atd. Zkoušel jsem i reinstalaci PolicyKitu a nic. Zřejmě někde bude v nějakém souboru cosi předefinováno, ale nemůžu ten soubor najít, i když jsem prohledal všechny možné soubory související s PolicyKitem. Upřímně bych se toho nejraději zbavil úplně, protože mi přechozí styl a práva vyhovovala více - mám netbook a pracuju na něm jen já, takže nepotřebuju specifikovat práva víc než jen přes sudo. Jinak jako uživatel jsem ve skupinách admin i adm, takže tam problém asi není.
Netuší někdo, co s tím? Nerad bych přeinstalovával celý systém, na netbooku to není zrovna tak snadná a rychlá záležitost jako na notebooku.
Díky za všechny poznatky k tomu.