Také moc držím palce a chválím iniciativu...K+
Jinak co se týče prostředí, osobně si myslím, že každé prostředí je tak složité, jak jim to představí sám učitel ...ano, jsou rozdíly, ale jestliže někomu ukážu, jak se jezdí na kole, pak na motorce a pak v autě, jsem si jistý, že to každý pochopí a bude plus minus umět jezdit na všem.
Já bych se vůbec nebál začít na GNOME. Pokud si uděláš opravdu dobrý plán, jak dětem vysvětlíš co a kde hledat (čím začít, jak zaujmout), pak se v tom bez problémů orientovat budou a hlavně se v tom budou chtít orientovat. Ubuntu je naprosto excelentní systém a co všechno tam lze dělat je opravdu pro woknaře nemyslitelné - sice asi předbíhám, ale hlavní je, že tam ty možnosti jsou...jestli je pak uživatel využije nebo ne je jen na něm.
Pokud dobře znají systém Windows, tak bych určitě začal přirovnáním...to se mi osvědčilo nejlíp, tzn:
ve Windows jsou oddíly značeny písmenkově, v Linuxu adresářovou strukturou - konkrétní příklad:
Windows - C:\
Ubuntu - /
Pač každý vždycky hledá, kde má kruci to "céčko", "déčko" atd...Dá se to krásně přirovnávat a ti, co znají Windows si to takhle můžou jednoduše spojit..osobně jsem tak pár úplných laiků zaškoloval a používají Ubuntu dodnes..