Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s instalací (Údajně málo místa na disku)  (Přečteno 6118 krát)

Adik3714

• Návštěvník
Problém s instalací (Údajně málo místa na disku)
« kdy: 25 Dubna 2011, 20:56:58 »
Rozhodl jsem se vyzkoušet linux, neboť mé windows, věčně prolezlé různou havětí mě už nebavili a pro moje potřeby linux bohatě postačí. Stáhl jsem .iso soubor a následně ho vypálil. Spustil instalaci. Už u druhého kroku se však vyskytl PROBLÉM. Údajně mám totiž málo místa na disku, což je nesmysl. Disk je rozdělen na dva oddíly. na obou je více než 40 Gb volného místa. Poradil by mi prosím někdo jak to řešit ?

yell

• Návštěvník
Re: Problém s instalací (Údajně málo místa na disku)
« Odpověď #1 kdy: 25 Dubna 2011, 21:04:42 »
málo informací  ;) trošku víc se rozepiš, co si kam dával a jak jsi to rozdělil
ale obecně .... já na jeden 40GB disk nacpal wokna, i linux dohromady a bez problému
mno akorat ty wokna řvaly že jsou jak sardinky  ;D

Adik3714

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Dubna 2011, 21:09:44 »
Celý je to takový nesmyslný, nechápu to. Momentálně mám nainstalovaný klasický XP. Ty jsou na prvním oddílu spolu s nějakejma systémovejma věcma cca 70 Gb. Na druhym mam data. Jak jsem psal tak na obou je volnýho místa až až. Přesto mi ta instalačka napíše, že nemám dostatek volného místa na disku.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 25 Dubna 2011, 21:36:43 »
Zkus pred instalaci (nebo pri instalaci, jak je libo) jednu partition zmensit a vytvorit z volneho mista novou partition, do ktere pak nainstalujes ubuntu
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Adik3714

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 25 Dubna 2011, 21:54:53 »
Zkusim, uvidim, ale logicky-když si to z nějakýho důvodu myslí že mam málo místa ve dvou oddílech proč by to mělo vzít ten třetí. Btw. by mě zajímalo jak to udělat při instalaci ?
« Poslední změna: 25 Dubna 2011, 22:02:20 od Adik3714 »

Armus69

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.netlancers.cz
« Odpověď #5 kdy: 25 Dubna 2011, 22:03:16 »
Tipuju že obě partitions jsou NTFS, takže tam linux nenainstaluješ.

Instalace linuxu potřebuje prázdné místo na disku, na kterém si sám vytvoří partitions jak potřebuje.

Takže zmenši tu datovou o velikost jakou chceš přidělit linuxu a začni instalovat.
jabber:  Armus69@jabber.cz

Adik3714

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 25 Dubna 2011, 22:49:33 »
Jj disky jsou NTFS. Udělal jsem přesně co píšete. Zmenšil datový oddíl a vytvořil nový. Mám teď tedy oddíly tři, z toho jeden úplně prázdný. Přesto problém přetrvává :/ Začínám z toho být lehce neklidný :DD btw. při tý instalaci já se ani nedostanu k nějakému výběru kam systém umístit. Krok. č.2 nesplnuješ podmínky nazdar ! :D

Adik3714

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 25 Dubna 2011, 22:53:50 »
http://img90.imageshack.us/i/screenshotce.png/ Dokládám obrázek i když snad je problém jasný. Odsud se nehnu přestože místa je dost.  
« Poslední změna: 25 Dubna 2011, 22:55:22 od Adik3714 »

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 25 Dubna 2011, 23:03:27 »
ukaz jeste jak mas rozdeleny disk v programu gparted (na livecd by mel byt nainstalovany)
http://wiki.ubuntu.cz/GParted

yell

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 26 Dubna 2011, 08:33:48 »
možná pomůže odstranit fat na disku co máš prázdnej a nachystanej pro linux ;-)
je to trochu zvláštní ale normálně ti instalace nabídne seznam disku
třeba když zrušíš fat aby se netvařil jako ntfs tak instalace pochopí že je disk volnej pro ni
 ;) hlavně si takto nezruš hlavní jednotku kde máš wokna  ;D

Adik3714

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 26 Dubna 2011, 10:03:58 »
Wokna bych klidně i oželel :D. Nemám ponětí jak odstranit fat na disku (ale kdyby byl problém právě v tom , rád bych se přiučil :D) . Co se týče těch disků tak s  Gparted sem si moc nerozuměl (na instalačním CD k Ubuntu nebyl, stáhl jsem to teda dodatečně). Nevim co to mám za verzi, ale v prostředí windows ji nespustim, jen po nabootování CD klasicky při startu pc. Ty disky jsou ale rozdělený snad normálně a běží v pořádku. viz. screen z windows. http://img696.imageshack.us/i/beznzvucax.jpg/

Kedrigern

« Odpověď #11 kdy: 26 Dubna 2011, 11:03:04 »
Tento problém nastává (stal se mi asi 2x), když je moc fyzických oddílů (víc jak 3). Neb tabulka oddílů je malá a natvrdo umožňuje jen 4 - proto máme LVM.

V Gparted stačí připravit místo pro Linux, nebo smazat všechny nepotřebné oddíly a nechat je jako jedno velké volné místo. Smazání v Gparted je hračka, klikneš na oddíl pravým myšítkem, dáš odstranit a pak nahoře v menu "aplikovat změny".

Následně ti Ubuntu nabídne, že se nainstaluje do největšího souvislého volného místa.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #12 kdy: 26 Dubna 2011, 11:04:50 »
Ak mas to G pripravene na linux tak nesmie byt naformatovane. Klikni nan a daj odstranit particiu a malo by ti ostat prazdne miesto. Ale pozor aby si odstranil iba to co je oznacene ako G a nie vsetko v tom zelenom ramiku.(D, G)
http://wiki.ubuntu.cz/GParted

P.s gparted mas na livecd v system-sprava-gparted alebo nastroj na rozdelenie disku(editor oddielov)
« Poslední změna: 26 Dubna 2011, 11:10:26 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Adik3714

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 26 Dubna 2011, 13:37:37 »
Jasnééé, objevila se jiskřička naděje. Paráda! Spouštím tedy Gparted a ehjhle "No devices detected" ! :/ ani po refreshi nic nenabíhá jako bych žádnej disk asi neměl :D (což možná souvisí s tim, že když to nenajde můj disk nemůže na něm být tudíž dostatek místa, že?!) . Všechno je proti mě !:D Nějaké nápady? Každopádně Vám zatim všem moc díky za ochotu pomoct !
PS nemůže celý můj problém souviset s touto problematikou ? http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku

edit...zkontroloval jsem to v tom configu a je to všechno nastaveno správně. BTW v celym linuxu, který teda běží mometnálně díky LiveCD nevidim ani jeden pevný disk (oddíl), pouze CD-romku. Sázim že tady bude zakopanej pes :)
« Poslední změna: 26 Dubna 2011, 13:49:47 od Adik3714 »

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 26 Dubna 2011, 13:52:01 »
Podobnu vec sme tu uz tusim mali. Skus odpojit cdrom na rovnakom kabli s tym hdd. Uvidime ci ho potom uvidis.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Adik3714

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 26 Dubna 2011, 14:19:43 »
Určitě zkusim, většinou když jsem se hrabal v bedně nedopadlo to moc dobře. Takže co bych měl přesně odpojit ? hdd a cd-rom nemam ani spojeny jede to jen do desky a do zdroje.

yell

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 26 Dubna 2011, 14:36:28 »
to je dost divný

jak máš ten disk D a G tak je ve woknech odstran
vznikne ti pak jedna velka volna nepridelená plocha bez urceni jednotky bez zformatovani
zustane ti tam jen C
a dále: na jeden datak zapoj jen hdd jako master
a na druhej datak zapoj jen jednu cd-romku

když nepomůže zkus zapojit jenom druhou cd-romku

ještě mě napadlo, zkoušel jsi jiný distro než ubuntu?

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 26 Dubna 2011, 15:28:09 »
Takze mas Ten biely plochy alebo ten cerveny oba su v clanku na lavo pod sebou.
http://www.compfaq.eu/rozdily-mezi-rozhranim-ide-ata-sata
Ak ten biely plochy tak by si mal mat v pc dva take a jeden z nich nieje zapojeny do HDD aj DVD?

Adik3714

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 26 Dubna 2011, 16:07:47 »
Hodim sem foto :D asi bude nejlepší :D http://img851.imageshack.us/i/snmek001jk.jpg/ takže spíš ten červený :D Fauny uvnitř si nevšímejte radši :D Koukám že to bude chtít trochu vyprášit :D

Ještě dotaz neznáte někdo nějaký vhodný program na práci s těmi partitions ve windows ? Zatim sem nenašel nic klovnýho co by dokázalo sloučit dva oddíly do jednoho.

edit...jak jsem nad tim tak špekuloval tak mam asi CD-Rom připojenou skrze IDE a hdd skrze SATA...(oba komponenty jsou propojené asi jenom přes desku kabely určitě ne) Může být problém v tom ?
« Poslední změna: 26 Dubna 2011, 18:20:12 od Adik3714 »

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 26 Dubna 2011, 18:35:48 »
Mas pravdu s tym zapojenim. Nie toto by problem nemalo robit. Mimochodom vo win. ti ukazovalo dve cdrom to je to stredne odpojene?(E, F)
Tymto to vyzera  ze to nieje co som myslel.

Adik3714

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 26 Dubna 2011, 18:57:35 »
Jedna ta CD-ROM byla virtuální :) Takže to vypadá, že jsem uvíznul. Problém instalace se přesunul k tomu, že mi Ubunto nenajde disk.(Těžko říct čím to je) Snad jedině zkusit takovej Vabank Zformátovat C a G sloučit to nějakým způsobem do D.->Mít tak jeden disk (jeden oddíl)<- :D Bez operačního systému a zkusit tam dát Ubunto na čisto. :D Jen, když to nepůjde budu naštvanej :D. Neznáte náhodou nějaký ten program, se kterým bych mohl ty oddíly sloučit do jednoho ? Ideálně bez ztráty dat z disku D. Jestli to teda k něčemu bude  ???

edit...napadl mě ještě jeden pokus zkusit to nainstalovat přes widle jako aplikaci a uvidim jestli mi to ty disky najde :) Ták du na to!
« Poslední změna: 26 Dubna 2011, 19:09:34 od Adik3714 »

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 26 Dubna 2011, 19:24:42 »
Nie to neskusaj. Pokial neuvidis disk v ubuntu tak to nema vyznam. Skor by som sa zameral na bios ci tam nemozes zvolit iny mod radica disku.
Pripadne sem daj presne oznacenie zakladnej dosky a niekto sa skusi pozriet ci maju tieto dosky problem s ubuntu. A vycisti ho. :) Aby to nahodou nebolo kvoli prachu.  ;D

Este by si mohol v livecd v aplikacie-prislusenstvo-terminal zadat tieto prikazy
Kód: [Vybrat]
sudo lshw -C disk
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -la daj sem vypis. Aj ked predpokladam ze tam ten disk neuvidis.
« Poslední změna: 26 Dubna 2011, 19:36:36 od TIBOR »

Adik3714

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 26 Dubna 2011, 19:34:28 »
;D Pravda, nemělo to smysl, těmi řadiči myslíte konkrétně co ? je nějaký ideální ? a nějaký méně vhodný ? Základní deska: Asus A8V-XE už starší věc :D

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 26 Dubna 2011, 19:40:03 »
Niektore dosky umoznuju mierne menit rezim myslim ze radica. Vyuzivalo sa to hlavne kvoli win.xp ked pri instalacii nerozpoznavali disk lebo nepoznali sata. Ovsem linux by mal sata poznat dobre je to len taky pokus.
Do predchadzajuceho postu som doplnil par prikazov.

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #24 kdy: 26 Dubna 2011, 19:45:43 »
Je to AHCI mód. Napr. default jadro v Archu ho nepodporuje!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.