Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zkušenosti s ethernetem po elektrických rozvodech  (Přečteno 5215 krát)

Vilda74

• Návštěvník
Zkušenosti s ethernetem po elektrických rozvodech
« kdy: 20 Ledna 2011, 22:15:48 »
Ahoj, chci si doma udělat takovou mini síť:

- PC (převážně s WinXP)
ADSL modem s WiFi    - ext. disk zapojený na LAN
                              - tiskárna (multifunkce) sdílená na LAN
                              a  k tomu všemu poměrně vzdálené HTPC s Ubuntu zatím připojené přes WiFi, ale úplně spokojen nejsem.

Zvažuji koupi adapterů na LAN po rozvodech elektřiny, které slibují vyšší rychlost a tedy použitelnost i pro streamování videa atd.  asi nejraději toto: http://www.wdc.com/wdproducts/library/AAG/cze/4178-705126.pdf

Nicméně ani u tohot, ani u žádného jiného adaptéru jsem nenašel podporu Linux, je sice pravda, že pro vlastní provoz není žádný SW potřeba, ale pro správu a detailnější nastavení ano a u všech je pouze pro Win

Máte někdo s tímto způsobem vytvoření sítě zkušenost, resp. jak s Ubuntu v kombinaci s WinXP, nebo se tím nemám trápit a případně to konfigurovat z PC s WinXP, které stejně potřebuji mít?

Díky za vaše postřehy :-*

Vilda74

• Návštěvník
Re: Zkušenosti s ethernetem po elektrických rozvodech
« Odpověď #1 kdy: 04 Února 2011, 21:51:31 »
Tak dnes dorazily adaptéry pro ethernet po el. vedení.
První zkušenosti: instalace naprosto bezproblémová. Díky tomu, že na jedné straně je PC s WinXP, tak šla spustit i servisní aplikace, ale šlapalo by to i bez ní. Na straně Ubuntu okamžitý přístup, bez sebemenších problémů. Indikovaná rychlost při zapnutí do stejné zásuvky 194-197MBs, při zapojení kdekoliv jinde v domě 97-110MBs, takž minimálně dvojnásobek proti WiFi (u mne spíš čtyřnásobek)
 :o

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #2 kdy: 05 Února 2011, 08:08:57 »
Dobrá zkušenost, také zvážím ...

díky za tip
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #3 kdy: 05 Února 2011, 15:49:28 »
A zkoušel jsi jak daleko se taková sít proroutuje? Jestli byses chytil i u sousedů v paneláku nebo tak...
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Dandim

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 05 Února 2011, 16:17:14 »
Taky jsme zavedli HomePlug (http://alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051410870UG000QG4). Wifi už nestačila. Máme 2 rodinné domy vedle sebe. Takže řešení celkem dobré (ale došlo ke snížení rychlosti(jde to poznat na pingu na router)). Jiné řešení by asi nešlo. Taky jsem zpozoroval jiné rychlosti při zapojení do jiné zásuvky (router, jiný elektrický okruh). V rámci domu by to bylo asi dost dobré (ale nezkoušel jsem to). Takže suma sumárum je to dobré, ale pro ty co by jsi to chtěli koupit tak doporučuji se optat na bezdůvodné vrácení do 14 dní (je tam asi dost faktorů co může kvalitu připojení ovlivnit).

min25

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 05 Února 2011, 16:40:21 »
Majitele tohoto šrotu bych chtěl mít za souseda :) Je to šíření vysokofrekvenční energie po k tomu nepřizpůsobených elektrických rozvodech. Stačí jeden neodrušený motorek nebo spínaný zdroj a přenos je skoro nulový. Naopak rušení krátkovlnných stanic je možné í 300m daleko. To že mají tyto přístroje homologaci nic neznamená, protože nejsou brány jako vysílače vysokoftekvenční energie. V případě rušení ČTÚ provoz tohoto zařízení zakáže. Potom je možné výrobek v záruce vrátit, po záruce už je jenom vše na ochotě prodejce!

Vilda74

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 05 Února 2011, 18:57:21 »
No nejsem odborník na elektromagnetické vlny, ale wifi asi taky úplně čistá nebude. Jsem taky letecký modelář a teď se zrovna na wifi 2,4GHz lítá o stošest. Každopádně jsem měl s wifi problém s rychlostí. Ten tedy rázem zmizel. Zatím jsem žádný problém s rušením nezjistil. Přenos je kódovaný a v podstatě, pokud by ho něco rušilo, tak se "pouze" spomalí. Nevím, jaký problém bych tím mohl komukoliv způsobit. ???

min25

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 05 Února 2011, 20:01:03 »
No nejsem odborník na elektromagnetické vlny, ale wifi asi taky úplně čistá nebude. Jsem taky letecký modelář a teď se zrovna na wifi 2,4GHz lítá o stošest. Každopádně jsem měl s wifi problém s rychlostí. Ten tedy rázem zmizel. Zatím jsem žádný problém s rušením nezjistil. Přenos je kódovaný a v podstatě, pokud by ho něco rušilo, tak se "pouze" spomalí. Nevím, jaký problém bych tím mohl komukoliv způsobit. ???
Pokud je v síti rušeni tak pouze výrazně klesne rychlost přenosu to je zcela nepochybné. Problém je v tom že tyto adaptéry používají ofdm chip který využívá kmitočty v rozsahu krátkých vln tedy zhruba 2-30Mhz. Protože k přenosu není použit koaxiální kabel, ale běžná rozvodná síť tak tento přenos je vyzařován el. rozvody jako anténou na vzdálenost několika stovek metrů. To je nežádoucí ze dvou důvodů. Pokud někdo umí kódovaný přenos rozlousknout je to jako bezpečné jako wifi. Horší je že při přenosu vzniká při přenosu velice silné rušení výše uvedeného spektra krátkých vln. Pokud si bude stěžovat posluchač zahraničního rozhlasu http://www.dx.cz/ nebo nějaký radioamatér http://www.crk.cz/CZ tak odrušovací služba takovéto rušení nařídí odstranit. Protože homeplug není vysílačka nepotřebuje homologaci, ale pokud svým provozem způsobuje vysokofrekvenční rušení je "odrušen". Pokud máš zájem pěkně popsaná je problematika tady: http://www.powerline-plc.info/index_en.html je to sice bpl ale rušení je stejné. Jsou tam i videa se zvukovými nahrávkami. Ještě pro zajímavost už si toho všimlo NATO a zjistilo že pokud by byl terorizmem nabořen satelitní systém znamenalo by to pro krátkovlnný vojenský provoz problém a uvažuje se o zákazu téhle zvrhlosti. Ofdm širokopásmová modulace je výborná věc, ale k přenosu je absolutně nevhodná nestíněná el rozvodná síť.
http://www.ban-plt.co.uk/
http://www.youtube.com/user/g0ifi
http://www.rsgbshop.org/acatalog/Spectrum_Defence_Fund.html
http://www.mikeandsniffy.co.uk/UKQRM
Ve Švédsku je již zákaz používáni:

Sweden bans polluting PLT equipment
A CEPT Electronic Communications Committee report notes that Sweden has removed from the market some of the Powerline Networking equipment that pollutes the radio spectrum. The 54th meeting of the CEPT Working Group Spectrum Engineering in Bordeaux covered recent developments of the harmonised emission standard for IT equipment EN55022. Mention of the Swedish action in withdrawing polluting PLT equipment appears under ‘13 EMC’ in the Working Group report. If you wish to read this in full, just type ‘Working Group Spectrum Engineering Bordeaux’ into your favourite search engine and go to the http://www.ero.dk reference you will see listed.
(RSGB News)
http://www.ero.dk/
« Poslední změna: 05 Února 2011, 20:27:10 od min25 »

pst

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 06 Února 2011, 12:30:38 »

Tento způsob připojení se nezdá nešťastným, on JE. Posílá se širokospektrální signál kamkoliv a nelze takové šíření nijak řídit. PLT rušení služeb, které se v okolí provozují na základě povolení, je příšerné. O bezpečnosti (myslím bezpečnost informací) je třeba hovořit až v druhé řadě? Je-li přenos kódovaný (a to je vždy), neznamená to, že je bezpečně kryptovaný. A obráceně. Přenos datového signálu z principu není nijak chráněn proti rušení. Ano, jiskřící motorek fénu na vlasy neběží zase tak často, že.. Takže nadáváme na poskytovatele, prohlížeč, počítač tak dlouho, dokud kadeře neuschly. Martine, kdyby to bylo tak vynikající, opravdu by se toho nějaký profi poskytovatel nechytil?

Vím, že dokud za rohem (nebo lépe u dveří) nestojí inspektoři ČTÚ, nikdo se tím nezabývá, ale elementární slušnost k okolí by měla existovat. V mrtvé komoře jsme měřili tato zařízení a byli jsme zděšeni, kde všude jsme všude našli použitelné i nepoužitelné zbytky tohoto signálu. Takže prosím alespoň o jedno: pokud víte, že je v okolí někdo, kdo se zabývá radioamatérskou činností (poznáte podle neběžných anten) nebo poslechem vzdálených rozhlasových stanic, zjistěte si u něj, zda a jaké problémy mu způsobujete (a to dříve, než si ČTÚ či on zjistí vás). Pokud máte v okolí středisko komunikační služby armády, českých spojů, rozhlasu, zvažte, zda vám možné problémy stojí za těch pár ušetřených metrů metalického vedení nebo optiky. Nespoléhejte na to, že vy jste na nějakém kmitočtu a oni na jiných.

Pokud se týká zákazu PLT: pracuje se na tom napříč radiovým spektrem i službami - příslušné stížnosti jako podkladový materiál má i ČTÚ, ale (co bychom si povídali) je to business.

Pst

ok1dtm

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 06 Února 2011, 15:11:53 »
To PST jako od radioamatéra máš K+  ;D Je to jako kdyby v neodrušenou svíčku u Pionýra která prskala v rádiu a dělala mžitky na tv obrazovce při projíždění kolem domu schválně připojili na venkovní anténu aby problém měla celá vesnice ;D

Vilda74

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 07 Února 2011, 09:55:04 »
No tohle ale "normální" smrtelník neví!!! Pokud něco takového nabízí seriózní firma (a to myslím WD je) a prodává seriózní obchod v ČR, tak předpokládám, že je to v pohodě. Nekupuju šunty z čínských shopů, tam by mne to nepřekvapilo, ale teď si připadám jako nějaký terorista. Chtěl jsem prostě vyřešit rychlý přenos dat, bez nutnosti tahat nové "dráty", myslíte, že tedy čistší by bylo navýšit výkon mého wifi routeru nějakou lepší anténou, nebo jak to řěšit?
PS nejbližší radioamatér je cca 1000m vzdušnou čarou (alespoň podle antény)

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #11 kdy: 07 Února 2011, 10:18:11 »
Já dělal v elektru 6 let a také jsem na to hned ve třetím postu kývnul jako supr řešení.. nezabýval jsem se sice bezdrátovými přenosy, nicméně člověk v tomhle oboru by asi tak nějak měl tušit co a jak..chci tím jen říct, že pokud to nevím ani já a to z oboru plus minus jsem, tak běžný člověk nemá šanci a v obchodu mu to samozřejmě neřeknou....Vilda74 chtěl jen vyřešit problém, což se mu podařilo..každopádně když už nic, jsme o něco chytřejší :)

Ten problém s bezdrátovou rychlostí by řešil N-kový router..samozřejmě je třeba mít i N-kový přijímač. Je psáno, že tyto routery dosahují až 300 Mbitové rychlosti, což nám znalci můžou vysvětlit, jestli je to na 2,4 Ghz vůbec možné..:)

http://wifi.aspa.cz/tp-link-tl-mr3420-3g-3-75g-wireless-n-router-300-mbps-z103059/
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10

Dandim

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 07 Února 2011, 10:24:26 »
Samozřejmě N- kový router jsem jako řešení zkoušel také. Ale sice nabízí vyšší rychlost ale ne dosah bohužel. Tak jsem musel to řešit pomocí těch adaptérů v mém případě to jediné obstojné řešení.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #13 kdy: 07 Února 2011, 10:50:39 »
Já dělal v elektru 6 let a také jsem na to hned ve třetím postu kývnul jako supr řešení.. nezabýval jsem se sice bezdrátovými přenosy, nicméně člověk v tomhle oboru by asi tak nějak měl tušit co a jak..chci tím jen říct, že pokud to nevím ani já a to z oboru plus minus jsem, tak běžný člověk nemá šanci a v obchodu mu to samozřejmě neřeknou....Vilda74 chtěl jen vyřešit problém, což se mu podařilo..každopádně když už nic, jsme o něco chytřejší :)

Ten problém s bezdrátovou rychlostí by řešil N-kový router..samozřejmě je třeba mít i N-kový přijímač. Je psáno, že tyto routery dosahují až 300 Mbitové rychlosti, což nám znalci můžou vysvětlit, jestli je to na 2,4 Ghz vůbec možné..:)

http://wifi.aspa.cz/tp-link-tl-mr3420-3g-3-75g-wireless-n-router-300-mbps-z103059/

No čistě teoreticky 300MB * 8 = 2.4Gb takže ano lze přenést 300MB surových dat za vteřinu. Ale od toho musíme odečíst ztracené pakety, jejich hlavičky, řídící zprávy protokolu a ostatní balast, takže reálná rychlost bude o dost nižší.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Vilda74

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 07 Února 2011, 12:31:04 »
No, kdyby mi prošlo zdí těch 54MBs, tak by mi to stačilo, ale i při použití lepší antény jsem se v Ubuntu dostal na 64%, což už bylo na video málo :-\

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #15 kdy: 07 Února 2011, 16:23:53 »
No, kdyby mi prošlo zdí těch 54MBs, tak by mi to stačilo, ale i při použití lepší antény jsem se v Ubuntu dostal na 64%, což už bylo na video málo :-\

Já jednu dobu přijímal signál s 30-ti procenty :-) Dnes nepřijímám víc, než 50 procent a je to naprosto dostačující, stabilní ..videa nejsou žádným problémem, zakládám i server pro Counter-Strike :-) Není sice nijak náročný, ale na plynulý chod je třeba hlavně propustnost a i s takovým signálem je naprosto dostačující...pokud ti nejedou videa s 64mi procenty, bude chyba jinde bych řekl

Vilda74

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 07 Února 2011, 16:49:12 »
No video ze síťového disku jede, ale z internetu mi to někdy zadrhávalo, teď to jedene v pohodě.

pst

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 08 Února 2011, 08:09:09 »
No tohle ale "normální" smrtelník neví!!! Pokud něco takového nabízí seriózní firma (a to myslím WD je) a prodává seriózní obchod v ČR, tak předpokládám, že je to v pohodě. Nekupuju šunty z čínských shopů, tam by mne to nepřekvapilo, ale teď si připadám jako nějaký terorista. Chtěl jsem prostě vyřešit rychlý přenos dat, bez nutnosti tahat nové "dráty", myslíte, že tedy čistší by bylo navýšit výkon mého wifi routeru nějakou lepší anténou, nebo jak to řěšit?
PS nejbližší radioamatér je cca 1000m vzdušnou čarou (alespoň podle antény)

Ale nee, tak jsem to vůbec nemyslel a OK1DTM pravděpodobně také ne.

Jak výrobce, tak prodejce jen realizují business v rámci zákonné a podzákonné legislativy a stejně tak I ty sis koupil zařízení “v dobré víře” a nikdo tě za to nebude zbytečně obtěžovat. Problém je v tom, že povolené komunikační služby mají přednost a na tobě by bylo odstranit problémy, které bys jim způsobil. Jiná otázka je, zda by ses potom chtěl hojit na prodejci (výrobce je ze hry).

Zvýšení výkonu u schváleného zařízení je dodaným programovým vybavením možné, ale výměna antény za jinou, než dodanou prodejcem je (zjednodušeně řečeno) porušeném prohlášení o shodě (výrobek v nové konfiguraci není ten, který byl schválen). Přitom právě použití anteny s větší směrovostí (ziskem) je nejméně bolestivé ze všeho, co zde dosud padlo. Samozřejmě pokud v daném směru není někdo, kdo číhá na tvoje data nebo je nechtěně dostane.

Několik poznámek ke konkrétnímu případu a jeho řešení.

Krok č. 1. Zařízení několik dnů intenzivně používej (zejména současně s ostatními zdroji elektromagnetického znečistění, vysavač, fen, mixer, sekačka) a ověř si, že ti vyhovuje. Pokud ne, bude se s tím dále trápit už někdo jiný.

Krok č. 2. Zkus se dát do řeči s radioamatérem na jednom kilometru, o kterém jsi mluvil. Podle svodu víš, kde bydlí, chodíte spolu do sámošky, venčíte psíky apod. Zeptej se ho, zda v posledních dnech nezaznamenal nějaký zjevný vzrůst rušení zejm. na pásmu 160 m. Pravděpodobně řekne, že ano, ale na to nedbej, to je záležitost toho nahoře.

Řekni mu na rovinu, žes začal používat PLT a že tě lidi straší. Takže domluv se s ním na konkrétním čase, kdy zařízení vypneš a pak za určitou dobu, kterou určíš ty, zase zapneš. A to párkrát za sebou. On si napíše, kdy rušení šlo nahoru a kdy dolů, ty, kdys to zapnul/vypnul. Na vás obou pak je, abyste si porovnali časy, zda se statisticky významně shodují.

Předpokládáme, že onen radioamatér je dostatečně fundovaný a zvolená metoda vyloučí důvod si vymýšlet. Informaci, kterou od něj získáš, a která snad bude negativní, můžeš brát za jakési vodítko, ale neznamená to, že po jiné větvi rozvodů s jiným vyzařováním (např. jinak zatrubkovaným) jsi za vodou.

Pokud bude rušení průkazné, nezbude, než filtrovat („před hodinami“) apod. Ale nestrašme předem. Jak říkal jistý Hamlet, být připraven, toť vše.

Pst
« Poslední změna: 08 Února 2011, 17:59:27 od pst »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.