Dobré ráno, byl jsem nucen přeinstalovat Windows a po jejich instalaci se pochopitelně rozpadl grub. Našel jsem si návod, jak se toto opraví, ale vyskytly se nějaké problémy. Zde je postup:
- zadal jsem do terminálu sudo fdisk -l a zjistil jsem, že win jsou na sda5
- zadal jsem sudo mount /dev/sda5 /mnt
- poté jsem zadal sudo grub-install --root directory=/mnt /dev/sda
a vypadlo na mne: "/usr/sbin/grub-setup: warn: Sector 32 is already in use by FlexNet; avoiding it. This software may cause boot or other problems in future. Please ask its authors not to store data in the boot track..
Installation finished. No error reported. "
- pak jsem zadal sudo grub-update a vypadlo "/usr/sbin/grub-probe: error: cannot find a device for / (is /dev mounted?)"
No nic, zkusil jsem restartovat. Po restartu se sice GRUB zjevil se všemi (2) OS, ale. Rozlišení toho GRUBu je snad 1600 x 1200 px., tzn., že písmenka jsou miniaturní a navíc kus okraje chybí (je mimo plochu monitoru). Dá se to nějak opravit? Dříve jsem měl rozlišení asi 800 x 600, bylo to v pohodě. Viz. níže náhled (omlouvám se, že je rozmazaný, ale to je snad jedno, jen aby bylo vidět, že kus chybí a je to mrňavé).
Do Linuxu se normálně nabootuji, ale když chci dát Windows, tak to hlásí toto (viz. příloha).
Prosím o radu, jak opravit.
[attachment deleted by admin]