Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: PolicyKit [vyřešeno]  (Přečteno 963 krát)

Qar

• Návštěvník
PolicyKit [vyřešeno]
« kdy: 03 Října 2010, 16:54:22 »
Zdravím.
Dlouho jsem všude možně hledal a nenašel řešení, tak třeba bude někdo vědět tady. Na mém Ubuntu 9.04 se mi stala nepříjmená věc, přestal fungovat PolicyKit. Nebo spíš funguje až moc dobře. Jak k tomu došlo, to nevím, a ani netuším, kdy k tomu došlo. Zjistil jsem to tak, když jsem nabootoval jednu jinou minilive distribuci a koukám, že má posunutý čas. Tak jsem vlezl do BIOSu a tam si přenastavil hodiny, které jely o dvě hodiny méně, než je letní čas. Pak jsem nabootoval Ubuntu a zde hodiny byly o dvě posunuty vpřed. Tak jsem chtěl přenastavit hodiny stylem Systém > Správa > Datum a čas. Jenže se mi objevilo okno, které má tlačítko Odemknout zašedlé. Hodiny lze změnit jen přes sudo date... Tak jsem s tím chvíli laboroval, v konfiguráku /etc/PolicyKit jsem přidal kromě defaultně zapsaného uživatele root i sebe, žádná změna nenastala. Tak jsem to vrátil zpět, aby tam byl jen root a od té doby když opakuju nastavení času, tak se už ani neotevře ten dialog a jen vyskočí okno, že nemám oprávnění přistupovat k nastavení systému. A toto vyskočí skoro při čemkoliv, co se týká změny nastavení systému. Pokud vyvolám okno Oprávnění PolicyKitu, kde se dají upravovat práva, tak to sice jde, ale změny buď nelze potvrdit, anebo nemají žádný vliv.

Nejdříve jsem chtěl PolicyKit odinstalovat úplně, jenže to mi zase sebere celý desktop včetně xorgu atd. Zkoušel jsem i reinstalaci PolicyKitu a nic. Zřejmě někde bude v nějakém souboru cosi předefinováno, ale nemůžu ten soubor najít, i když jsem prohledal všechny možné soubory související s PolicyKitem. Upřímně bych se toho nejraději zbavil úplně, protože mi přechozí styl a práva vyhovovala více - mám netbook a pracuju na něm jen já, takže nepotřebuju specifikovat práva víc než jen přes sudo. Jinak jako uživatel jsem ve skupinách admin i adm, takže tam problém asi není.

Netuší někdo, co s tím? Nerad bych přeinstalovával celý systém, na netbooku to není zrovna tak snadná a rychlá záležitost jako na notebooku.

Díky za všechny poznatky k tomu.
« Poslední změna: 05 Října 2010, 21:59:20 od Qar »

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: PolicyKit
« Odpověď #1 kdy: 03 Října 2010, 18:27:17 »
Řekl bych, že systém PolicyKit se za ten rok natolik změnil, že bude těžké radit. Mrkni se na data změny u konfiguráků, jestli nedošlo nedávno k nějaké změně. Jsi členem skupiny polkituser?

takže nepotřebuju specifikovat práva víc než jen přes sudo
Jestli je to pravda, tak můžeš PolicyKit ignorovat. Je tu jen proto, aby člověk nemusel do příkazového řádku, takže pokud ti command line nevadí, nastavuj vše přes něj.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Qar

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 03 Října 2010, 19:06:12 »
Konfiguráky jsem projel i včetně data a nikde žádná změna, jsou naprosto netknutý. Díval jsem se teda jen na systémovým disku, tzn. nic v adresáři /home. Co jsem koukal do dokumentace, tak všechna nastavení pro všechny uživatele by měla být na systémovém disku, tuším, že /var/lib/PolicyKit a tam taky žádná změna není.

Já používám sudo, jenže třeba applet pro ovládání frekvence procesoru od doby, kdy přišel PolicyKit, přestal fungovat. V PolicyKit se dá nastavit přístup k tomuto appletu, když teda PolicyKit funguje, jak má. Dříve stačilo přidat s bit a bylo hotovo.

Qar

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 05 Října 2010, 13:53:54 »
Tak vyřešeno.

Několik postřehů pro ostatní, sice pro PolicyKit v Ubuntu 9.04, ale třeba se to někomu bude hodit:
- je dobré mít nějakou zálohu systému
- problém může nastat, když soubory s nastavením PolicyKitu nemají správná práva -> obvykle se to projeví tak, že při vyvolání pokusu něco nastavit vyskočí dialog se zprávou, že nejsou potřebná oprávnění pro správu systému
- práva by měla být rw pro roota, zbytek r (ale nemusí být dodrženo vždy, proto je vhodné mít zálohu systému, kde budou práva původní a nezměněná, kopírovat přes cp -a)
- může se stát, pokud jsou práva konfiguračních souborů správná, že okno vyskočí, ale tlačítko Odemknout bude šedivé, anebo po stisknutí se nic nestane -> zkusit přeinstalovat policykit
- co jsem testoval, tak nezáleží, zda je uživatel členem skupiny polkituser

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.