Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Oprava GRUB + rozlišení GRUB [vyřešeno]  (Přečteno 1618 krát)

JJ

• Návštěvník
Oprava GRUB + rozlišení GRUB [vyřešeno]
« kdy: 15 Srpna 2011, 09:00:36 »
Dobré ráno, byl jsem nucen přeinstalovat Windows a po jejich instalaci se pochopitelně rozpadl grub. Našel jsem si návod, jak se toto opraví, ale vyskytly se nějaké problémy. Zde je postup:

- zadal jsem do terminálu sudo fdisk -l a zjistil jsem, že win jsou na sda5
- zadal jsem sudo mount /dev/sda5 /mnt
- poté jsem zadal sudo grub-install --root directory=/mnt /dev/sda

a vypadlo na mne: "/usr/sbin/grub-setup: warn: Sector 32 is already in use by FlexNet; avoiding it.  This software may cause boot or other problems in future.  Please ask its authors not to store data in the boot track..
Installation finished. No error reported. "

- pak jsem zadal sudo grub-update a vypadlo "/usr/sbin/grub-probe: error: cannot find a device for / (is /dev mounted?)"

No nic, zkusil jsem restartovat. Po restartu se sice GRUB zjevil se všemi (2) OS, ale. Rozlišení toho GRUBu je snad 1600 x 1200 px., tzn., že písmenka jsou miniaturní a navíc kus okraje chybí (je mimo plochu monitoru). Dá se to nějak opravit? Dříve jsem měl rozlišení asi 800 x 600, bylo to v pohodě. Viz. níže náhled (omlouvám se, že je rozmazaný, ale to je snad jedno, jen aby bylo vidět, že kus chybí a je to mrňavé).

Do Linuxu se normálně nabootuji, ale když chci dát Windows, tak to hlásí toto (viz. příloha).

Prosím o radu, jak opravit.

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 15 Srpna 2011, 10:26:16 od JJ »
Intel Celeron 2.4 GHz, 512 MB RAM, GK: ATI Radeon 9200SE 128MB, ZK: C-Media CM 8738 Analog Stereo Duplex, OS: Ubuntu 11.04, WIN 2000.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
Re: Oprava GRUB + rozlišení GRUB
« Odpověď #1 kdy: 15 Srpna 2011, 09:43:56 »
Ale ty nemáš hladať kde je win ale kde je linux, či lepšie povedané /boot. To rozlíšenie napravíš cez app StartUpManager. Skús zadať do terminálu
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

JJ

• Návštěvník
Re: Oprava GRUB + rozlišení GRUB
« Odpověď #2 kdy: 15 Srpna 2011, 10:15:20 »
Jejda, vždyť jsem to napsal špatně - samozřejmě, že jsem zadával oddíl s linuxem. To sda5 je správně, dělal jsem to podle návodu. Akorát jsem to teď do příspěvku pomotal. Omlouvám se.

EDIT: Zkusil jsem tedy sudo update-grub přímo z UBUNTU, ne z LiveCD a funguje to již, jak má. Děkuji za pomoc.
« Poslední změna: 15 Srpna 2011, 10:26:04 od JJ »
Intel Celeron 2.4 GHz, 512 MB RAM, GK: ATI Radeon 9200SE 128MB, ZK: C-Media CM 8738 Analog Stereo Duplex, OS: Ubuntu 11.04, WIN 2000.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.