Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nováček v UBUNTU - poradíte prosím někdo ?  (Přečteno 4812 krát)

trpebuloh

• Návštěvník
Nováček v UBUNTU - poradíte prosím někdo ?
« kdy: 23 Června 2011, 13:56:58 »
Po dlouhém váhání jsem si nainstaloval "natvrdo" UBUNTU 11.04 a nyní řeším pár úvodních "problémů". Mohl bych poprosit o radu ?

1/ V PC mám dva HDD - 80GB (IDE) a 320GB (SATA), rozhodl jsem se, že tomuto novému operačnímu systému "věnuji" celou 80-ku a 320-ku si nechám jen na data. Při instalaci mi bylo doporučeno ještě vytvořit na 80-ce odkladový prostor, takže jsem ještě vyčlenil 10GB. 320-ce jsem přiřadil \home. Po instalaci se mi ale ta 320-ka vůbec nezobrazuje na ploše jako disk. Složku /home jsem našel a když ji otevřu tak má jen 270GB, což znamená, že UBUNTU to "zapráskalo" něčím..... Rád bych měl tento disk zcela volný a viditelný na ploše (jako když si připojím externí HDD, flash disky, apod...) Je toto možné ?

2/ Mám několik programů, které jsou pouze pro WINDOWS, dočetl jsem se, že existuje emulátor WINE, pod kterými by měly tyto programy fungovat. Zatím se mi jedná hlavně o program AUTOCAD. Nemáte někdo zkušenost s tímto emulátorem ?

3/ Nedávno jsem si koupil hybridní TV tuner, který nemohu pod UBUNTU dostat. Dočetl jsem se na netu, že ovladače pro LINUX zrovna (jako na schvál) pro tento tuner nejsou. Pokud bych zkusil instalaci programu včetně ovladačů přes WINE - nainstaluje se mi tento tuner ?

4/ Netiskne mi v UBUNTU tiskárna CANON MP 540, dají se stáhnout ovladače ?

Děkuji moc
Petr
« Poslední změna: 23 Června 2011, 22:18:51 od marp »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Nováček v UBUNTU - poradítě prosím někdo ?
« Odpověď #1 kdy: 23 Června 2011, 14:02:07 »
Ak si pripojil /home na 320-ku tak si tam preniesol vsetky osobne nastavenia a vsetky adresare na osobne data.(obrazky, hudba, video ...). Ak to budes preinstalovavat a chces to mat tak ako pises tak ho pripoj do /media/data. Samozrejme namiesto /data si to mozes pomenovat podla seba. Potom uz tomu disku priradis prava pre seba a mozes ho pouzivat tak ako si chcel.
« Poslední změna: 23 Června 2011, 14:04:44 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #2 kdy: 23 Června 2011, 14:02:19 »
1/ V PC mám dva HDD - 80GB (IDE) a 320GB (SATA), rozhodl jsem se, že tomuto novému operačnímu systému "věnuji" celou 80-ku a 320-ku si nechám jen na data. Při instalaci mi bylo doporučeno ještě vytvořit na 80-ce odkladový prostor, takže jsem ještě vyčlenil 10GB. 320-ce jsem přiřadil \home. Po instalaci se mi ale ta 320-ka vůbec nezobrazuje na ploše jako disk. Složku /home jsem našel a když ji otevřu tak má jen 270GB, což znamená, že UBUNTU to "zapráskalo" něčím..... Rád bych měl tento disk zcela volný a viditelný na ploše (jako když si připojím externí HDD, flash disky, apod...) Je toto možné ?

man fdisk ## fdisk -l
man df ## df -h
man du ## du -m soubor

2/ Mám několik programů, které jsou pouze pro WINDOWS, dočetl jsem se, že existuje emulátor WINE, pod kterými by měly tyto programy fungovat. Zatím se mi jedná hlavně o program AUTOCAD. Nemáte někdo zkušenost s tímto emulátorem ?
http://www.google.cz/search?q=wine+autocad

3/ Nedávno jsem si koupil hybridní TV tuner, který nemohu pod UBUNTU dostat. Dočetl jsem se na netu, že ovladače pro LINUX zrovna (jako na schvál) pro tento tuner nejsou. Pokud bych zkusil instalaci programu včetně ovladačů přes WINE - nainstaluje se mi tento tuner ?
nevim sice jaky mas tuner, ale pres wine samozrejme ovladace pro hardware rozjet nejdou

4/ Netiskne mi v UBUNTU tiskárna CANON MP 540, dají se stáhnout ovladače ?
http://www.google.cz/search?q=ubuntu+CANON+MP+540
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

trpebuloh

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 23 Června 2011, 14:20:48 »
1/
man fdisk ## fdisk -l
man df ## df -h
man du ## du -m soubor

Tak tomuhle nerozumím. :))

2/ autocad prostě zkusím nainstalovat pod wine a uvidím

3/ TUNER teda můžu vyhodit....paráda ! :)

4/ Stáhnul jsem nějakou aplikaci tak to večer zkusím :)

Zatím všem děkuji.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #4 kdy: 23 Června 2011, 17:12:37 »
1)No ono tam tu partíciu máš, akurát namiesto C:/ sa ti zobrazí /home kde máš svoju zložku. Teda on sa ten disk pripojí hneď pri štarte. Toto nerieš. Môžeš si hodiť /home/tvoje_meno  na plochu a budeš to mať ako C:/ vo Win.
2)Skús si nainštalovať PlayOnLinux (nájdeš v centre SW) a možno tam bude predpripravený skript. Poprípade v databázi wine dačo určite bude.
3)O aký tuner ide?
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

trpebuloh

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 23 Června 2011, 20:52:56 »
1)No ono tam tu partíciu máš, akurát namiesto C:/ sa ti zobrazí /home kde máš svoju zložku. Teda on sa ten disk pripojí hneď pri štarte. Toto nerieš. Môžeš si hodiť /home/tvoje_meno  na plochu a budeš to mať ako C:/ vo Win.
2)Skús si nainštalovať PlayOnLinux (nájdeš v centre SW) a možno tam bude predpripravený skript. Poprípade v databázi wine dačo určite bude.
3)O aký tuner ide?

Tak jsem znovu přeinstaloval ubuntu - tentokrát jsem pro jistotu té 320-ce nepřidělil žádné lomítko a zase ji nikde nevidím - nedá se to nějak rozjet ve správci disků ? třeba naformátováním ?
TV tuner se jmenuje GIGABYTE U8300.
Teď už se dvě hodiny trápím s nainstalováním tiskárny MP540 (CANON) stáhnul jsem nějaký software, ale nevím co s ním. Zatím mám nějaké dva balíčky na ploše, ale nějaké debiany či co mi nic neříkají. A to jsem býval ve WINDOWS velmi pokročilý uživatel ! :D

Ten AUTOCAD si nechám na později ......i tak jsem z toho tu jelen. :D

trpebuloh

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 23 Června 2011, 20:56:08 »
1)No ono tam tu partíciu máš, akurát namiesto C:/ sa ti zobrazí /home kde máš svoju zložku. Teda on sa ten disk pripojí hneď pri štarte. Toto nerieš. Môžeš si hodiť /home/tvoje_meno  na plochu a budeš to mať ako C:/ vo Win.
3)O aký tuner ide?

Tak možná nejsem až tak debilní - ve správci disků jsem dal připojit svazek a už mi hezky svítí na ploše - to jsem chtěl ! :)

Ale teď se dívám, že když do té 320GB vlezu tak je tam nějaká složka lost+found, která se nedá smazat. A navíc je již disk ze 16GB obsazený. Fakt nechápu.
« Poslední změna: 23 Června 2011, 21:01:31 od trpebuloh »

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 23 Června 2011, 21:57:16 »
Chlape :D:D:D kašli na blbosti na ploche :D to ti stačí dať odkaz na /home/uzivatel...si vytvoril(pridelil jej nejaký bod) bohvie jakú partíciu...proste si niečo prečítaj o systéme ako takom. Viem je to zo začiatku ťažšké. Aj ja som hladal Céčko ale pochopil som nakoniec tú štruktúru a jej výhody.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

pan Filuta

• Aktivní člen
  • *
  • Tux, po třech milionech let v kosmu
« Odpověď #8 kdy: 23 Června 2011, 22:06:54 »

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #9 kdy: 24 Června 2011, 11:26:39 »
1)No ono tam tu partíciu máš, akurát namiesto C:/ sa ti zobrazí /home kde máš svoju zložku. Teda on sa ten disk pripojí hneď pri štarte. Toto nerieš. Môžeš si hodiť /home/tvoje_meno  na plochu a budeš to mať ako C:/ vo Win.
3)O aký tuner ide?

Tak možná nejsem až tak debilní - ve správci disků jsem dal připojit svazek a už mi hezky svítí na ploše - to jsem chtěl ! :)

Ale teď se dívám, že když do té 320GB vlezu tak je tam nějaká složka lost+found, která se nedá smazat. A navíc je již disk ze 16GB obsazený. Fakt nechápu.

Ach, jo. Otevři si třeba složku dokumenty a podívej se kolik máš k dispozici místa. Pokud jsi 80GB disk původně nechal pro systém, tzn. přípojný bod bude / a 320 celý pro home, tzn. přípojný bod /home, tak tu 320 nebudeš mountovat jako nějaký druhý disk, který se připojí a objeví se na ploše. Už je připojený jako /home, ve kterém je založený tvůj uživatel a ty tak máš celý disk k dispozici. A těch 16GB není obsazeno, nýbrž je to 5% rezervováno pro roota, tak to má každý disk se souborovým systémem extX. Dá se to vypnout. Ale nejdřív mysli, potom dělej.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Rover623

Re: Nováček v UBUNTU - poradíte prosím někdo ?
« Odpověď #10 kdy: 24 Června 2011, 14:06:19 »
Takže to zkusím vzít popořadě: Pokud chceš disk vidět na ploše nesmíš ho připojovat jako /něco při instalaci, ale vytvořit si složku buď v /home nebo v /media a připoj ten disk do té složky pomocí zápisu do souboru fstab. Místo které ti na disku zmizelo je rezervovaný prostor pro roota a jeho kapacita se nastavuje příkazem "tune2fs".

Tuner nevím a nechce se mi to hledat, projdi si stránku linuxtv a nejdřív si příkazem "lspci nebo lsusb" (pokud je to USB dongle) zjisti typ čipu v tom tuneru.

Autocad má hodnocení na Wine "garbage", takže asi moc nepojede, ale je dost jiných CADů pro Linux (Inkscape nebo DraftSight), stačí trochu hledat.

Poslední věc je tiskárna, na stránce výrobce jsou ovladače, stáhni a rozbal, dostaneš z toho 2 archivy ty znovu rozbal a budeš z toho už mít soubory s příponou DEB, ty nainstaluj klasicky jako ve Windows

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 24 Června 2011, 19:33:54 »
Čo sa týka Autocadu tak som počul, že fubguje pod wine úplne normálne :)

Rover623

« Odpověď #12 kdy: 24 Června 2011, 22:42:41 »
To nevím, mám poslední BETU a tam má hodnocení "garbage", ale třeba to v verzi kterou má Ubuntu defaultně jde v pořádku

zemko

• Aktivní člen
  • *
  • fat skankin bastard
« Odpověď #13 kdy: 27 Června 2011, 17:06:19 »
k tiskarne: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,28122.msg283349.html#msg283349

k tuneru: melo by fungovat - https://www.kernellabs.com/hg/~dheitmueller/polaris4/ ale zalezi co presne je uvnitr za cip ma to z: http://comments.gmane.org/gmane.linux.drivers.video-input-infrastructure/22640
samozrejme to plati jen pokud ti lsusb vyhodi 1b80:d416 Afatech a ne jiny vID a pID, pokud vyhodi jiny tak hledat na http://www.linux-usb.org/usb.ids

Bum

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 27 Června 2011, 18:24:36 »
Miesto autocadu pouzivam bricscad. Je aj pre linux. Vyskusaj. prvych 30dni je zadara. ked Ti bude sediet mozes kupit.
Nemusis riesit problem z wine pri kazdej aktualizacii, teda ci pojde alebo nepojde napriklad autocad.
Dnes je uz situacia z prog celkom fajn. pred dvoma rokmi ked som zacinal ja s linuxom to bolo horsie. Uz najdes aj uctovny program. :)

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 28 Června 2011, 00:29:41 »
Ale ten wine môžeš mať nainštalovaný aj vo viacerých verziách...teda stači ak inštaluješ cez PlayOnLinux.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.