Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ubuntu umožňuje rozbalit zaheslovaný archiv bez hesla ??!  (Přečteno 7445 krát)

funnyman

• Aktivní člen
  • *
zkuste vzít zaheslovaný archiv rar, dát "rozbalit sem", do kolonky "heslo" napsat cokoliv vás napadne a dát ok. Soubor se začne rozbalovat a na konci se to znovu zeptá na heslo a archiv zmizí. Pokud ale stihnete před dotazem na heslo archiv rychle myší vzít a přesunout ho do jiné složky, odtamtud už nezmizí. (Takto jsem si rozbalil album buty - kapradí z ulož.to :) (pro šťouraly: cd mám koupené, poškrábalo se mi a nemám zálohu))

nevím, ale zdá se mi to trochu jako bezpečnostní bug. Jsem zvědavý jestli to takhle půjde otevřít každému nebo jestli to byla jen zvláštnost mého rar archivu, že se tak lehce nechal...
Lenovo R61 - 14.1", Intel Core 2 Duo T8100 (2.1GHz), Intel X3100, 2GB RAM - LMDE;  Raspberry Pi Arch linux + 1TB disk;  ASUS wl-500g s "Oleg's firmware" - MIPS Linux;  mikrotik RB951G-2HnD

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: ubuntu umožňuje rozbalit zaheslovaný archiv bez hesla ??!
« Odpověď #1 kdy: 12 Ledna 2011, 13:12:37 »
To není bug -- je to o tom jak a v čem byl ten archiv vytvořen. Některé rary takhle fungují, ale jiné chtějí heslo "hned".

Kedrigern

« Odpověď #2 kdy: 12 Ledna 2011, 13:13:26 »
Probohy! :D Pokud říkáš pravdou, tak je to problémem RARu. Pokud má někdo tak slabé šifrování, že ho lze mezi řečí prolomit (druhá věc je, že s jistými prostředky to je téměř každé šifrování), tak má smůlu.

Ten program se neptá na heslo, protože by ho ověřoval, ale protože by sám neměl být schopný bez hesla přístupu.

Tipuji, že tam dal někdo prázdné heslo a proto to prošlo či tak.

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 12 Ledna 2011, 13:33:48 »
Podobně, když máš "heslem chráněný" oddíl na Windows XP, tak se ti v Ubuntu normálně otevře. Ubuntu o jeho zaheslování neví. Podobně různé "šifrované" archívy, šifrované MDB databáze...

Jediné, čemu se dá věřit, jsou opravdu silná šifrování dat. To, že nějaký program nechce otvírat soubory, dokud se mu nedá heslo, není moc spolehlivé.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #4 kdy: 12 Ledna 2011, 13:51:53 »
Obávám se, že v tomto případě se nejedná o "šifrovaný" archiv, ale pouze archiv "chráněný heslem" v tom smyslu, že rar to heslo pouze ověří. Vím, že to vypadá podobně, ale opravdu to není totéž :-)

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #5 kdy: 12 Ledna 2011, 14:10:49 »
Taky jsem takhle cosi rozbaloval, ale zdá se mi, že stejně po "cracknutí" takového archivu překopírováním nebyla data použitelná.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.