Prošel jsem si tyto distra: Kubuntu > Ubuntu > openSUSE (KDE) > Debian (XFCE) > Arch (XFCE) > Arch (KDE)
Kubuntu (10.04) - asi nejhorší implementace KDE, co sem kdy na jakýmkoliv distru viděl, bylo to pomalé, žralo to více RAMek než je na KDE obvyklé, systém tuhnul apod.
Ubuntu (10.04, 10.10 - - - gnome2) - líbí se mě rychlá instalace, většina věcí funguje out-of-box, sami se mě namountovali ostatní disky, Ati catalyst se instaluje přes klikátko, ale systém je moc mohutný (spousta balíků ve výchozí instalaci, které prostě nejsou pro mě třeba), plně použitelný systém obsahoval MOC balíků (přes 1400), občas pomalé, občas záseky a nucený restart, ale jinak relativně dobré zkušenost
openSUSE - tohle distro mě prostě nesedlo, podivné repozitáře, které neobsahují to, co vyžaduju, pěkné prostředí, déle mi ten systém nabíhal (přes 40 sec), tohle je takové řešení třeba někam kde to nainstaluju a budu to používat na filmy a internet, nic víc - není to produktivní distro
Debian - návrat ke kořenům, pěkná instalace (pomalejší, ale více do hloubky možnost nastavení), větší flexibilita (instaluju jen, to co chci), byl rychlejší nežli Ubuntu, na druhou stranu je to fakticky očesané a konzervativní Ubuntu (nevyhovoval mě systém dlouhých pauz mezi releasy a testing jsem nechtěl)
ARCH - nejlepší distro, co jsem kdy viděl. Skvělá instalace a bravůrní přehlednost konfiguráků (tady by se prasátka od Ubuntu mohla poučit), je to radost se v těch konf. souborech procházet. Skvělá rychlost bootu do přihlašovacího okna (pod 16 vteřín a to jak XFCE tak KDE), skvělý manažer balíčků (pacman je prostě pacman - neporovnatělne lepší nežli apt), neuvěřitelná stabilita (nikdy jsem nemusel restartovat PC a nějaká aplikace většinou spadně spíše mojí vinou), parádní repozitáře (+AUR), skvěle rozdělené balíky (třeba qt je jeden balík a není dělen nesmyslně na libqt-gui, libqt-xml ....). Některé věci nefungují out-of-box, ale 99 procent všech možností řeší EXCELENTNÍ wiki stránky, které jsou do určité míry i česky. Arch je navíc optimalizovanej pro PCčka (x86 a x86-64). Velmi pěkné oficiální stránky. Arch je moje jednička.