Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s ati x800pro  (Přečteno 1785 krát)

hudis

• Návštěvník
Problém s ati x800pro
« kdy: 30 Března 2011, 13:00:55 »
ahoj, mám problém s g. kartou x800 pro. v nesvobodných ovladačích se mi žádný ovladače nezobrazí a pokud si najdu na stránkách ati ovladače na linux gedit nebyl schopen zjistit kódování znaků.
./home/ondra/.wine/dosdev…aller-11-3-x86.x86_64.run., tak se mi nechce spustit instalace s oddůvodněním, že gedit nebyl schopen zjistit kódování znaků.
Zkontrolujte prosím, že jste se nesnažili otevřít binární soubor.
Vyberte kódování znaků z nabídky a zkuste to znovu.

to samé mi to napsalo, i když sem to zkoušel podle návodu v příkazovém řádku
Nikde sem nenašel, že by Unbutu nepodporoval tyto karty, ale ani že by je podporoval. Unbutu mám teprva 2 dny, ale přes tohle nevim, jak se dostat. Snad mi poradíte, abych se nemusel vracet pod Windy. Děkuju

Rover623

Re: Problém s ati x800pro
« Odpověď #1 kdy: 30 Března 2011, 13:30:31 »
X 800 PRO nemá v posledních Catalystech podporu,používá se svobodný ovladač Radeon,pokud chceš zkusit nesvobodný ovladač od Ati je nutné provést instalaci z Recovery mode,ale riskuješ tím,že už ti nenaběhne X server.

Instalaci z recovery provedeš takhle:
-při startu držet SHIFT a zvolit "Recovery mode"
-zapnout si root konzoli
-pomocí příkazu "cd" se přesunout do složky kde máš ten soubor "run"
-zadat
Kód: [Vybrat]
./názevsouboru.run-restart
shutdown -r now

hudis

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 30 Března 2011, 20:35:18 »
X 800 PRO nemá v posledních Catalystech podporu,používá se svobodný ovladač Radeon,pokud chceš zkusit nesvobodný ovladač od Ati je nutné provést instalaci z Recovery mode,ale riskuješ tím,že už ti nenaběhne X server.

Instalaci z recovery provedeš takhle:
-při startu držet SHIFT a zvolit "Recovery mode"
-zapnout si root konzoli
-pomocí příkazu "cd" se přesunout do složky kde máš ten soubor "run"
-zadat
./názevsouboru.run-restart
shutdown -r now

No to recovery bych si nechal do zálohy, až naposledy, když je to riskantní. Spíš by mě teda zajímalo, jak nainstaluju ten svobodný ovladač. zkoušel jsem ještě tohle http://wiki.ubuntu.cz/Instalace%20nesvobodn%C3%BDch%20ovlada%C4%8D%C5%AF%20ATI%20%28fglrx%29, ale tam sem zase nemohl najít soubor Xorg.conf(v hledání sem ho našel, ale to byl jen nějaký exampl) a v adresáři etc/X11/xorg.conf sem tam žádný takovy dokument nenašel a ani tam nešlo nic nahrát. Nevím, kde vůbec najdu, jaký mám nainstalovaný ovladače, něco jako systém ve windech. díky za rady

tak jsem zkoušel v tom recovery a nějak sem se nemohl dostat ze základního root domov, abych se dostal do Ondra domov
« Poslední změna: 30 Března 2011, 22:21:44 od hudis »

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 31 Března 2011, 09:30:06 »
Ovladač Radeon je použit automaticky (není nutné cokoli instalovat),v Ubuntu se soubor xorg.conf u svobodných ovladačů nepoužívá,pokud je přítomen,tak z něj systém samozřejmě čte,ale vytvářet nebo upravovat xorg je nutné pouze pokud něco nefunguje.Otázka je vcelku jednoduchá,funguje ti akcelerace?

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 31 Března 2011, 10:17:27 »
Zkus se juknout sem : http://wiki.ubuntu.cz/Instalace%20ovlada%C4%8D%C5%AF%20grafick%C3%BDch%20karet%20ATI

Nesvobodný ovladač ti sice nepoběží, ale je tam i odkaz na nejnovější svobodné ovladače.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

hudis

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 31 Března 2011, 11:04:43 »
Ovladač Radeon je použit automaticky (není nutné cokoli instalovat),v Ubuntu se soubor xorg.conf u svobodných ovladačů nepoužívá,pokud je přítomen,tak z něj systém samozřejmě čte,ale vytvářet nebo upravovat xorg je nutné pouze pokud něco nefunguje.Otázka je vcelku jednoduchá,funguje ti akcelerace?

tak, akcelerace mi jde, podle toho návodu a ten test s ozubenýma kolama, mi ukázal, že mám 25 fps. Takhle, mě jde jedině o to, rozeběhnout WoWko. Žádný jiný hry, nic. Filmy mi jdou v pohodě, všechno jak má. Akorát že když spustím to wowko, tak už v loginu je vidět, že je to hrozná grafika a po zvolení postavy a načítání světu mi to spadne a hodí Fatal Error. Zkoušel sem to opravovat podle Unbutu Wiki, kde je to popsané, ale jediný čeho sem dosáhl bylo, že už se mi to nespustilo vůbec:(

A ještě bych měl dotaz z jiného šuplíku: mám problémy se zvukovkou. Mám soundblaster live 24.bit. Hudba hraje, ale jen přes 2 repráky. mám geniuse 5.1, ty klasický dřevěný. V SYSTÉM-PŘEDVOLBY-ZVUK  v sekci HARDWARE vyberu 2x Analog  surround 5.1 output.. tak mi to hraje perfektně vše i bassy, ale jakmile pustím další písničku a tak, tak zničeho nic hrajé pouze 2 reproduktory bez basu. Ale pokud ve výsupu ve VOLBY ZVUKU překliknu na ten druhý ovladač, či co to je, a zpátky na ten původní, tak mi to zase hraje normálně 5.1, ale zase jen chvíli. Pokud byste věděli, prosím poraďte

tak sem asi zase udělal botu.... zkusil sem nainstalovar fglrx, nebo tak nějak a warcraft spustím pouze launcher a pak už se nic neděje. ale nenašel sem způsob, jak ten fglrx odstranit
« Poslední změna: 31 Března 2011, 11:20:07 od hudis »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #6 kdy: 31 Března 2011, 12:32:37 »
V odkazu, co jsem ti dával výše, je i část o odinstalování fglrx
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

hudis

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 31 Března 2011, 23:36:27 »

tak odinstaováno, hra už částečně funguje, ale je hrozná grafika i po  návodu z http://wiki.ubuntu.cz/World%20of%20Warcraft , takže mám asi špatnou grafiku a víc z toho nevymáčknu:(

hudis

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 01 Dubna 2011, 09:14:53 »

ještě bych měl dotaz, dá se nějak zjistit, jestli mi funguje OpenGL? Nebo je to samé co tady http://wiki.ubuntu.cz/Ovlada%C4%8De%20grafick%C3%BDch%20karet  test 3d akcelerace, ten mám kladnej.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #9 kdy: 01 Dubna 2011, 10:18:25 »
Jo, pokud testy končí kladným výsledkem, máš zprovozněnou 3D akceleraci. Ač se svobodný ovladač neustále zlepšuje, má v oblasti 3D výkonu ještě hodně co dohánět.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.