Hi, som sice new-one do Ubuntu, ale zase nie som lama. Kcem si Ubuntu trocha osekat, teda snazim sa vyhodit napr. Rhytmbox (mam rozchodeny Amarok s DB ala MySQL). Prejdem do Synaptics, dam Rhytmbox odstranit, a novo-zobrazenom okne mi system oznamuje, ze sa koli zavislostiam odstrani polka systemu, hlavne Ubuntu-desktop. To iste, ked kcem odfajcit xorg-drivers-cirrus a pod. ovladace co nepotrebujem (staci mi ATI). To iste GIMP, atd, atd, no nebutem sa radsej zbytocne vytacat.
Skusal som ist na to opacne, nainstaloval som si command-line verziu Ubuntu (server CD). Nepodarilo sa mi vsak rozchodit HW tak ako v plnom Ubuntu (out of box - nesla wifi [atheos], speed-step-centrino a pod.) Napr. som nenasiel nejaky skript na vygenerovanie xorg.conf ako to ma Slackware alebo Arch Linux.
Kua hladam distribuciu, ktora mi nainstaluje iba minimalny system ale s rozbehnutym vsetkym HW out-of-box. Kde si potom lahko nainstalujem cely desktop, ale max. osekany (ziadne cirrus drivery) pomocou balickovaca.
Prave koli tomu sa mi Ubuntu paci, na apt-get nema siroko daleko nic okrem Arch a jeho pacmana.
Ale prehnane zavislosti v Ubuntu ma fakt neskutocne vytacaju.