Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: radeon driver  (Přečteno 5905 krát)

mircin

• Návštěvník
radeon driver
« kdy: 10 Října 2010, 14:45:03 »
zdravím, mohol by mi niekto poradiť ako ubuntu 10.10 donútim používať radeon driver namiesto mesa?
Prišiel som, videl som a neveril vlastným očiam.

FreeMan3109

• Návštěvník
Re: radeon driver
« Odpověď #1 kdy: 10 Října 2010, 15:32:43 »
Zrovna jsem se chtěl zeptat na to samé. Mám notebook IBM T43p a radeon driver je nainstalován, ale používá se mesa. Nevím jak to mám nastavit, když Ubuntu v posledních verzích už nepoužívá xorg.conf. Všude se píše, že Ati open source drivery jsou nainstalovány a systém si sám zvolí nejvhodnější, ale mě to jak v 10.04, tak v 10.10 pořád vybírá mesa driver.

Mank

• Host
« Odpověď #2 kdy: 10 Října 2010, 15:44:36 »
Xka standarně voli autoconfiguraci ale na xorg.conf se pořád bere ohled ;) 8)

mircin

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Října 2010, 16:48:14 »
to ja viem, xorg.conf som si vyrobil ale neviem systém donútiť aby naň bral ohľad nenašiel by sa na to nejaký príkaz?

Kerim

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 10 Října 2010, 20:08:51 »
Taky jsem s tim mel problem, tak jsem pouzil ovladac primo od ATI a je klid. Jen jsem teda musel trosku zabojovat, abych ho rozjel, nakonec se mi to povedlo podle tohoto odkazu:
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,50555.0.html

FreeMan3109

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 10 Října 2010, 21:59:55 »
Dříve jsem ho také používal, ale od té doby co Ati přestala podporovat mojí kartu mi to nefunguje. Mesa jede špatně a driver od Ati mít nemůžu, takže nějak potřebuji rozjet open source driver. Když Ubuntu nepotřebuje xorg.conf, tak by se někde měl dát ten ovladač jenom přepnout a na základě jiného ovladače systém vygeneruje nastavení ne? Tohle mi docela vadí, protože pořád jenom slyším jak je Ubuntu jednoduché distro a přitom mi pořád cpe jiný driver a ani jsem nikde pořádně nenašel jak to přepnout.

Marek_

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 10 Října 2010, 22:13:15 »
a proč neuděláte (touch) /etc/X11/xorg.conf
a do sekce device nenapíšete "driver" "radeon"
to přeci musí jet, to mi neříkejte! Mám radeon 9200
defaultní xorg se dá vygenerovat nebo kdekoli najít..jestli se vám s tím nechce psát
openSUSE 13.1
Opera 12 - ano, stale

mircin

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 11 Října 2010, 09:46:10 »
a proč neuděláte (touch) /etc/X11/xorg.conf
a do sekce device nenapíšete "driver" "radeon"
to přeci musí jet, to mi neříkejte! Mám radeon 9200
defaultní xorg se dá vygenerovat nebo kdekoli najít..jestli se vám s tím nechce psát
no práve tento postup som ja použil - vyrobil som si xorg.conf, do device som napísal radeon ale systém ten súbor asi ignoruje alebo čo - proste tam je furt mesa .... a ešte jedna vec: nieje to používanie mesa driveru namiesto radeonu kvôli tomu, že teraz spúšťam systém s pomocou nomodeset parametra (či jak sa tomu nadáva)?

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #8 kdy: 11 Října 2010, 09:49:39 »
Hele, a v čem je vlastně problém? Mesa není driver! Mesa je, opravdu steručně řečeno, kus Xek, který se může starat o 3D akceleraci. Shodou okolností, co si pamatuju, tak driver radeon akceleruje právě použitím MESA.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

FreeMan3109

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 11 Října 2010, 15:58:37 »
Nevim no jsem spíše zvyklí používat linux na serverech a dlouho už se přesvědčuju o tom, že je vhodný i na desktop, ale asi to tak zatím opravdu není. Se serverem nemám problém, ale pokaždé když chci linux používat jako desktopový systém vyskytnou se nějaké problémy. Pokud je to u mě nastavený správně (mesa akceleruje radeon driver), tak to stejně asi špatně funguje, protože když zmíním třeba glxgears a jeho 50fps v malém okně, tak to je směšný a to nemluvím o problému, že při maximalizaci to spadne a hodí kernel error. Když zmíním např. CentOS kde mám nastavený open source radeon driver, tak dostanu ve fullscreenu přes glxgears kolem 150fps a tohoto výsledku se mi u Ubuntu nikdy nepodařilo dosáhnout.

U Ubuntu mi funguje zapínání wifi a bluetooth na FN+F5 na CentOS ne. Na CentOS mi zase jede grafika, která v Ubuntu nejede (to je pouze příklad zkoušel jsem další distibuce a pokaždé tam něco nejde to co jinde funguje). Napadá mě, že kdyby se vývojáři různých distribucí spojili možná by vznikl použitelný systém nebo alespoň takový, kde není nutné plno věcí dodělávat.

Když kouknu na výše zmíněný nápad s xorg.conf, tak díky tomu, že Ubuntu se snaží všechno dělat automaticky, stejně jako uživatel nevím jak to funguje. Stačí dodat jenom část s tím radeon driverem a Ubuntu to změní a podle toho další věci vygeneruje nebo musím sám vygenerovat celý xorg.conf a změnit tam věci které potřebuju? Navíc to zřejmě ani nefunguje jak píše uživatel mircin. Ještě mě napadá jedna věc a to proč když se Ubuntu snaží být jednoduché a umožní instalaci nesvobodných ovladačů na pár kliků, tak proč takhle nejde instalovat/vybírat i mezi jinými ovladači (třeba těmi open source kde bych rovnou klikl a vybral radeon driver)?

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #10 kdy: 12 Října 2010, 09:43:53 »
Možná se pletu, ale nikde jsem nenašel, co máte za grafickou kartu. předpokládám, že ATi, ale jaký konkrétní model??

EDIT: Vidím akorát, že Marek_ má Radeon 9200
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

FreeMan3109

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 12 Října 2010, 15:56:04 »
Psal jsem jenom že mám notebook IBM T43p, takže pokud jste nehledal co je tam za kartu, tak je to ATI Mobility FireGL V3200. Dříve jsem normálně používal fglrx drivery, ale od té doby co v posledních driverech není tahle karta podporována musím používat open source radeon driver a s tím jsem měl vždy problém. Zkoušel jsem různé distribuce a nejvíc co jsem s open source ovladačem dostal bylo 150 fps v glxgears (Ubuntu 10.04 asi 80 fps a 10.10 je úplně mimo a ještě při fullscreenu to spadne s hláškou kernel error). Teď si přesně nepamatuji kolik jsem měl fps s oficiálním driverem od Ati, ale 150fps se mi zdá málo, ale kdyby to alespoň takhle fungovalo možná by to stačilo.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #12 kdy: 13 Října 2010, 09:39:50 »
Asi moc neporadím - občas u těchhle karet pomůže vypnutí "kernel mode setting" - jak na to najdeš googlem, řešilo se to i někde tady na fóru. Netvrdím, že to pomůže, ale rozhodně tím nic nezkazíš.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 13 Října 2010, 18:50:01 »
Kód: [Vybrat]
radeon.modeset=0 do grubu
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

FreeMan3109

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 13 Října 2010, 21:57:28 »
Zkusil jsem a nepoznal jsem žádný rozdíl.

Ještě k tomu glxgears když se pokusím okno fullscreenovat, tak to spadne s hláškou "drmRadeonCmdBuffer: -22. Kernel failed to parse or rejected command stream. See dmesg for more info."

V dmesg je tohle:
Kód: [Vybrat]
[  153.013214] [drm:r100_cs_track_check] *ERROR* [drm] Buffer too small for color buffer 0 (need 1245440 have 389120) !
[  153.013227] [drm:r100_cs_track_check] *ERROR* [drm] color buffer 0 (320 4 0 973)
[  153.013234] [drm:radeon_cs_ioctl] *ERROR* Invalid command stream !

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #15 kdy: 13 Října 2010, 22:55:33 »
Pokud jsi nepoznal vypnuty modeset tak nebyl asi vypnuty. Pridaval si to jak? Nezapomnel si updatovat Grub?(update-grub)

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #16 kdy: 14 Října 2010, 09:30:57 »
Trochu jsem googlil a našel jsem reportovaný bug, který se vyznačuje právě hláškami, které uvádíš. prý by měl být opraven v jádru 2.6.36.

FreeMan3109

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 14 Října 2010, 22:30:06 »
Pokud jsi nepoznal vypnuty modeset tak nebyl asi vypnuty. Pridaval si to jak? Nezapomnel si updatovat Grub?(update-grub)

Asi jsem to špatně napsal. Vypnutý modeset jsem poznal, že při bootu místo loga ubuntu se objevila pouze nějaká rozmazaná směsice barev a u login screenu už to bylo všechno normální, takže nějaká změna tam byla. Jinak myslel jsem to tak, že jsem nepoznal žádný rozdíl v systému.

Trochu jsem googlil a našel jsem reportovaný bug, který se vyznačuje právě hláškami, které uvádíš. prý by měl být opraven v jádru 2.6.36.
Dobře, tak problém s kernel failed je reportovaný díky za info. Jinak to ale stejně asi neřeší problém s nízkým fps nebo snad jo? Nevím jaký má tohle vliv na výsledek v glxgears, ale když budu brát v úvahu test na Ubuntu 10.04, kde jsem tenhle kernel failed neměl a bylo stejně pouze 80fps, tak tam asi něco špatně bude, když jinde se dá dosáhnout s open source driverem a touhle grafikou 150fps. Pokud to nějak pomůže, tak jsem zkoušel pár livecd a s open source driverem radeon jsem měl lepší výsledky:
PCLinuxOS: 156 fps
CentOS 5.5: 150 fps (tady nevím jak moc se dá porovnávat, protože vydání je asi trochu starší než ostatní testované distribuce, ale výsledek je podobný jaku u nového PCLinuxOS)
Sabayon: 150 fps
Calculate: 150 fps
Linux Mint 9: 78 fps
Ubuntu 10.04: 81 fps
Ubuntu 10.10: malé okno - 50fps, fullscreen - kernel failed

Zkoušel jsem to v podledních dnech, takže verze distribucí jsou aktuální a třeba neni ani rozdíl mezi distribucí, která má poslední vydání staré pár dní a distribucí, která má poslední vydání staré pár měsíců (třeba zmíněný CentOS). Jak je třeba vidět, tak Linux Mint 9 založený na Ubuntu má také málo fps, takže nevim v čem je chyba, ale snad by se mělo i v Ubuntu dát dosáhnou alespoň těch 150fps jako u jiných distribucí nebo ne?

FreeMan3109

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 13 Prosince 2010, 19:02:05 »
Pořád nikdo neví co s tím? Docela rád bych linux používal :)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #19 kdy: 13 Prosince 2010, 19:24:37 »
Vypnout pro 3D Vsync..ale nevím teď z hlavy jak.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #21 kdy: 13 Prosince 2010, 20:41:34 »
Hore sa písalo o nejakom bugu, ktorý zmezne v jadre 2.6.36-> čo tak ho skúsiť?
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

FreeMan3109

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 14 Prosince 2010, 12:33:21 »
http://wiki.ubuntu.cz/Instalace%20ovlada%C4%8D%C5%AF%20grafick%C3%BDch%20karet%20ATI

Zkoušel jste?
Nevím přesně co máte na mysli z této stránky, ale svobodné ovladače jsem zkoušel nainstalovat (radeon) a Catalyst tuhle grafiku už nepodporuje. Zjistil jsem, že Ubuntu ovladač rozpozná dobře (radeon), ale chtěl bych vyřešit problém s nízkým výkonem. Oproti fglrx co jsem používal dříve je tohle o hodně horší.

Hore sa písalo o nejakom bugu, ktorý zmezne v jadre 2.6.36-> čo tak ho skúsiť?
Tohle podle mě na výkon grafiky nemá vliv, protože v Ubuntu 10.04 to fungovalo normálně a stejně byl výkon grafiky špatnej. Tenhle bug je zřejmě jenom v Ubuntu 10.10, ale to teď není tak důležité, protože jestli se nějak podaří pořádně rozchodit grafiku, tak tohle už bude asi maličkost (zřejmě bude stačit pouze nové jádro). Záhadou je mi také to, že v některých distribucích je FPS v glxgears poloviční oproti jiným přitom je všude použit svobodný ovladač (Catalyst už tuhle grafiku nepodporuje).

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #23 kdy: 14 Prosince 2010, 21:56:03 »
No s atinamy je to problém no.Myslím tie staršie(nepodporované výrobcom)...tam asi iba na staršie jadro + starší xorg ísť a mať podporu od AMD
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

FreeMan3109

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 17 Prosince 2010, 14:06:47 »
To znamená nainstalovat nějaký starší ubuntu (poslední asi 7.10), které má xorg na který se dá nainstalvat fglrx pro tu mojí grafiku?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.