Nevim no jsem spíše zvyklí používat linux na serverech a dlouho už se přesvědčuju o tom, že je vhodný i na desktop, ale asi to tak zatím opravdu není. Se serverem nemám problém, ale pokaždé když chci linux používat jako desktopový systém vyskytnou se nějaké problémy. Pokud je to u mě nastavený správně (mesa akceleruje radeon driver), tak to stejně asi špatně funguje, protože když zmíním třeba glxgears a jeho 50fps v malém okně, tak to je směšný a to nemluvím o problému, že při maximalizaci to spadne a hodí kernel error. Když zmíním např. CentOS kde mám nastavený open source radeon driver, tak dostanu ve fullscreenu přes glxgears kolem 150fps a tohoto výsledku se mi u Ubuntu nikdy nepodařilo dosáhnout.
U Ubuntu mi funguje zapínání wifi a bluetooth na FN+F5 na CentOS ne. Na CentOS mi zase jede grafika, která v Ubuntu nejede (to je pouze příklad zkoušel jsem další distibuce a pokaždé tam něco nejde to co jinde funguje). Napadá mě, že kdyby se vývojáři různých distribucí spojili možná by vznikl použitelný systém nebo alespoň takový, kde není nutné plno věcí dodělávat.
Když kouknu na výše zmíněný nápad s xorg.conf, tak díky tomu, že Ubuntu se snaží všechno dělat automaticky, stejně jako uživatel nevím jak to funguje. Stačí dodat jenom část s tím radeon driverem a Ubuntu to změní a podle toho další věci vygeneruje nebo musím sám vygenerovat celý xorg.conf a změnit tam věci které potřebuju? Navíc to zřejmě ani nefunguje jak píše uživatel mircin. Ještě mě napadá jedna věc a to proč když se Ubuntu snaží být jednoduché a umožní instalaci nesvobodných ovladačů na pár kliků, tak proč takhle nejde instalovat/vybírat i mezi jinými ovladači (třeba těmi open source kde bych rovnou klikl a vybral radeon driver)?