Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po prejdení na Nattyho išla kvalita zvuku z mikrofónu dole vodou.  (Přečteno 2154 krát)

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
Zdravím! Mám problém so svojim mikrofónom odkedy som nahodil 11.04. V 10.10 i starších všetko fungovalo dobre, avšak v Nattym mi v mikrofóne hrozne šumí (okrem v Skype aj v Sound Recorder-i)

lspci vypíše:
Kód: [Vybrat]
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family
) HD Audio Controller (rev 03)
Popis problému: Hrozný šum na pozadí, cez ktorý nie je takmer vôbec rozumieť. Problém sa vyskytuje aj pri použití externého mikráku. Skúšal som všetky možné nastavenia v pulseaudiu aj v skype a žiadna zmena.

Poprosil by som o pomoc a som vopred veľmi vďačný.
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

Rover623

Re: Po prejdení na Nattyho išla kvalita zvuku z mikrofónu dole vodou.
« Odpověď #1 kdy: 16 Května 2011, 16:11:54 »
Zkusit vypnout PulseAudio (v 11.04 už zase blbne) a používat ALSA

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #2 kdy: 17 Května 2011, 01:12:00 »
Hmm... Som si na 90% istý, že by to zmazanie Pulseaudia poriešilo, avšak obetovať ovládanie zvuku pomocou klávesnice a Ubunťácky sound indicator mi príde ako dosť veĺká cena za skype. Problém je, že niekoľkokrát týždenne skypujem s priateľkou (momentálne bývame ďaleko od seba), takže bez skypu sa neobídem... Nedalo by sa medzi alsou a pulseaudiom prepínať, alebo prinútiť skype, aby ignoroval pulseaudio? V starších verziach si tuším mohol uživateľ vybrať, čo bude Skype používať, avšak po poslednej inštalácii som v ňom takú možnosť nenašiel. Skúšal som i tento (http://www.webupd8.org/2010/03/how-to-switch-to-alsa-or-oss-instead-of.html) návod, avšak bez úspechu.

--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 17 Května 2011, 13:55:52 »
V aplikacích spuštěných při přihlášení je PulseAudio sound server, prostě u něj jen zruš zatržítko. Skype to má v nastavení zvuku, tam by mělo jít to přepnout, případně zkusit přenastavit systém aby preferoval ALSA

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #4 kdy: 17 Května 2011, 21:13:31 »
Samozrejme, to bola prvá vec, ktorú som skúsil, avšak Pulseaudio sa aj tak samé opäť zapne. Najnovšia verzia Skypu má síce tradičnú voľbu, avšak okrem pulseaudia v nej nie je nič.

Preto som stiahol starú verziu pre debian, keďźe bola len pre i386, tak som pomocou dpkg -i --force-architecture nanútil nainštalovanie. Problém úplne rovnaký - Hoci už v ponuke sú aj iné a to konkrétne plno rozsypaného čaju + pulseaudio, ani jedna nefunguje a pulseaudio má tradičný problém.

Môj nový problém je, že sa ten *censored* ani len nedá zmazať, pretože to apt-get, dpkg --remove, ani synaptic nenájdu, avšak keď sa pokúsim nainštalovať novú, tak mi vyskočí error, že sa kvôli starej nedá. Takže som zadal do príkazového riadku whereis skype a zmazal všetko, ćo to vypísalo, no i tak mi tu stále straší. Suma sumárum: Miesto vyriešenia jedného som si spôsobil ďalší problém a momentálne uvažujem, že ak sa mi podarí zničiť ten debian skype, tak si nakompilujem staré pulseaudio z 10.10 a snáď už bude pokoj.

V aplikacích spuštěných při přihlášení je PulseAudio sound server, prostě u něj jen zruš zatržítko. Skype to má v nastavení zvuku, tam by mělo jít to přepnout, případně zkusit přenastavit systém aby preferoval ALSA
Alsu som si skúšal prenastaviť, avšak z akéhosi dôvodu systém nastavenie ignoruje a stále mi pchá to svoje Pulseaudio. Ďalšia vec je, že ja sa pulseaudia vzdať nechcem, pretože by som tým prišiel o sound indicator applet...
« Poslední změna: 17 Května 2011, 21:15:10 od Michal "Tylnesh" Kohútek »

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 17 Května 2011, 21:39:53 »
Pokud se něco nainstaluje přes "force", jde to odstranit jen za pomoci dpkg. Tam by ten Skype měl být vidět, když se vyjede seznam nainstalovaných balíků. Ale k věci, systém odmítá ALSA používat, takže jediný způsob jak mu vnutit něco jiného je PulseAudio odinstalovat, ale to nechceme. Zároveň ovšem za použití PulseAudia je kvalita zvuku z mikrofonu hrozná, momentálně mě nenapadá nic lepšího než použít PulseAudio ze starší verze systému, které ovšem asi nebude v 11.04 fungovat správně, vrátit se na starší verzi systému, případně udělat čistou instalaci 11.04.

Bohužel 11.04 je velmi nedodělaná BETA ve které toho víc nefunguje než funguje, ještě mě napadá, že by se dalo do konfigurace systému, soubor alsa-base.conf dal přidat parametr "options snd-hda-intel model=" (za rovnítko doplnit buď laptop nebo msi), ale tohle zabíralo jen u notebooků

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #6 kdy: 17 Května 2011, 21:47:43 »
Problém je, že práve ani to dpkg s tým skypom nič nechce spraviť. Blbnutie mikráku s Pulsaudiom je už n-krát nahlásený bug na ktorom sa (snáď) už pracuje. Chcel by som použiť to staršie pulseaudio, len sa obávam, či nenatrafím s ním na viac problémov. Prechádzať na staršiu verziu sa mi príliš nechce, pretože mi v Nattym funguje obecne viac verzii ako v Maverickovi. Čistá inštalácia takmer naisto nepomôže, pretože je to veľmi známy a mnohokrát zopakovaný bug. skúsim ešte editovať ten alsa-base.conf, keďźe sa jedná o laptop a dokonca konkrétne MSI.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.