Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Diskový nástroj - smazání oddílu [Vyřešeno]  (Přečteno 1656 krát)

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
Diskový nástroj - smazání oddílu [Vyřešeno]
« kdy: 02 Května 2011, 14:59:13 »
Zdravím,
kvůli bugům v Ubuntu 11.04 (pod GNOME chybí Skype ikona na liště, větráček pořád běží na 100%. Unity mi nevyhovuje) bych chtěl přejít na Kubuntu (nechci downgradeovat na Ubuntu 10.10).
Nechci ale přijít o svá data ani je zdlouhavě zálohovat na externí úložiště (je to přes 180 GB dat). Napadlo mě proto následující řešení, rád bych se ale zeptal, jestli je to proveditelné...
Tedy: Při instalaci Kubuntu rozdělím disk na 2 zhruba rovnocené oddíly. Do nového oddílu s nainstalovaným Kubuntu si přesunu požadovaná data a "starý" Ubuntu-oddíl zformátuji Diskovým nástrojem. Teď ale přichází problém - pokud v Diskovém nástroji zvolím "Odstranit oddíl" (Ubuntu-oddíl), alokuje se uvolněné místo k (již už jedinému) zbývajícímu oddílu, tj. ke Kubuntu-oddílu?

Zatím jsem to nikdy nezkoušel a nemám ani kde to vyzkoušet, byl bych velmi vděčný za radu! Předem děkuji.

PS: Vím, že bych mohl nechat disk rozdělený, ale takové řešení se mi nezamlouvá a rád bych se mu vyhnul.
Edit:.
Pro zacatecniky jako ja - pokud se chcete do tohoto pustit, je treba aby byl disk "unmountovany", tzn. JEDINE pres LiveCD
(v pripade ze mate napr. laptop a pouze jeden HDD. Mate li jich vice, je to samozrejme mozne i ze systemu). Mozna je to samozrejme, ale me to tenkrat hned nedoslo.  ;D
« Poslední změna: 12 Srpna 2011, 19:32:15 od Václav Sobota »

člověk

• Aktivní člen
  • *
Re: Diskový nástroj - smazání oddílu
« Odpověď #1 kdy: 02 Května 2011, 21:39:16 »
Myslím si že ne.
Něco takového jsem již dělal přes liveCD a "starý oddíl určený ke zrušení" jsem smazal, nový oddíl ručně změnil velikost až na velikost původních dvou oddílů (posune se pravá [nebo levá, záleží kde je prázdné místo] strana nového oddílu až na konec prázdného místa). Potom se to potvrdí a aspoň já čekal půl hodiny než PC přepíše data. Stačí ale jeden neopatrný klik a je to v .....
« Poslední změna: 02 Května 2011, 21:47:55 od člověk »

pan Filuta

• Aktivní člen
  • *
  • Tux, po třech milionech let v kosmu
« Odpověď #2 kdy: 03 Května 2011, 10:28:52 »
Teď ale přichází problém - pokud v Diskovém nástroji zvolím "Odstranit oddíl" (Ubuntu-oddíl), alokuje se uvolněné místo k (již už jedinému) zbývajícímu oddílu, tj. ke Kubuntu-oddílu?

Automaticky ne, ale v tom samém Diskovém nástroji (GParted) budeš moci oddíl s Kubuntu rozšířit o to uvolněné místo po Ubuntu.

Spravoval jsem oddíly pomocí programu GParted už mnohokrát a nikdy se nevyskytl problém, ale i tak bych pro jistotu alespoň ta nejdůležitější data zálohoval.

Zatím jsem to nikdy nezkoušel a nemám ani kde to vyzkoušet, ...

Můžeš to zkusit nanečisto ve VirtualBoxu. :)
« Poslední změna: 03 Května 2011, 10:37:05 od pan Filuta »

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 03 Května 2011, 11:10:41 »
jen pro upresneni: "gparted" neni "diskovy nastroj", ale "editor oddilu"
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.