Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pripojny bod home adresare  (Přečteno 1128 krát)

IngStrom

• Návštěvník
Pripojny bod home adresare
« kdy: 09 Listopadu 2010, 06:27:34 »
Dobry den,

chtel bych se zeptat jak lze v ramci jednoho pocitace zmenit pripojny bod Home adresare z jednoho diskoveho oddilu na druhy tak abych zachoval vsechna nastaveni a nebo nemusel preinstalovavat cely system...
Mozna se to uz resilo ale nenasel jsem nic srozumitelneho ???

Za odpoved dekuji ;)

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
Re: Pripojny bod home adresare
« Odpověď #1 kdy: 09 Listopadu 2010, 08:52:51 »
Pokud se to bude stále mountovat jako /home, tak je úplně jedno, na kterém oddílu to je.

mosqa

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 09 Listopadu 2010, 09:25:14 »
skopiruj si vsetky subory z povodneho home na novy - hlavne tie skryte kde su nastavenia a potom uz len prepis fstab a reboot
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

IngStrom

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 09 Listopadu 2010, 09:41:21 »
neni, mozna jsem to nerek jasne ale potrebuju u stavajiciho ubuntu presunout /home na jinou cast disku, kvuly velikosti oddilu, tak nevim jak to udelat jestl staci home skopcit na ext.disk premapovat a pak kopirovat zpatky? Budou fungovat prava? A hlavne jakym programem to premapuju....

Dekuji

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 09 Listopadu 2010, 11:55:26 »
Práva ano, jen se může změnit UUID. To pak zjistíte příkazem "blkid". To pak i s případně změněnou cestou zapište do "fstab".

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #5 kdy: 09 Listopadu 2010, 12:11:35 »
Aha...
Tedy prvně jsem myslel, že bys jenom rád věděl, zda to bude fungovat.
Pokud se práš jak to udělat, tak bych navrhoval následující, velice jednoduchý, i když ne zrovna nejstylovější postup:

1. Zkopíruj si kompletní současný /home tam, kam potřebuješ.
2. současný /home nahraď symbolickým linkem na nové umístění.

Nejlépe by se to asi dělalo z live cd, ale pokud povypínáš všechno, co můžeš, můžeš to klidně zkusit z terminálu s právy roota. Kopíroval bych pomocí sudo cp s tím, že použiješ parametr --preserve=mode,ownership,timestamps (zachová původní práva, vlastníka a "časy").

Nebudeš se muset trápit s /etc/fstab a s UUID disku, i když tato varianta je stylovější.

IngStrom

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 09 Listopadu 2010, 15:36:15 »
aho jo diky vsem za rady zkusim a uvidím...

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 09 Listopadu 2010, 18:55:01 »
Mka nevím, jestli to máš ten tvůj způsob vyzkoušený, ale dle mě napsat do fstab jedno číslo zjištěné jedním příkazem je jednoduší. Tamto je jako drba se levou rukou za pravým uchem. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #8 kdy: 09 Listopadu 2010, 19:14:59 »
Mka nevím, jestli to máš ten tvůj způsob vyzkoušený, ale dle mě napsat do fstab jedno číslo zjištěné jedním příkazem je jednoduší. Tamto je jako drba se levou rukou za pravým uchem. :)

Každý podle svého gusta. Však jsem také psal, že ta druhá varianta je stylovější. Na druhou stranu, už jsem tu viděl spoustu lidí, pro které je edirace fstab nepřekonatelný problém :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.