Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: noapic - o co vlastne prichadzam  (Přečteno 2226 krát)

flashrobot

• Aktivní člen
  • *
noapic - o co vlastne prichadzam
« kdy: 03 Srpna 2011, 21:10:47 »
Zdar,
mam dosku asus m4a88td-v EVO USB3 so 4 jadrovym athlonomII. Problem je taky ze ked chcem aby mi ubuntu 11.04 64bit nabootovalo s optickou mechanikou pripojenou cez IDE rozrhanie, musim spustit system s parametrom noapic alebo nolapic.
Chcem teda vediet o co v skutocnosti prichadzam ked pouzivam system bez podpory APIC a aj ci je lepsi NOLAPIC (nabootuje aj s tym).
Pretoze existuje riesenie ale take, ze by som si musel kupit opticku mechaniku so SATA rozhranim a neviem teda ci sa mi oplati kvoli tomu zainvestovat:)

Rover623

Re: noapic - o co vlastne prichadzam
« Odpověď #1 kdy: 03 Srpna 2011, 22:14:28 »
Technicky vzato nepřicházíš o nic, celá interpretace rozhraní APIC je od začátku chybná. Je velice pravděpodobné, že tvůj BIOS generuje konfliktní přerušení při použití APIC. Celá technologie byla původně zamýšlena k tomu aby se rovnoměrně rozdělovala zátěž ne všechny jádra CPU, ovšem takové řešení je platné pouze pro Windows, jehož jádro nedokáže (ani ve W7) řádně rozdělovat procesy jednotlivým jádrům

flashrobot

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 03 Srpna 2011, 23:20:48 »
Diky za odpoved.
Este som sa hrabal v BIOSe a nasiel som tam polozku ze: "Plug and Play aware OS", ktora bola nastavena na "YES", skusil som to zmenit a spustit linux bez parametru noapic a na moje prekvapenia pc nabootoval v poriadku:)

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 03 Srpna 2011, 23:59:19 »
To je to o čem jsem mluvil. BIOS pravděpodobně pro nějaký HW generuje konfliktní přerušení, tedy, ještě lépe řečeno, nějaký HW si alokuje přerušení, které potřebuje deska pro IDE řadič. Na starých deskách se skoro vždy mezi sebou sežrala grafika a zvukovka, protože obě karty se obvykle dožadovaly IRQ 9. Když vypneš podporu plug and play, tak BIOS nebo přímo OS dokáže přemapovat konfliktní IRQ jinam, na volnou pozici. Ovšem některý HW takovou věc docela špatně snáší, co si pamatuji, tak třeba staré zvukovky od Creative uměly jen IRQ 5 a 7, někdy 9, pokud je OS přemapoval jinam, tak zvuk přestal jít. Mimochodem, nové procesory AMD sice mají kvůli kompatibilitě podporu APIC, ale stejně ji nepoužívají

flashrobot

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 04 Srpna 2011, 01:09:55 »
Vidim, ze sa vyznas ;-)  Stalo sa presne to, co si napisal. Ked som vypol v BIOSE "plug and play aware os" tak mi zrazu vo windowse prestala hrat PCI zvukovka - sb live audigy:)   Takze to zapinam naspat a linux budem pouzivat bez apic, kedze je to zbytocne ako vravis.....

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 04 Srpna 2011, 08:38:56 »
Windows bohužel nedělá novou detekci HW při startu jako Linux, takže když mu BIOS přemapuje IEQ karty jinam, nepřijde na to, ovšem systém se vesele tváří, že je vše naprosto OK. Špatně namapované IRQ ve Windows se dalo řešit několika způsoby
-buď spustit detekci nového HW
-odstranit ovladač a znovu ho nainstalovat
-přemapovat IRQ ve správci zařízení ručně, to je zpravidla nejspolehlivější způsob, ale je to docela zdlouhavé, hlavně proto, že dnes už ti BIOS neřekne, které zařízení používá jaké IRQ a kde je volno. Navíc Windows na takovou změnu potřebuje pokaždé restart.

APIC jako takový je pro Linuxové jádro bezpředmětný, protože řízení přístupu jednotlivých zařízení a rozdělování prostředků zvládne jádro i bez jeho asistence. Vyzkoušet si to můžeš jednoduše, zkus spustit v Avidemuxu překódování HD videa (2 kroky aby to bylo náročnější), pokud to nevytíží CPU na doraz můžeš těch Avidemuxů s kódováním HD videa pustit víc, ale tak 3 souběžně puštěné programy s tímhle vytíží i ty nejvýkonnější procesory na maximum. Nech to chvilku běžet a potom zkus něco dělat. Ve Windows uvidíš extrémní zpomalení, Linux po počáteční letargii ovšem začne brát výkon pro aktuální program (třeba browser) a ostatní utlumí. Windowsu sice už na HW vrstvě pomáhá APIC, ale protože není žádný volný výkon, je mu to stejně k ničemu. APIC se hodí, když je zbytečného výkonu dost a systém nezaměstnává nějaká I/O operace řadiče (ta ve Windows obvykle způsobuje, že systém do jejího dokončení na nic nereaguje). Vypnutím APIC v Linuxu jen přesuneš část té režie, která by se při malé zátěži řešila už na vrstvě HW na jádro systému.

Jinak od verze 10.04 vlastní jádro v Ubuntu auto-diagnostickou funkci, když zmáčkneš CTRL+ALT+F1 pro vstup do prvního terminálu a tam se přihlásíš (pokud máš v heslu čísla, tak pozor, numerika nefunguje), tak ti jádro samo prozradí co v BIOSu přepnout tak aby to bylo správně

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #6 kdy: 04 Srpna 2011, 10:27:08 »
Jinak od verze 10.04 vlastní jádro v Ubuntu auto-diagnostickou funkci, když zmáčkneš CTRL+ALT+F1 pro vstup do prvního terminálu a tam se přihlásíš (pokud máš v heslu čísla, tak pozor, numerika nefunguje), tak ti jádro samo prozradí co v BIOSu přepnout tak aby to bylo správně
Môžeš to trošičku rozpísať?
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Rover623

« Odpověď #7 kdy: 04 Srpna 2011, 11:25:07 »
Přišel jsem na to náhodou, když se mi v 10.04 zasekl Flash (ale jádro bylo asi už po jedné aktualizaci) a protože grafika nereagovala, tak jsem to chtěl zabít klasicky z terminálu, přepnul jsem na terminál, přihlásím se a koukám, že mi systém ukazuje Warning a postup jakým zjistím víc, tak jsem zabil Flash, opsal ten kód co mi to nabízelo do terminálu a systém mi oznámil, že bych si měl přehodit nastavení executable-bit v BIOSu, udělal jsem to a hláška zmizela.

Tímhle způsobem se mi povedlo na starém Athlonu (1GHz) s mizernou deskou (VIA chipset), vytřískat z té věci tolik výkonu, že to hraje i HD video. Nejdřív jsem za asistence systému nastavil BIOS tak aby mu to sedělo a pak trochu doladil nastavení systému. Výkonu to má teď tolik, že to zvládne i Flash hry na FB (a to tam je GNOME), když si vezmu, že můj postarší Dell s Pentium4 kde mám ještě XP, má s hrami na FB docela problém, je to úspěch

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #8 kdy: 04 Srpna 2011, 13:58:02 »
Jestli ti dobře rozumím, je lepší APIC vypnout?
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Rover623

« Odpověď #9 kdy: 04 Srpna 2011, 15:36:53 »
Tak ono je to vcelku jedno, nové procesory AMD ho sice mají, ale nepoužívají ho. V případě Intelu je sice zapnutý, ale jádro na něj stejně při maximálním vytížení nebere ohled. Jediné v čem je jeho výhoda, že dokáže replikovat IRQ, ale to je vhodné tak pro někoho kdo má v PC extrémní množství externích karet. Jediné k čemu dojde, když je zapnutý, je že se řízení některých procesů přesunu z jádra na HW. Technicky je to ovšem další ústupek MS a jeho neschopnosti udělat pořádný kernel

flashrobot

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 04 Srpna 2011, 18:21:40 »
Windows bohužel nedělá novou detekci HW při startu jako Linux, takže když mu BIOS přemapuje IEQ karty jinam, nepřijde na to, ovšem systém se vesele tváří, že je vše naprosto OK. Špatně namapované IRQ ve Windows se dalo řešit několika způsoby
-buď spustit detekci nového HW
-odstranit ovladač a znovu ho nainstalovat
-přemapovat IRQ ve správci zařízení ručně, to je zpravidla nejspolehlivější způsob, ale je to docela zdlouhavé, hlavně proto, že dnes už ti BIOS neřekne, které zařízení používá jaké IRQ a kde je volno. Navíc Windows na takovou změnu potřebuje pokaždé restart.
No takze windows z toho dost zblbol. Preinstalovanie ovladacov nepomohlo, bolo treba dat kartu do ineho PCI slotu, nainstalovat ovladace a potom to uz fungovalo aj po prehodeni do povodneho PCI slotu... Cize neodporucam menit nastavenie PnP v BIOSe pokial pouzivate aj windows...
Co sa tyka toho APIC, budem teda pouzivat ubuntu bez neho, kedze v tom neni prakticky ziaden rozdiel, diky za rady:)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.