Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ION, VDPAU a VLC  (Přečteno 2554 krát)

mgrunt

• Návštěvník
ION, VDPAU a VLC
« kdy: 08 Března 2011, 13:20:28 »
Zdravim,
jiz treti den se marne pokousim rozjet podporu VDPAU ve VLC potazmo v systemu. Predpokladejme, ze mam cisty operacni system Ubuntu 10.04 64bit. System po instalaci zaktualizuji. Do nej nahraji posledni Nvidia ovladace a to:

Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-current nvidia-settings
sudo nvidia-xconfig
restart PC

Nasledne jsem se pokousel o dalsi podpurnou instalaci vcetne VLC s podporou VDPAU dle navodu:

http://wiki.ubuntu.cz/VDPAU%20v%20VLC%20media%20playeru

Vsechno zdanlive probehne bez problemu, ale podpora ve VLC se nedostavi.

Muze mi nekdo poradit osvedecny postup?

Diky
Michal

Kedrigern

Re: ION, VDPAU a VLC
« Odpověď #1 kdy: 08 Března 2011, 14:35:26 »
Jak zjišťuješ zda máš podporu?

Mám Ubuntu 10.10 + nejnovější ovladače NVIDIA (od nich ze stránek) a ve VLC z repo mám podporu automaticky zapnutou - je zaškrtnutá a na Atomu s IONem přehrávám 720 video bez zátěže procesoru (res. z průměrných 45% se pohne na 57-65%, ale tak to je u Atomu normální).

mgrunt

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 08 Března 2011, 20:36:38 »
Muzu se zeptat z jakeho repo je VLC? Jo a jeste co je potreba vsechno doinstalovat, pokud mam cisty system abych mohl instalovat nvidia ovladace? (napr. nejake dev balicky atd.) Diky
« Poslední změna: 08 Března 2011, 20:43:45 od mgrunt »

Kedrigern

« Odpověď #3 kdy: 08 Března 2011, 22:04:57 »
Muzu se zeptat z jakeho repo je VLC? Jo a jeste co je potreba vsechno doinstalovat, pokud mam cisty system abych mohl instalovat nvidia ovladace? (napr. nejake dev balicky atd.) Diky
Maveric Universe (čili ten universe co naklikáš v nabídce zdrojů).

Nvidii stahuji ze stránek NVIDIA: http://www.nvidia.co.uk/object/linux-display-ia32-260.19.44-driver-uk.html v nějakém jiném topicu zde na foru jsem podrobně popsal jak se instaluje a jaké to má nevýhody.
V repozitářích koukám, že pak už mám nainstalované jen libvdpau1

Edit: VLC -> nástroje -> předvolby -> video zde je zaškrtávátko na akceleraci
« Poslední změna: 08 Března 2011, 22:08:58 od Kedrigern »

Rover623

« Odpověď #4 kdy: 08 Března 2011, 22:11:56 »
Já to dělám jinak,povolím partnerský repozitář,nainstaluji aktualizace,ovladač přes Jockey a ve VLC zaškrtnu tu experimentální GPU podporu a jde to

mgrunt

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 09 Března 2011, 01:22:47 »
Tak jsem nainstaloval Ubuntu 10.10. K tomu libva1, vdpau-va-driver, nvidia-current a co ja vim co jeste. VLCko se po zapnuti HW akcelerace docela rozebehlo. Ale jednak MKV 1080p plynule zrovna moc nejede (ale rozdil oproti vypnute/zapnute akceleraci je videt) a pak zatizeni CPU je kolem 60% coz se mi i tak zda dost. Zkousel jsem ze zoufalstvi Fedoru 14 a po zakladni instalaci a ovladacich nvidia sly MKVcka ve VLC uplne nadherne, zatizeni CPU pod 20% (Atom D525). Ale radeji bych Ubuntu, takze zkoumam proc to nefunguje tak jak by asi melo... asi je jeste nekde neco spatne, ale co?
« Poslední změna: 09 Března 2011, 01:25:15 od mgrunt »

Kedrigern

« Odpověď #6 kdy: 09 Března 2011, 09:48:37 »
Teda na starším Atomu mám taky slušnou zátěž.

Zkus kouknout jakou verzi NVIDIA ovladačů má Fedora a jakou Ubuntu.

vdpau-va-driver je front end pro ATI akceleraci - možná to emuluje (což značí neefektivitu) ATI akceleraci, namísto pro NVIDIA přirozeného VDPAU. (ale fakt nevím)

mgrunt

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 09 Března 2011, 10:08:54 »
Dneska zkusim nainstalovat Fedoru a poradne ji projedu v cem je rozdil. Na co bych se mel konkretne zamerit? V Linuxu nejsem zas tak zdatny (i kdyz uplny novacek taky nejsem).

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #8 kdy: 09 Března 2011, 15:02:55 »
Teda na starším Atomu mám taky slušnou zátěž.
vdpau-va-driver je front end pro ATI akceleraci - možná to emuluje (což značí neefektivitu) ATI akceleraci, namísto pro NVIDIA přirozeného VDPAU. (ale fakt nevím)

Není to frontend pro ATI, je to naopak backend pro Nvidia karty, aby poslouchaly VA API, čož je univerzální rozhraní pro videoakceleraci (i když vlastně Intelovské). Jako má Nvidia VDPAU, má ATI XvBA. Rozdíl je v tom, že pod linuxem je možná akcelerace videa na ATI pouze přes VA API, kdežto Nvidia nabízí i vlastní nativní API.
« Poslední změna: 09 Března 2011, 15:06:16 od GdH »

Kedrigern

« Odpověď #9 kdy: 09 Března 2011, 15:17:12 »
Dneska zkusim nainstalovat Fedoru a poradne ji projedu v cem je rozdil. Na co bych se mel konkretne zamerit? V Linuxu nejsem zas tak zdatny (i kdyz uplny novacek taky nejsem).
Verze kernelu, verze driveru, verze libvdpau, verze VLC (co nejpřesnější samozřejmě).

Pokud si chceš být jist, tak si projdi nastavení VLC, popřípadě i driverů. Třeba si udělej screenshot těch cca. třech důležitých stránek nastavení, ať máš pak jistotu, že je vše stejně.

Dobré je udělat taky nějaký delší test. Jestli třeba Ubuntu nevytěžuje procesor od začátku více. Já mám procesor skoro stále na 40-60%, ale málokdy mám problém s nedostatkem výkonu.

Jinak, co se týče akcelerace, tak nejlepší zkušenosti mám z XMBC, což je výborný kus softu. Taky to byl první soft, kde mi (a hodně dalším lidem) akcelerace chodila zcela bez zásahu. Pak je samozřejmě dobré zkusit mplayer, kde se musí trochu nastavovat, ale zas na tom není nic magického.

GdH: Děkuji za upřesnění. Šlo mi o to, že NVIDIA má svůj "nativní", čili je možná ten backend dost odfláklej (známe své lidi).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.