Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace Ubuntu na Lenovo S10-3 (bez optické mechaniky) [vyřešeno]  (Přečteno 4771 krát)

weckho

• Návštěvník
Ahoj,

nedaří se mi nainstalovat Ubuntu na Lenovo S10-3. Běží na něm Windows 7 Starter, nemá optickou mechaniku. Zkoušel jsem to přes bootovací USB flashku, ale počítač z ní nechce nabootovat, vždy se při startu zasekne. Zkoušel jsem tímto způsobem instalovat Ubuntu 10.10 - verzi 64bit pro klasické počítače a potom ještě verzi 32bit pro netbooky.

Někde jsem četl, že se v BIOSu kromě nastavení bootu z USB flash musí ještě povolit něco jako USB Legacy, ale nevím, jestli jsem to správně pochopil - každopádně nic takového v BIOSu najít nemohu...

Chtěl bych win v netbooku ponechat a nainstalovat Ubuntu na druhou část disku, nechci je ale mít nainstalované přes Wubi, aby to prostě celé nestálo na těch winech a byly ty systémy nezávislé na sobě. Možná jsem paranoidní, ale těm winům prostě nevěřím a nechci aby mi znefunkčnily oba systémy, pokud se v nich něco pod*lá :)

S čím bych potřeboval pomoci:
* Poradit ohledně toho USB Legacy.
* Poradit, jestli existují jiné cesty, jak Ubuntu nainstalovat bez optické mechaniky, flashky a Wubi. Možná externí mechanika? Ale nebude to to samé, když se také připojuje přes USB?
* Nešlo by třeba v těch winech nějak rozdělit disk a bootovat potom z té druhé, prázdné části disku, kam bych ve winech nahrál tu instalačku Ubuntu?

Díky za každou radu!
« Poslední změna: 05 Února 2011, 14:54:52 od Pavel Půlpán »

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re: Instalace Ubuntu na Lenovo S10-3 (bez optické mechaniky)
« Odpověď #1 kdy: 01 Února 2011, 11:22:34 »
Ano ve windows 7 můžeš rozdělit disk předem a to tak že do nabídky start dej hledat Disk Management a klikneš pravým tlačítkem myši na disk co chceš zmenšit a dáš Shrink Volume poté uvolníš potřebné místo pro ubuntu.
To že procesor podporuje 64bit neznamená že to podporuje deska.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

weckho

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 01 Února 2011, 14:32:15 »
Co přesně se stane?

Po zapnutí počítače (restartu) s připojenou boot USB flashkou mohu buď volbou F12 zvolit Boot menu, nebo volbou F2 spustit BIOS. Pokud nezvolím nic, nic se nestane a počítač zůstane na tomto bodě - normálně zapnut - dál v bootování nepokračuje. Pokud zvolím první možnost (F12) stane se úplně to samé. Pokud zvolím F2, napíše Entering bios... a na tom zamrzne a opět se nic neděje (čekal jsem i půl hodiny). Když tu flashku vyndám a restartuju (natvrdo) počítač, vše zase normálně funguje. Jinak ve flashce by problém být neměl, zkoušel jsem ji u kolegyně a té z ní normálně instalace Ubuntu nabootuje.

Plus jsem ještě u sebe zkoušel jinou flashku, na které byla Live verze Ubuntu, a z té mi to normálně najelo.

Ještě k tomu rozdělení disku. Je tedy možný následující postup instalace Ubuntu?
1.) Rozdělím disk a na prázdnou část nahraju instalační soubory z bootovací flashky.
2.) V BIOSu nastavím boot z této části disku.
3.) Nainstaluji Ubuntu.

Díky za pomoc.

honzee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 01 Února 2011, 15:24:42 »
Plus jsem ještě u sebe zkoušel jinou flashku, na které byla Live verze Ubuntu, a z té mi to normálně najelo.
No tak si z ni mel rovnou nainstalovat Ubuntu ;)
Mezi má oblíbená prvočísla patří 11° a 13°

weckho

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 01 Února 2011, 15:58:43 »
No tak si z ni mel rovnou nainstalovat Ubuntu ;)

Bylo mi řečeno, že to nejde :) Takže to jde? Popřípadě jak? Myslel jsem, že to slouží jen k vyzkoušení systému a přímá instalace není možná...

honzee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 01 Února 2011, 16:18:22 »
Instalacni iso funguje zaroven jako live verze. Nevim o zadne oficielni extra "ciste live" verzi Ubuntu. Pokud se pletu, snad me nekdo zkusenejsi opravi. Po nabootovani muzes vybrat, zda Ubuntu vyzkousis nebo rovnou nainstalujes. Behem zkouseni lze kdykoliv zvolit instalace.

To, co tady uvadis, je vice nez matouci:
1) Nelze ti nabootovat zadny USB disk s ruznymi verzemi Ubuntu. U zname ale funguji. Tzn. bootovatelne medium je spravne vytvorene. Dle svych slov si zkousel 32 i 64bit verzi.
2) Nabootoval si jinou live verzi. Tzn. tvuj pocitac umi bootovat z USB a nema to zakazano.
--> SPOR :)

V cem si USB disk vytvarel?

weckho

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 01 Února 2011, 16:32:58 »
Instalacni iso funguje zaroven jako live verze. Nevim o zadne oficielni extra "ciste live" verzi Ubuntu. Pokud se pletu, snad me nekdo zkusenejsi opravi. Po nabootovani muzes vybrat, zda Ubuntu vyzkousis nebo rovnou nainstalujes. Behem zkouseni lze kdykoliv zvolit instalace.

To, co tady uvadis, je vice nez matouci:
1) Nelze ti nabootovat zadny USB disk s ruznymi verzemi Ubuntu. U zname ale funguji. Tzn. bootovatelne medium je spravne vytvorene. Dle svych slov si zkousel 32 i 64bit verzi.
2) Nabootoval si jinou live verzi. Tzn. tvuj pocitac umi bootovat z USB a nema to zakazano.
--> SPOR :)

Právě proto tomu nerozumím. Napsal jsi to správně, přesně takhle jsem to myslel.

Vytvářel jsem to v Unetbootin, dle návodu tady na Wiki... Jinak ta Live verze mi instalaci nenabízí. Mohu poprosit o informaci, kde to po spuštění systému mohu najít?

honzee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 01 Února 2011, 16:44:59 »
V live by mela byt na plose ikona "Instalovat Ubuntu" nebo neco takoveho. Ale buh vi od koho a jakou mas verzi:) Zkus USB vytvorit pomoci Tvurce spousteciho disku v Ubuntu (napriklad pomoci te tve live verze). Jinak mne obcas nefunguje Unetbootin, pokud pred jeho pouzitim zformatuju flashku na jiny fs nez FAT. Potom z ni proste nenabootuju.

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 01 Února 2011, 16:51:30 »
Pokud existuje fungujici "LiveUSB" bez nabidky instalace, nemel by byt problem v tomto systemu nainstalovat ubiquity (instalator ubuntu) a pomoci toho pak nainstalovat system na hdd.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #9 kdy: 01 Února 2011, 17:35:10 »
Já už jsem z USB instaloval snad víc než 50x.Pokud máš Maverick, musíš použít Unetbootin z Mavericku, jinak to nejde.

weckho

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 05 Února 2011, 11:46:00 »
Tak vyřešeno - ta instalační flashka byla fakt asi nějaká divná, z SD karty mi to nabootovalo normálně. Díky všem za pomoc  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.