Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Záloha systému  (Přečteno 6483 krát)

martin.nohejl

• Aktivní člen
  • *
Záloha systému
« kdy: 16 Června 2011, 21:31:30 »
Zdravím všechny,
už několikrát se mi stalo, že při aktualizaci systému a programů se mi PC sekl a Ubuntu už mi potom nenaběhlo. Musel jsem tedy celý sytém přeinstalovat a jelikož nemám připojení k internetu a používám grafickou kartu nvidia, která vyžaduje nainstalování ovladače nvidia-96, který není součástí instalačního CD, musel jsem složitě přenášet PC ke známým, abych PC k netu připojil a ovladač nvidia-96 dodatečně doinstaloval. Teprve poté jsem mohl spustit Ubuntu v grafickém režimu a instalaci a aktualizaci programů a systému provádět s využitím programu Keryx, bez nutnosti připojení mého PC k internetu.
Chci se tedy zeptat, jestli je možné se tomuto vyhnout tím, že bych si nějaké soubory zazálohoval a v případě, že k obdobnému problému dojde, je s využitím spuštění Ubuntu přes Live CD zpátky nakopíroval.
1) Je možné si nějaké soubory zazálohovat tak, abych při nové instalaci Ubuntu už nemusel PC pro doinstalování ovladače nvidia-96 připojovat k internetu a mohl tento ovladač do systému dodat pouze překopírováním těchto souborů ze zálohy? Pokud ano, o které soubory se jedná?
2) Které soubory a adresáře bych musel zazálohovat, abych při obdobnému problému mohl pouze tyto soubory obnovit ze zálohy bez nutnosti nové instalace systému a bez nutnosti nového nainstalování všech programů?
Díky moc.
Hlavní PC: Intel Core i5 2500 3,30GHz Sandy Bridge, MB Gigabyte H61M, DIMM DDR3 8GB 1333MHz, 1TB SATA (2 oddíly / 200GB, /home 800GB), Ubuntu 14.04CZ 32bit
Záložní PC: AMD Athlon(TM)XP 1700+, 512 MB RAM, NVIDIA GeForce4 MX 4000, disk 72GB IDE, Ubuntu 10.10CZ 32 bit

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
Re: Záloha systému
« Odpověď #1 kdy: 16 Června 2011, 22:51:25 »
No bohužial ale ovládače budeš musieť inštalovať tak či tak ale to môžeš mať niekde na fleške. Skôr by som riešil problém zaseknutia pri aktualizácií.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

xteam

• Návštěvník
problém z bezpecnosti zálohy
« Odpověď #2 kdy: 17 Června 2011, 13:43:29 »
 D obrý deň mám malú otázočku : Ja používam úspešne niekoľko rokov Linux konkrétne Ubuntu. Sestra sa morduje s Windows teraz jej to kľakol
ja som  zálohoval svoj PC ale ako prenos medzi PC a notebook by som musel použiť záložni disk ten istí ktorý som použil na zálohu svojho PC. Pretože také množstvo dát ukladať na kluč alebo páliť je strata času , a takí veľkí kľuč ani neexistuje.

otázka znie :  AK VO WINDOWS UMOŽNÍM ČÍTAŤ A ZAPISOVAŤ NA LINUXOVÚ ZÁLOHU NENADRBE SA MI SVINSTVO Z JEJ KOMPU DO MÔJHO LINU PO PRIPOJENÍ DISKU?
« Poslední změna: 17 Června 2011, 14:01:47 od xteam »

alkoholik

• Host
« Odpověď #3 kdy: 17 Června 2011, 16:41:12 »
Pro martin.nohejl
A co zazálohovat komplet systém?
http://wiki.ubuntu.cz/Záloha%20a%20obnova%20systému

Pro xteam
Jak máš vytvořenu zálohu? jako komprimovanej archiv nebo dd na druhej disk nebo nějakym spešl programem?

lhmg

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 18 Června 2011, 21:25:41 »
jedným z riešení je mať viacej oddielov a na každom samostatný OS s trebárs konkrétnymi nastaveniami na konkrétnu prácu.
Ja ich mám 6.
Keď niektorý kľakne tak to nie je až taká škoda a PC je pernamentne funkčné.
Zálohoval som aj celý systém a externý disk, ale obnova nie je zaručená - párkrát mi backup program znefunkčnil zálohovaný systém.

xteam

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 19 Června 2011, 07:44:19 »
 neriešil som to nijak špeciálne iba som kopíroval celi disk vlastne iba home priečinok. preto sa pítam či sa mi ten disk po umožnení widlám čítať a zapisovať na linuxoví disk nezasviní...

alkoholik

• Host
« Odpověď #6 kdy: 19 Června 2011, 08:14:05 »
neriešil som to nijak špeciálne iba som kopíroval celi disk vlastne iba home priečinok. preto sa pítam či sa mi ten disk po umožnení widlám čítať a zapisovať na linuxoví disk nezasviní...
Nejjistější budeš mít vytvořit novej oddíl se systémem souborů ntfs/fat32, nebo to zkopírovat pomocí livecd. A odpadne ti používání programů třetích stran pro připojení Lin oddílu k win

martin.nohejl

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 19 Června 2011, 21:48:18 »
Zdá se mi, že tato diskuze se trochu odklání od původních otázek. Chci se zeptat v reakci na příspěvek:
No bohužial ale ovládače budeš musieť inštalovať tak či tak ale to môžeš mať niekde na fleške. Skôr by som riešil problém zaseknutia pri aktualizácií.

1) Jak mám zjistit kompletní závislosti ovladače nvidia-96, abych si mohl všechny balíky postahovat a dát je na flešku? (Normálně za mně řeší závislosti bezvadný program KERYX, ale ten kalkuluje s aktuálním stavem a stáhne pouze balíky, které mi chybí a ne všechny nutné pro instalaci konkrétního balíku)

2) Když si dané balíky stáhnu na flešku, kde je mám poté nainstalovat, abych je mohl příkazem sudo apt-get install nvidia-96 jednoduše v terminálu nainstalovat?

3) Ostatní programy již instalovat nemusím, stačí je zazálohovat?

4) Které soubory a adresáře bych musel zazálohovat, abych ko nějaké chbě mohl systém obnovit ze zálohy?

5) Nevyřešilo by to, kdybych si čistě teoreticky kompletně zkopíroval všechny adresáře a soubory na externí disk a poté, co by mi systém klekl, tak bych nabootoval do Ubuntu přes LIVE CD, připojil si Externí disk a všechny adresáře a soubory opět nakopíroval do původního umístění?

Díky všem, kdo obětuje svůj čas a odpoví mi na mé otázky.
Hlavní PC: Intel Core i5 2500 3,30GHz Sandy Bridge, MB Gigabyte H61M, DIMM DDR3 8GB 1333MHz, 1TB SATA (2 oddíly / 200GB, /home 800GB), Ubuntu 14.04CZ 32bit
Záložní PC: AMD Athlon(TM)XP 1700+, 512 MB RAM, NVIDIA GeForce4 MX 4000, disk 72GB IDE, Ubuntu 10.10CZ 32 bit

alkoholik

• Host
« Odpověď #8 kdy: 19 Června 2011, 22:06:44 »

martin.nohejl

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 19 Června 2011, 22:29:54 »
3)4)5) http://wiki.ubuntu.cz/Záloha%20a%20obnova%20systému

Tak jestli jsem to dobře pochopil, nedá se čiště nakopírovat vše jinam a poté zase vrátit zpět?

alkoholik

• Host
« Odpověď #10 kdy: 19 Června 2011, 23:06:41 »
Vlastně dá, ale proč? Aby to zabíralo zbytečně místo?
Třeba pomocí cp -R / podivej se do manu na další volby a tohle: http://wiki.ubuntu.cz/Adresářová%20struktura ti pomůže abys tušil co nemusíš/musíš kopírovat,
nebo dd if=/dev/sdxy of=/cesta/obrazdisku vytvoříš obraz disku.

Savalas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 20 Června 2011, 11:15:25 »
Nevim jak se chova cp, ale pri kopirovani v krusaderu, musi byt zaple zachovavani atributu, jinak bez toho zkopirovany system je fakticky nefunkcni.

Jeste dodam ze se da zkopirovany system spustit i na jinem disku, ale zaregistroval sem pak nejake zavislosti na puvodni disk, tusim ze swap pouzival z puvodniho disku, taky grub se musi v kopii predelat.
« Poslední změna: 20 Června 2011, 11:20:16 od Savalas »
Kubuntu 18.04/AMD RYZEN 5 3600, Asus PRIME X370-PRO, ASUS DUAL GeForce RTX2060S O8G EVO, RAM Kingston 2x16GB DDR4 2666MHz CL16, 2xWD Caviar Blue 1TB+Seagate BarraCuda 2TB/LVM mirror, Samsung 970 EVO PLUS 250GB, Seasonic M12II-620 Evo, Evolveo Sigma T2, DVD-R/+R Asus DRW-24D5MT, APC Back-UPS ES 700, Eizo EV2450

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 20 Června 2011, 19:54:11 »
Vytvoriť si svoj vlastný klon, kde toto všetko bude...:)
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

martin.nohejl

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 27 Srpna 2011, 21:33:24 »
Pro martin.nohejl
A co zazálohovat komplet systém?
http://wiki.ubuntu.cz/Záloha%20a%20obnova%20systému

Pro xteam
Jak máš vytvořenu zálohu? jako komprimovanej archiv nebo dd na druhej disk nebo nějakym spešl programem?

Postupoval jsem tedy dle http://wiki.ubuntu.cz/Z%C3%A1loha%20a%20obnova%20syst%C3%A9mu a při zadání příkazu:
tar czf /backup.tgz --one-file-system --ignore-failed-read --sparse --exclude=/backup.tgz /
se mi objevila hláška:
tar: nerozpoznaný přepínač "--exlude=/backup.tgz" Více informací získáte pomocí "tar --help" nebo "tar --usage"

Mám Ubuntu 10.10 CZ, jak mám tedy donutit, aby mi vytvořil zálohu celého systému, ale bez nově vytvořeného archívu backup.tgz?

P3TR05

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 28 Srpna 2011, 12:42:12 »
Nemá tam být náhodou exclude a ne exlude?

martin.nohejl

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 30 Srpna 2011, 21:24:44 »
Nemá tam být náhodou exclude a ne exlude?
Máš pravdu, zaměnil jsem exlude za exclude. Když to napíšu správně, tak to funguje, děkuju moc.

alhexth

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 17 Září 2011, 01:40:40 »
Po všelijakých zkušenostech s různými zálohovacími postupy jsem si prostě zainvestoval pár korunek do druhého HD, a čas od času na něj prostě pomocí HDclone nebo Acronisu obtisknu celý originální disk, sektor po sektoru. Výhoda: je to naprosto spolehlivé, nemusím při obnově shánět žádné ovladače, doinstalovávat doplňky, fíčurky a hesla, všechno rázem funguje jak předtím, a navíc je dočista jedno co na tom disku mám, jestli jeden systém nebo osm různých; a nakonec - nemusím si pamatovat žádné více/méně složité postupy, prostě si to naklikám v menu a hotovo :-)

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 17 Září 2011, 14:37:28 »
RAID1?

panet

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 17 Září 2011, 14:48:29 »
RAID1 neni zalohovani...
Jsem Linuxovy pozorovatel, prilezitostny uzivatel.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 17 Září 2011, 15:13:52 »
RAID1 neni zalohovani...
Tak čo to je? Aby ti odišlo viac diskov naraz je takmer nemožné. A ak ma obraz disku na 2 disku(ktorý tam je zapojený) tak toto vidím byť ergonomickejšie.

Marek_

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 17 Září 2011, 15:23:29 »
Taky se ti může podělat diskový řadič:) Na to nezapomeň.
RAID1 neni zalohovani...
Tak čo to je? Aby ti odišlo viac diskov naraz je takmer nemožné. A ak ma obraz disku na 2 disku(ktorý tam je zapojený) tak toto vidím byť ergonomickejšie.
openSUSE 13.1
Opera 12 - ano, stale

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 17 Září 2011, 16:18:46 »
Taky se ti může podělat diskový řadič:) Na to nezapomeň.
RAID1 neni zalohovani...
To je pravda ale kto si cení svoje dáta tak do toho trošičku investuje.

panet

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: 17 Září 2011, 17:41:02 »

Je to zvyseni spolehlivosti/odolnosti systemu proti hardwerovym chybam.
V zadnem pripade to NENI zalohovani. Neochrani te to napr. pred podelanim systemu po aktualizaci (viz nekolik vlaken nize dotaz), neochrani te to pred chybou uzivatele.
Jsem Linuxovy pozorovatel, prilezitostny uzivatel.

jmp

• Host
« Odpověď #23 kdy: 17 Září 2011, 18:05:58 »
jj - RAID1 je redundance, nikoliv zaloha
RAID1 nebo RAID1E obcas v HW provedeni muze znamenat take narust rychlosti cteni pro zatizeni ctenim zpusobene vice vlakny/uzivately

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.