Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunkcni wifi na Acer Aspire 5101AWLMi  (Přečteno 12199 krát)

gargy2002

• Host
Nefunkcni wifi na Acer Aspire 5101AWLMi
« kdy: 17 Prosince 2006, 21:17:21 »
Zdravim lidi,
Mam dost solidni problem a potreboval bych help. Mam laptop uvedeny v nadpise, je to AMD64 2GHz, 1GB RAM DDR2, ATI X1100....a mam problem rozchodit wifinu Broadcom 4318. Napred jsem mel Ubuntu 6.06 Dapper, ale mel jsem stejny problem, takze jsem presel na novejsi 6.10 EDGY, kde by mela byt podpora Broadcomu uz zakompilovana. Jako v Dapperu mi to wifinu vidi, je tam driver, ale mam tam tohle: "iwconfig"

lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

eth1      IEEE 802.11b/g  ESSID:""  Nickname:"Broadcom 4318"
          Mode:Managed  Access Point: Invalid  
          RTS thr:off   Fragment thr:off
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

sit0      no wireless extensions.

Prosel jsem snad vsechny navody na cz a en forech, ale ani jeden nezabral. Zkousel jsem ndiswrapper, jeste v Dapperu a vsechno ok podle navodu, ale stejne nic. Uz nad tim travim stridave mesic po nocich a ted dokonce cely veekend s kamosem, kterej se mi na to napichl odjinud a nic. Napadlo me, ze by to mohl byt problem s acpi, tak jsem je stahnul, zkusil instalovat, ale ve finale po prikazu: "modprobe acer_acpi"
mi to zahlasilo error a instalace krachla. Jsem novacek co se tyce linuxu a vpodstate vse znam od znameho, ktery uz na tom jede nejakej patek. Ta hlaska "no such device" me uz irituje. Mam laptop koupeny v UK a en verzi ubuntu, ale to je nepodstatne. Mohl by mi nejaky admin poradit, please????

university

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 21 Prosince 2006, 03:44:30 »
predpokladam, ze mas
Kód: [Vybrat]
05:03.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)?

Přesně tentýž problém řeším taky... a jsem z toho bezradný. Ndiswrapper jsem taky zkoušel, dokonce nainstaloval 32bitovej ovladač (ten nešel), tak 64 bitový (taky ne) a nakonec jsem ndiswrapper deaktivoval a pokoušel se nějak instalovat ten ovladač z jádra, každopádně něco je fakt špatně a dost mě to s***. Ja se už ptal i na (německém) amilo foru, ale nikdo mi neporadil..

Ještě bych dodal, že mi to periodicky hlásí chybu:
[13727.341732] bcm43xx: Error: Microcode "bcm43xx_microcode5.fw" not available or load failed.
kvůli Linuxu už ani nespím:)

university

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 21 Prosince 2006, 04:47:23 »
funguje mi to!!!!!!!!!!

takže bych své počínání popsal takto:
1) do /etc/modprobe.d/blacklist přidat řádku
blacklist bcm43xx(tím se kernel přestane zabývat hledáním vlastního ovladače a wifi kartu nebude hledat.) následující "iwconfig" by tedy neměl eth1 najít.

2) reboot
3) nainstalovat ndiswrapper, není-li. odinstalovat chybne ovladace, jsou-li. stáhnout 64bitový ovladač z http://www.box.net/public/x1qqgyu1yb , tar -xvvf ovladac.tar.gz
4) sudo ndiswrapper -i /cesta/k/ovladaci/bcmwl5.inf
5) sudo ndiswrapper -m
6) reboot (ten mozna neni nutny, ale kazdopadne by po nem mela wifikarta fungovat!)

viz též http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=190177

Máte-li ještě otázky, rád vám pomohu, ale jsem taky ještě stále začátečník (Linux mám cca tři týdny:o)

gargy2002

• Host
« Odpověď #3 kdy: 21 Prosince 2006, 04:49:22 »
Zdarec,
Jasne, mam broadcom 4318. Me to hlasilo porad, ze nemam takove zarizeni a zkousel jsem ndiswrapper a vsechno mozne tady na foru a na eng taky. Mam AMD64 a nasel jsem kousel nize na diskusi o zprovozneni wifi na asus odkaz, kde byl navod a pro Edgy na AMD64(Turion..) tam je odkaz na zkompilovany kernel 2.6.18.5. Kupodivu jsem to prave dnes zkusil, protoze se mi to driv nepodarilo stahnout a wifina se mi uz ted hlasi pouze jako disabled, takze ten ndiswrapper musim zkusit znova. Predtim ale ani ranu. V patek na to asi vletim znova a melo by to konecne fungovat, doufam. Nevim, co mas za stroj, ale pokud neco podobneho, tak bych doporucoval to zkusit taky. Jeste poznamecka, na mem laptopu je zakladni deska na 32 bitech, takze ovladac musi byt taky na 32 bitove pc, ja ale pro jistotu zkousel ovladac na 64 bitove pc taky. :)
Good luck gargy

gargy2002

• Host
« Odpověď #4 kdy: 21 Prosince 2006, 05:57:28 »
Citace: university
funguje mi to!!!!!!!!!!

takže bych své počínání popsal takto:
1) do /etc/modprobe.d/blacklist přidat řádku
blacklist bcm43xx(tím se kernel přestane zabývat hledáním vlastního ovladače a wifi kartu nebude hledat.) následující "iwconfig" by tedy neměl eth1 najít.

2) reboot
3) nainstalovat ndiswrapper, není-li. odinstalovat chybne ovladace, jsou-li. stáhnout 64bitový ovladač z http://www.box.net/public/x1qqgyu1yb , tar -xvvf ovladac.tar.gz
4) sudo ndiswrapper -i /cesta/k/ovladaci/bcmwl5.inf
5) sudo ndiswrapper -m
6) reboot (ten mozna neni nutny, ale kazdopadne by po nem mela wifikarta fungovat!)

viz též http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=190177

Máte-li ještě otázky, rád vám pomohu, ale jsem taky ještě stále začátečník (Linux mám cca tři týdny:o)
Tak to jsem rad, ze to aspon nekomu z nas funguje, ja mel drive disabled a po zkousce toho navodu mam uz dokonce unclaimed, takze to mam jeste horsi. Mno, budu to zkouset dal...

university

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 21 Prosince 2006, 22:55:56 »
Citace: gargy2002
Tak to jsem rad, ze to aspon nekomu z nas funguje, ja mel drive disabled a po zkousce toho navodu mam uz dokonce unclaimed, takze to mam jeste horsi. Mno, budu to zkouset dal...
Máte správně nainstalovaný ndsiwrapper? Jak jste ho instaloval? Já ze zdrojáků. Co vám hlásí
dmesg | grep ndiswrapper?

university

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 21 Prosince 2006, 22:57:24 »
jo  a ještě, jakou máte verzi Ubuntu? Co nám poví uname -a ?

gargy2002

• Host
« Odpověď #7 kdy: 22 Prosince 2006, 03:29:28 »
Zdravim,
Tak ten ndiswrapper jsem instaloval pres Synaptic z cd, mam totiz problem s kabelem ze sousedniho pokoje, mam net pres router na wifi a kabely jsou na obtiz, tak ho kamarad asi vypojil, kazdopadne neni funkcni, takze jsem instaloval z cd. Po tom prikazu dmesg....ndiswrapper to nedela nic a kdyz jsem zkousel instalovat ze stazeneho balicku, tak mi to hlasi errory. Ted mam Ubuntu Edgy 6.10 a kernel 2.6.18.5, mel jsem 2.6.17.10, ale tam neslo vubec nic, co se tykalo wifi. Pokud se clovek ma zabyvat x mesicu zprovoznovani hw v systemu, kterej neni zrovna jednoduchej, tak to muze odradit. Ja potrebuju funkcni pc a ne, abych se musel snazit x mesicu zprovoznit nejdulezitejsi vec, coz je internet. Uz ani nemam slov dlouho do noci zjistovat kde jsem udelal chybu, ci nemam podporovanej hw v jadre mi jako ubuntu pro lidi, coz je na uvodni strane tohoto serveru nepripada. Zrovna ted jsem dokonce zjistil, ze ten kabel, kterej mam kvuli ubuntu je nefunkcni, takze dalsi problem kvuli systemu, kterej uz nejakej patek nebezi jak ma. Ted si dam pauzu a mam v planu navstivit behem svatku znameho kousek jizneji, kde pobyvam, tak to vezmu sebou, at to omrkne. Uvidim, zda se pohneme dal.
Nic, kdyz budou ty vanoce, tak stastne a vesele, ja budu mit asi o zabavu postarano... :)

university

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 22 Prosince 2006, 03:59:19 »
předpokládám tedy, že jste nainstaloval 64bitové ubuntu? (což je to, na co jsem se chtěl zeptat...?) pokud máte vypalovačku nebo flashku, stáhněte si na jakémkoli počítači balíček build-essential (http://packages.ubuntu.com/cgi-bin/download.pl?arch=amd64&file=pool%2Fmain%2Fb%2Fbuild-essential%2Fbuild-essential_11.3_amd64.deb&md5sum=2561f6381770cadaedcfc9ae8e319bb5&arch=amd64&type=main) a příkazem sudo dpkg -i build-essential_11.3_amd64.deb ho nainstalujete.

Odinstalujte všechno, co připomíná ndiswrapper (sudo apt-get remove ndiswrapper*) prosím smažte! imho 64bitový ndiswrapper ani k dispozici z repozitáří nebyl, takže nechápu, co jste instaloval?!

Potom je nutné si stáhnout zdrojové kódy ndiswrapper a zkompilovat je. Stáhlý zdrojový kód (http://kent.dl.sourceforge.net/sourceforge/ndiswrapper/ndiswrapper-1.31.tar.gz) rozbalte (tar -xvvf) a v daném adresaři spustěte "sudo make install"

ndiswrapper tímto způsobem musí být nainstalovaný.

JInak vám také ovšem přeji krásné Vánoce:)

gargy2002

• Host
« Odpověď #9 kdy: 26 Prosince 2006, 14:22:05 »
Zdravim, tak jsem postupoval podle navodu a wifi uz funguje. Sice jsem mel problem nainstalit ten build-essential, protoze mi ten balicek hlasil error, ale posleze si to Synaptic nasel sam a ja doinstaloval do finale. Vzhledem k tomu, ze se jedna o me a musim mit problemy vsude, tak vyvstal problem zasadni a to je router. Pouzivame encrypt TKIP, tak hledam zpusob, jak se na ten router napojit. Uz jsem si nastavil pevnou adresu pridelovanou na muj latop, ale asi tam bude tech nastaveni udelat trochu vic. Wifi vyhledava signal a hlasi mi non associated, takze asi budu muset nejak vyresit jeste ten router. Delal jsem na tom celej weekend za spoluprace znameho, ale na nic jsem neprisel. Problem je, ze sdilim router s housematem, takze nemuzu delat moc drasticke zmeny v routeru a z duvodu polskych "obcanu" v sousedstvi si odmitame vypnout encrypt, protoze by se nam na to ti polsti "obcane" neprodlene napojili. Windows nema problem, ikdyz si musim wifi nastavovat rucne, nikoliv pomoci windows. V ubuntu jsem nastavil adresy napevno, jak lan, tak wifi, ale funguje pouze kabel. Budu hledat nejake navody na ten encrypt, ale hlavni problem s nefunkcni wifi uz je vyresenej, takze mnohokrat diky za pomoc.
Doufam, ze vanoce byly vesele s stastne, takze to same i s co nejvice uspechy preju i do noveho roku. gargy

Newkiller

• Host
« Odpověď #10 kdy: 29 Prosince 2006, 10:00:26 »
hmm tak přesně ten problém řeším :(
dmesg | grep ndiswrapper mi nepíše nic :( :

newkiller@laptop:~/Desktop/ndiswrapper-1.31$ dmesg | grep ndiswrapper
newkiller@laptop:~/Desktop/ndiswrapper-1.31$

ndiswrapper mám nainstalovaný z toho ndiswrapper-1.31.tar.gz :
sudo make install

ndiswrapper -m
mi píše:

ndiswrapper -m

:(

Newkiller

• Host
« Odpověď #11 kdy: 29 Prosince 2006, 10:04:18 »
hmm další error:

newkiller@laptop:~/Desktop/ndiswrapper-1.31$ sudo ndiswrapper -i /home/newkiller/bcmwl5.inf
driver bcmwl5 is already installed
newkiller@laptop:~/Desktop/ndiswrapper-1.31$ ndiswrapper -e bcmwl5couldn't delete /etc/ndiswrapper/bcmwl5: Inappropriate ioctl for device

Newkiller

• Host
« Odpověď #12 kdy: 29 Prosince 2006, 10:12:21 »
hmm tak jsem to nainstaloval a dal do blacklistu tu wifinu a píše mi to teď:

newkiller@laptop:~$ iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

sit0      no wireless extensions.

university

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 29 Prosince 2006, 14:02:48 »
Citace: Newkiller
hmm další error:

newkiller@laptop:~/Desktop/ndiswrapper-1.31$ sudo ndiswrapper -i /home/newkiller/bcmwl5.inf
driver bcmwl5 is already installed
newkiller@laptop:~/Desktop/ndiswrapper-1.31$ ndiswrapper -e bcmwl5couldn't delete /etc/ndiswrapper/bcmwl5: Inappropriate ioctl for device

ndiswrapper -h ti dá list of options, cili pokud je driver nainstalovaný, zkus ndiswrapper -l, mělo by to vypadat nějak takto:
bcmwl5 : driver installed
        device (14E4:4318) present (alternate driver: bcm43xx)
pak je vše v pořádku..

Newkiller

• Host
« Odpověď #14 kdy: 29 Prosince 2006, 19:44:08 »
už sem to vyřešil,stačilo jen restartovat znovu pc a napsat sudo ndiswrapper -m :)

tomic7

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 18 Ledna 2007, 18:23:28 »
Dobry den,

mam jeste drobny problem s pripojenim k wifi siti. Kartu jse naistaloval podle navodu. Po restrtu se mi v Network-manageru zobrazila mi moje domaci sit, ale kdyz aby se k ni notebook pripojil, tak nabehne tabulka s prubehem, ktera se zastavi na 28% s vypisem ze nastavuje zarizeni, ale na tech 28 to zustane a pak se progres sam ukonci a k siti se vubec nepripoji. Kdyz dam v Nastaveni systemu a nastaveni site a v nem wlan0 zakazu a povolim, tak se nacte dokonce i ip adresa, ale k do site se neprihlasim :( jinak uz jsem zkusil vypnout i sifrovani na AP, ale porad to same, poradite prosim nekdo ?

gargy2002

• Host
« Odpověď #16 kdy: 19 Ledna 2007, 03:03:19 »
Citace: tomic7
Dobry den,

mam jeste drobny problem s pripojenim k wifi siti. Kartu jse naistaloval podle navodu. Po restrtu se mi v Network-manageru zobrazila mi moje domaci sit, ale kdyz aby se k ni notebook pripojil, tak nabehne tabulka s prubehem, ktera se zastavi na 28% s vypisem ze nastavuje zarizeni, ale na tech 28 to zustane a pak se progres sam ukonci a k siti se vubec nepripoji. Kdyz dam v Nastaveni systemu a nastaveni site a v nem wlan0 zakazu a povolim, tak se nacte dokonce i ip adresa, ale k do site se neprihlasim :( jinak uz jsem zkusil vypnout i sifrovani na AP, ale porad to same, poradite prosim nekdo ?
Zdarec, ja po x tydnech marnosti nainstalil konecne tu svoji wifinu Broadcom, takze tohle forum mi dost pomohlo. Kdyz uz mi fungovala wifi, tak jsem se taky nemohl pripojit, ikdyz jsem videl, ze mi komunikuje wifi a router. Vzpomel jsem si, ze bych mohl vypnout ipv6, coz jsem udelal a ono to funguje. Doporucuju to zkusit. Odkaz jsem nasel tady na foru. Good luck. Jinak ja jsem pouzil standartni: system/administration/networking/configuration, zadnej manager nemam.
Mejte se gargy

gargy2002

• Host
« Odpověď #17 kdy: 20 Března 2007, 13:27:09 »
Zdarec,
jsem zde opet. Rozbehal jsem wifinu, ale musel jsem predelat nastaveni routeru, takze to fungovalo, ale mam opet ten samy problem. Protoze v 64ti bitovem ubuntu mi nefungovala polovina veci, vcetne pluginu na prehravani streamu online tv, tak jsem se rozhodl preinstalovat na 32bit verzi. Opet tradicni problem s wifi. Nainstalil jsem automatix, pres ten ndiswrapper, ale pokazde, kdyz instaluju driver, stazeny podle odkazu a z vice mist, vzdycky mi to ukaze invalid driver. Postupoval jsem podle navodu na foru, kde ma nekdo tu samou verzi laptopu, ale stale mi to nejde, pokazde mam invalid driver. V blacklistu ji mam napsanou, v etc/modules taky, podle ikony se mi wifi hlasi, ale je disabled. Vypis iwconfig mi hlasi invalid access point invalid, coz je logicke, kdyz mam spatny driver. Muze mi prosim nekdo poradit???? Take mam problem kdyz startuju PC, hlasi mi to cannot alocate ....., je to vzdycky sekunda, ale vypada to, ze je neco spatne s hardware...

gargy2002

• Host
« Odpověď #18 kdy: 22 Března 2007, 02:03:50 »
Zdarec,
lama gargy2002 uz to opet vyresila, stacilo preinstalit ndiswrapper a misto eth1 dat wlan0(taky mala zmena v konfiguraci routeru), takze uz to opet jede, takze tohle tema je uz vyreseno... :)

Lukyn

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 22 Dubna 2007, 11:35:32 »
Zdravim, jsem uplnej novacek s Linuxem -resp. Ubuntu amd64 6.10. Ale nedari se me naistalovat wi-fi. Notebook Acer Aspire 5103. Wifi- BCM4318 (Air Force One 54g) 802.11g.

Procitam vsechny postupy na foru, ale porad me nejde zbavit ovladace bcmwl5a. Nevi nekdo jak na to?

bcmwl5a : invalid driver!

to je když naistaluju ovladač bcmwl5.inf ... po instalaci ovladače bcmwl5a.inf :

gargy2002

• Host
« Odpověď #20 kdy: 26 Dubna 2007, 13:44:29 »
Citace: Lukyn
Zdravim, jsem uplnej novacek s Linuxem -resp. Ubuntu amd64 6.10. Ale nedari se me naistalovat wi-fi. Notebook Acer Aspire 5103. Wifi- BCM4318 (Air Force One 54g) 802.11g.

Procitam vsechny postupy na foru, ale porad me nejde zbavit ovladace bcmwl5a. Nevi nekdo jak na to?

to je když naistaluju ovladač bcmwl5.inf ... po instalaci ovladače bcmwl5a.inf :

Zdarec, takze ja uz jsem to vyresil uplne nejlepe, jak jsem mohl. Prodal jsem AMD64 a koupil Duo core 2, Toshibu A100-049, jede mi na tom po instalaci uplne vse, krome ctecky karet. Super, kodeky, pluginy do FF na stream videa, vsechno jede. Doporucuju na ten laptop hodit FF, nebo EE 32bit(ja to ve finale udelal), ne 64. Ja mel dost velkej problem se zvukovkou, hazela mi chybu a vypis dmesg byl horor.
Doporucuju stahnout, nainstalovat 32 bit system. Aktualizovat atd. Dale zapsat podle navodu vyse bcm43xx na blacklist.
Stahnout original drivery z Acer stranek na dany laptop.
Dale musis nainstalovat ndiswrapper, ten bude zavadet samotny driver. Opet doporucuju, udelej to pres utilitu automatix, je to super vec, mas tam kodeky, prehravace a spoustu jinych programu, jenom si vyberes a instalujes. Az budes mit vse hotove, bcm43xx na blacklistu, nainstalovany ndiswrapper a rozbalene drivery na wifi v nejakem folderu, muzes pouzit ten navod vyse. Jak tam mas nainstalovane spatne drivery, tak je s tim problem.
Hodne stesti, ja uz jsem skoro taky nespal jako university....
Jeste by jsi mohl zkusit prikaz "sudo ndiswrapper -e bcmwl5a" nevim, zda to pomuze, urcite jsi to zkousel...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.